StoryEditor
 RONALD GORSIC/CROPIX
ZAHTJEVNA ULOGA

Kakav posao očekuje hrvatskog izbornika? ‘To je jako teško i nedovoljno cijenjeno, odričete se svega‘

Novi trener talijanskog Pesara o tome što čeka Veljka Mršića na klupi Zadra.
Autor: Petar Zobec/Jutarnji listObjavljeno: 01. srpanj 2020. 14:39

Prihvaćanjem najvruće trenerske stolice u domaćoj košarci Veljko Mršić pokazao je da ima hrabrosti. Zadar je tijekom godina prožvakao i ispljunuo mnoge domaće trenere - “ili je nemir ili je strast” bio bi najbolji opis stanja uma. I mnogi se u tome nisu snašli.

Iako je određeni dio zadarske javnosti bio za to da se donedavnom treneru Danijelu Jusupu produlji suradnja, u klubu su odlučili da će priliku ipak dati Mršiću, aktualnom izborniku hrvatske reprezentacije. I baš zbog toga je Mršić pokazao da se, ako ništa drugo, ne boji izazova - prvo reprezentacija, a zatim i Zadar.

- Znam gdje dolazim. Puno puta sam dolazio u Zadar i kao igrač i kao trener, doduše na suparničkoj strani, ali uvijek sam nakon tih utakmica osjećao mali žal što u sredinama gdje sam bio nismo imali takvu podršku publike kakvu ima Zadar. Mali grad s brojem trenera koliko ima i stanovnika. Smatram da će biti veliki gušt raditi ovdje i nadam se da ćemo imati jednu uspješnu sezonu - istaknuo je Mršić na svojoj inauguraciji, znajući da će ga na klupi održati jedino rezultat ili će u suprotnom biti jedan od onih koje je Zadar brzo potrošio.

Preostaje vidjeti kako će se bivši kapetan Cibone snaći u redovima Zadra koji, usput rečeno, već ozbiljno kaska za zagrebačkim klubom, barem što se igračkog rostera tiče. Voziti istodobno na dva kolosijeka nikako nije jednostavno. To dobro zna novi trener Pesara Jasmin Repeša. Bivši hrvatski izbornik bio je u situaciji kada je iz trenerskih cipela uskakao u one izborničke i zna što Mršića čeka iduće sezone.

image
JURE MISKOVIC/CROPIX

Kako je to paralelno voditi i klub i reprezentaciju, upitali smo na početku razgovora Repešu.

- Teško, jako teško. Doslovno se morate odreći obitelji, godišnjeg odmora, i to je zaista jedna velika žrtva. To mogu osobe kojima je izuzetno stalo da vode i reprezentaciju i klub, i to je, na kraju krajeva, za svaki respekt. Danas to možda nije dovoljno cijenjeno ako se uzme u obzir koliko je to teško i kolika je to obaveza.

Kakve se zamke kriju u istodobnom vođenju kluba i reprezentacije?

- Nemate nikakvog odmora tijekom ljeta. Kada završi klupska sezona, odmah krećete na pripreme s reprezentacijom, bilo za Olimpijske igre, Svjetsko ili Europsko prvenstvo, i to završava jako kasno, obično u rujnu. I onda ste stravično hendikepirani jer niste bili na pripremama s klubom. A onda, ako se radi o novoj momčadi ili momčadi koja je dovela puno novih igrača, treba vam barem dva mjeseca da posložite sve na svoje mjesto. Još ako se klub bori u europskim natjecanjima, očekuje se da bude prvak svoje zemlje i da uvijek bude konkurentan u svakom pogledu. U klubu je sezona duga i eventualne pogreške mogu se ispraviti u hodu. Ako je trener u klubu dulje vrijeme, onda se može vidjeti i njegov potpis. Što se reprezentacije tiče, sve je teže i teže baviti se tim poslom, osobito posljednjih deset godina. Znamo koliko malo vremena NBA igrači smiju biti s reprezentacijom i onda je u nacionalnoj selekciji puno bitnija kemija momčadi, da se radi selekcija s igračima koji u kratkom roku mogu funkcionirati i na parketu i izvan njega. Momčad, osim što mora biti tehničko-taktički dobro posložena, mora biti i emocionalno posložena te je izbornički posao apsolutno druga priroda posla od trenerskog u klubu i treba mu se pristupiti na drugačiji način.

Kakav profil ljudi se traži za takve poslove?

- U klub se, nakon natjecanja s reprezentacijom, dolazi jako kasno, praktički uoči samog početka sezone i natjecanja. Dolazite već emocionalno prazni jer znamo kakav emocionalni naboj vlada kada govorimo o hrvatskoj reprezentaciji. S druge strane, kada se poslije duge i naporne sezone dolazi iz kluba u selekciju, nikada ne dolazite dovoljno odmorni. Nije slučajno da se od svih NBA igrača traži da imaju dulji odmor nakon završene sezone jer je to jedino prirodno i jedino se tako tijelo i glava mogu odmoriti. Puno puta se stoga dogodi da uskočite bez pravog odmora i osvježenja, a to se osobito osjeti na emocionalnom planu. Stoga, smatram da to mogu raditi mlađi ljudi, poput Veljka, jer to je nenormalna potrošnja energije, a osobito je velika mentalna potrošnja. Biti u natjecateljskom pogonu tijekom cijele sezone je mentalno jako zahtjevno, pogotovo kada se nađete u sredini koja je rezultatski zahtjevna, a naša reprezentacija to uvijek jest - naglasio je Repeša.

Linker
01. srpanj 2020 14:39