RONALD GORSIC/CROPIX
Kvalifikacije za SP

Legenda jasna: ‘Mario Hezonja bi došao ravno iz aviona, donio bi Hrvatskoj više problema nego koristi‘

Pomlađena hrvatska reprezentacija u četvrtak protiv Slovenije otvara novi ciklus
Piše: Petar Zobec/JLObjavljeno: 23. studeni 2021. 15:32

Već prema popisu izbornika Veljka Mršića bilo je jasno da su se on i Savez odlučili na svojevrsni rebuilding, uvođenje svježe krvi u hrvatsku košarkašku reprezentaciju, koja bi u idućih godinu i pol dana trebala stasati. "Neopterećenost" je riječ koja se puno puta mogla čuti na jučerašnjoj press konferenciji, a jasno je da su izbornik Mršić i predsjednik stručnog savjeta Dino Rađa aludirali na rezultate kakve seniorska reprezentacija generira proteklih godina.

I zbog toga su na širem popisu od 15 igrača čak sedmorica debitanata, a tek treba vidjeti koliko će ih ostati kada izbornik skrati popis na 12 imena. No i ovako se radi o novoj reprezentaciji, koja bi protiv iskusnije Slovenije u četvrtak mogla imati dosta problema na startu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Izbornik je, doduše, optimističan.

Tolerancija za pogreške

- Imamo jednu novu reprezentaciju, koja je spoj mladosti i iskustva, s ciljem da u posljednja dva ciklusa u kasnu jesen 2022. i početak 2023. budemo najbolji mogući. Sigurno je da ćemo i sada biti dobri, atmosfera i zalaganje su sjajni, a momci rade dobro. Slovenija je momčad koja je bila na Olimpijskim igrama i tamo završila na četvrtom mjestu. Ta momčad nije ista s Dončićem i bez njega, a evo, sada imaju sreće da Valencia ne igra Euroligu pa im je dostupan Prepelič, koji dugo nije mogao igrati. Dugo su zajedno, iskusni su, i to im je prednost u odnosu na nas. Mi želimo njihove najbolje igrače dovesti u pozicije u kojima se ne osjećaju ugodno te ih tjerati da rade greške, istaknuo je Mršić, čiji je trademark u ovoj reprezentaciji bila obrana. Ona nas je odvela na Eurobasket, ali je isto tako izostala na kvalifikacijskom turniru u Splitu. Ideja je da se ponovno počne graditi od obrambenog dijela.

- Napad može biti malo lošiji, ali obrana uvijek mora biti na maksimalnoj razini. Tijekom kvalifikacija za Eurobasket primali smo 60-ak poena i napravili rezultat. Ova selekcija rađena je prema principu da su to igrači koji imaju potencijala te koji mogu igrati modernu košarku, i time sam se vodio. Bit će grešaka, ali njih moramo tolerirati. Ali to ne smiju biti greške iz neodgovornosti, nego iz protivničke obrane, i siguran sam da nećemo imati takvih grešaka, rekao je izbornik.

Rađa se također osvrnuo na popis, ali i poručio kako Uniksov Mario Hezonja vjerojatno neće biti dostupan za utakmicu s Finskom.

Slovenija je najbolja

- Svi su jako talentirani, od Gnjidića, Prkačina, Brankovića, svi pucaju od talenta. Nemaju obaveze na leđima, kada si mlad ne razmišljaš o glupostima, nego pokušavaš dokazati da tvoje vrijeme dolazi. Što se tiče Hezonje, jako teško da će biti s nama, jer oni imaju utakmicu u petak i Perasoviću su uzeli četiri Rusa u reprezentaciju, tako da on nema niti momčad za trening. Taj problem postoji već duže vrijeme, i ne znam koliko bi bilo korisno da na jednu zdravu atmosferu dođe igrač direktno iz aviona, ulazi na teren na kojemu niti ne poznaje polovicu igrača. On niti ne zna akcije, pa bez obzira na njegovu neospornu kvalitetu, mislim da bi bilo više problema nego koristi, zaključio je Rađa.

image
KSENIYA BOGDANOVA

Jedan od debitanata koji će morati podnijeti teret ovih kvalifikacija je razigravač Lovro Gnjidić. Njegova je nesreća što igra na najosjetljivijoj poziciji u reprezentaciji, ali moglo se čuti kako Lovro uživa veliku potporu svih članova reprezentacije.

- Meni je ispunjenje sna doći u reprezentaciju i mislim da sam se dobro snašao. Sigurno da ima nervoze kod mene, ali fokusiran sam i mislim da se nemam što previše brinuti oko nastupa. Jasno da je i odgovornost tu, ali momčad je super i kao momčad možemo napraviti dobar rezultat. Što se protivnika tiče, Slovenija je najbolja u našoj skupini, bez par igrača nisu na razini kao na OI, ali su i dalje dobri. Finska i Švedska su također super, ali mi imamo svoje šanse - rekao je Gnjidić.

Linker
19. travanj 2024 13:01