ARIS MESSINIS Afp
USUSRET DERBIJU

Jedan od najboljih na svijetu o Hrvatima! ‘Dobra momčad, posebno ćemo se morati fokusirati na jednog igrača‘

Prve zvijezde slovenske reprezentacije uoči ogleda s Hrvatskom u četvrtak pojavili su se pred novinarima
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 28. lipanj 2022. 17:16

U Ljubljani se nestrpljivo očekuje velika utakmicu koju će u četvrtak odigrati Slovenija i Hrvatska. U utorak su se ispred novinarima u slovenskoj prijestolnici pojavile dvije najveće zvijezde, Luka Dončić i povratnik, kapetan Goran Dragić.

Ovo su njihova razmišljanja. Počelo s pitanjem o osjećaju igranja za reprezentaciju:

GD: Lijepo je biti ponovno s dečkima, a kemija je u ovoj reprezentaciji ista kakva je bila i prije pet godina kad smo postali europski prvaci. Samo smo malo stariji. I treninzi su malo teži...

LD: Odlično se osjećam u reprezentaciji i tako je to uvijek. Sve mi se dopada, kemija je super i drago mi je da sam se mogao priključiti već u četvrtak.

I odigrati pokus sa Slovencima, koje su Slovenci ostavili na 90:71...

GD: Bila je to dobra utakmica, prije svega za gledatelje. Osobno smo svjesni toga da nismo igrali na najvišoj razini ali smo opet uspjeli slaviti sa dvadeset poena viška. Bilo je vruće u dvorani, nije bilo lako igrati. I to je tek prva utakmica ovoga ljeta, sada idemo dalje. Jer čeka nas prava, ozbiljna utakmica protiv Hrvatske.

Kako se Dončić osjećao kad je na tribinama u Trsu vidio toliko navijača obučenih u Dallasov dres s brojem 77?

LD: Poseban je to osjećaj, neki do dožive, neki ne. Ponosan sam kad vidim djecu da nose moj dres, to mi je fantastičan osjećaj.

image
OZAN KOSE Afp

Goran Dragić je opet kapetan, traku mu je vratio Edo Murić.

GD: Edo je bio kapetan na Igrama i obavio je tu fenomenalan posao. Sada sam tu za ove dvije utakmice. Nisam imao u planu da ću biti ponovno kapetan, ali sam radostan da sam tu, da treniram, to je ono važno. S Edom sam se sve dogovorio, bit ćemo zajedno kapetani...

Je li utakmica u četvrtak dodatni motiv ili je to pritisak?

LD: Ne, nije pritisak. Igrati pred punom dvoranom koja nabija za tebe je spektakl. Zahvalni smo svima koji su kupili ulaznicu. I svjestan da će nam gledati i oni koji će ostati kod kuće, cijela Slovenija i na tome im hvala. Ponosni smo radi toga.

GD: Luka je sve rekao, jedva čekamo tu utakmicu. Pripremamo se, znamo koliko ta utakmica znači, pa ne mogu dočekati da obučem dres i zaigram pred ispunjenim Stožicama. I idemo na pobjedu.

Zašto se Goran Dragić vratio u reprezentaciju?

GD: FIBA je promijenila sustav kvalifikacija, pa ih nisam mogao igrati. Ali, to je i zbog dečkiju, Rašo Nesterović, Luka Dončić i Zoran Dragić, svi su oni željeli da se oprostim pred domaćim navijačima. I Rašo me je nagovarao, bio sam za, pa onda ipak ne i napokon sam pristao. I da budem iskren i sam ne znam kako se to dogodilo. Ali, radostan sam da sam tu i vesele me utakmice koje slijede. Imam 36 godina, mnogo je utakmica iza mene, ne postoji pritisak, a lopta je okrugla. Znam da ću dati 100 posto...

Upitani su o izjavi Ante Žižića da Dončića treba napadati, jer nije najbolji obrambeni igrač...

GD: A on je jako dobar obrambeni igrač?

LD: Ne znam što bih rekao. Imam ja druge motive, ne opterećujem se time.

Upitani su i tjelesnoj spremi...

GD: Igrao sam u Trstu 12 minuta. Dobro se osjećam, koljeno je stanju kakvom jest. Igram posljednje tri sezone s tim problemom, ne znam kako će reagirati koljeno, kako se pripremiti od treninga do treninga, od utakmice do utakmice. Mentalno sam, pak, super.

LD: I ja sam ostario, ha, ha, ha... Kad bih se osvrtao na kritike, onda bih se naljutio, tako da ih ne slušam, niti me zanimaju. Slušam one koje si želim čuti.

Sada su u statusu favorita, a to je drugačije u odnosu na 2017. godinu.

LD: Malo je to drugačije. Svi sada na Sloveniju gledaju kao na reprezentaciju koja je u stanju pobjeđivati. I svaku se utakmicu moramo dokazivati, moramo pokazati da smo europski prvaci. Tako to ranije nije bilo. Mislim, sada jesu pritisci veći, ali svaka je utakmica pritisak. I u tome izvlačimo dodatnu motivaciju.

GD: Sada imamo metu. Možda je bilo podcjenjivanja, sada ga više nema. Svaku utakmicu moramo dokazati da smo europski prvaci i svi nas žele dobiti, ali to nije za nas pritisak. Znamo svoju kvaliteti, naš fokus je na nama samima.

O ludilu s navijačima gdje god se pojave...

GD: To je sve zbog Luke! Imamo plan da mi krenemo naprijed, a on na kraju, pa napadaju svi njega.

LD: To je dio svega ovoga. I usrećuje me to što ljudi žele moj autogram, što kupuju moje dresove. To svakako nije pritisak.

Jesu li ovo doista posljednje dvije utakmice Gorana Dragića i je li zbog toga u njima pritisak pobjede veći?

LD: Svaki put kad igraš želiš pobijediti. A nitko od nas niti razmišlja o tome da su to njegove zadnje utakmice.

Pa ostaje li onda Dragić i nakon ove dvije utakmice u reprezentaciji?

LD: O tome ćemo nakon što odigramo u nedjelju u Švedskoj.

GD: Na kraju kolovoza sam već u Miamiju, tako da ću teško dalje igrati...

Koliko je razlito sada igrati s Dončićem u odnosu na ono prije pet godina?

GD: Nije značajno drugačije, I tada je pokazao za što je sposoban. Da nam tada nije bilo Luke, mi to ne bi osvojili. On je tada imao samo 18 godina i bilo je to nešto fenomenalno, da je tako mlad bio u stanju odigrati tako. I tada sam kazao da je on jedan od najboljih igrača na svijetu. I znao sam da nisam pretjerao. Znamo što je bilo lani na Igrama, znamo da je on vođa, on sve pokrene, a suigrači ga slijede. Znamo i što je sve napravio u NBA ligi. Ima ono nešto što svim igračima daje mogućnost da mogu pobjeđivati ukoliko da slijede. To se ne da naučiti. I čast mi je da mogu zaključiti reprezentativnu karijeru uz Luku. Ja ću ga slijediti, on samo neka napravi ono što zna...

Napokon je na red stigla i Hrvatska.

GD: Obje reprezentacije traže pobjedu. Hrvatska ima dobre igrače, čekaju nas Hezonja, Zubac i Bogdanović, NBA igrači. Međutim, pobjeđuje momčad, a ne pojedinci. Nećemo Hrvate podcijeniti, ali igramo kod kuće i sve ćemo napraviti da budemo pravi.

LD: Doista Hrvati imaju dobru momčad i taa tri igrača su jako opasni. Posebno Bogdanović, vođa te momčadi. Uvijek sam bio iznenađen kad sam igrao protiv njega u NBA da ga njegova momčad nije više koristila. Mislim da ćemo se na Bogdanovića morati fokusirati...

I hoće li Luka Dončić i Goran Dragić zajedno biti u sljedećoj sezoni u dresu Dallasa?

LD: Mogao bih odgovoriti, ali je vjerojatno kazna nekih 100.000 dolara...

GD: Tako, je o tome se ne smije govoriti do 1. srpnja...

LD: Pa možete pitati sportskog direktora...

Linker
10. travanj 2024 05:58