StoryEditor
Stojko Vranković i Veljko Mršić
 RONALD GORŠIĆ/CROPIX
VRANKOVIĆ O MRŠIĆU

‘Imao je ponudu iz Rusije, ali je zbog reprezentacije htio ostati u Hrvatskoj‘

‘Veljku nedostaje utakmica i rada, osjetio se u praznom prostoru i želio je klupski angažman‘
Autor: Tvrtko PuljićObjavljeno: 26. lipanj 2020. 13:49

Prije nego što se konačno dogovorio sa Zadrom, Veljko Mršić morao je riješiti svoju situaciju s Hrvatskim košarkaškim savezom u kojemu je imao profesionalni angažman. Uostalom, nakon što je Ivica Skelin prestao biti izbornik, Savez je jasno komunicirao da odsad pa nadalje želi profesionalnog izbornika koji bi se bavio isključivo reprezentacijom.

I takav je aranžman najprije sklopljen s Draženom Anzulovićem, a onda i s Veljkom Mršićem. Do ovoga trenutka, do situacije u kojoj je Mršić preuzeo Zadar.
Stojko Vranković, predsjednik Saveza, kojemu je Mršić odmah otkrio mogućnost da bude trener Zadra, objašnjava što se tu dogodilo.

- Veljku nedostaje utakmica i rada. Otkazan je turnir kvalifikacija za Olimpijske igre koji se upravo sada trebao igrati u Splitu, a prvo službeno okupljanje reprezentacija će imati tek u studenom, kad bi se trebalo nastaviti igrati kvalifikacija za Eurobasket. Mršić se tu osjetio u praznom prostoru i želio je klupski angažman. Imao je ponudu iz Rusije, ali u njemu je bila želja da ostane raditi u Hrvatskoj, kako bi bio bliže i potencijalnim igračima za koje smatra da bi mogli koristiti reprezentaciji.

Kakav je tu dogovor pao između Saveza i Mršića?

- Veljko ostaje izbornik i odrađivat će sve stvari kako su i ranije dogovorene.

Ima vjere u sebe

Jedan od razloga zašto je Savez želio izbornika profesionalca bio je i taj da se klupska situacija ne reflektira na reprezentaciju. Zadar je specifična sredina, pribojava li se Vranković da bi se tako što, u nekom možebitnom negativnom trendu na klupi Zadra, moglo dogoditi sada?

- Sport donosi pobjede i poraze, a pitanje je za svakog onog tko se time bavi kako se s time nosi. Veljko Mršić ima vjere u sebe i ja jedino to mogu poštovati, kao što poštujem želju da želi raditi i u klubu.

U međuvremenu je postojala ideja i da se reprezentacija okupi, čak i odigra neku utakmicu protiv selekcije koju bi birali novinari, no nova epidemiološka slika Hrvatske ispriječila se toj ideji.

- S obzirom na to da ima sve više novozaraženih od toga zasad neće biti ništa. Također, i da se sada okupimo, činjenica je da se ne okupljamo jer se spremamo za nešto. Bila je ideja da se okupi igrače i vidi njihovo stanje, odigra eventualno neka utakmica. Mi ćemo pričekati, pratiti razvoj situacije, vidjet ćemo kako se stvari razvijaju, jer nismo odustali. Ako bude prilike, nešto ćemo napraviti.

Konačno, Savez je organizirao nekoliko sastanaka s klubovima, organizirao i radne skupine oko sastava liga u nadolazećoj sezoni. Kad će biti konačna odluka?

- Dosta smo toga već odradili, a kroz srpanj ćemo održati i sjednicu Upravnog odbora na kojoj ćemo donijeti konačne odluke.

Kako sada stoje stvari, Premijer liga ne bi trebala mijenjati broj klubova, možda tek od trokružnog sustava opet otići na dvokružni, ali i to treba pričekati. Postojale su neke ideje za Prvu ligu, o dvije skupine s po osam klubova, ali prvoligaši su, čini se, i dalje za jedinstvenu ligu.

Linker
12. srpanj 2020 04:16