RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
POGREŠNA LOGIKA

Livaković je na najbolji način odgovorio Zlatku Daliću za ‘revolveraško‘ micanje s vrata reprezentacije

‘Livi‘ je s dvije fantastične obrane donio je Dinamu barem proljeće u Konferencijskoj ligi
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 26. studeni 2021. 12:03

Na kraju dana, kad se podvuče crta i sve se zbroji i oduzme, Dinamo zapravo mora biti zadovoljniji remijem i osvojenim bodom. Jer, kad se vratar prometne u prvo ime dvoboja, kao što je to učinio Dominik Livaković čudesnim obranama sjajnih prilika Genkovim napadačima Paintsilu i Bongondi u 86. minuti, onda nema previše dvoumica oko toga tko je bolje prošao.

Posebno stoga jer Plavi u nastavku nisu ozbiljnije zaprijetili belgijskom vrataru Vandevoordtu, kojeg su od teške prehlade spasili njegovi obrambeni igrači vraćajući mu niz lopta, što je također bio djelić kontrole igre gostujuće momčadi u posljednjih pola sata.

Livaković je cijelu utakmicu plijenio sigurnošću, a s dvije fantastične obrane donio je Dinamu barem proljeće u Konferencijskoj ligi, iako se u Maksimiru ne smiju time zadovoljiti i u Londonu trebaju tražiti bod za osvajanje drugoga mjesta u skupini. S ovakvim Livakovićem ništa nije nemoguće, ali jasno je da će protiv West Hama trebati i kudikamo konkretniju pomoć suigrača, nego što je to bilo protiv Genka.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Nije bilo lako Dinamovu vrataru u proteklo vrijeme. Pogurnuta je teza o njegovoj lošoj formi, iako to definitivno nije bilo točno, Možda nije bio svemoguć, možda nije obranio toliko "zicera" kao što nas je naviknuo posljednjih sezona, ali neprijeporno nije bio čovjek zbog kojeg je Dinamo gubio utakmice.

No, tko zna zašto, te su površne teze o lošoj formi bile dostatan argument(!?) izborniku Zlatku Daliću da "revolveraški" makne Livakovića s vrata u ključnim utakmicama za plasman na SP. Ne sjećamo se kad je neki izbornik tako lako "šutnuo" do tada neprikosnovenog prvog reprezentativnog vratara, kao što je to učinio Dalić s Livakovićem.

Pa što je onda, primjerice, trebao Ćiro Blažević 90-ih godina učiniti s Ladićem, čiji su "kiksevi" u kvalifikacijama umalo stajali Hrvatsku plasmana na SP u Francuskoj? Trebao ga je valjda protjerati negdje na kraj svijeta... No, mudri je Ćiro stao iza Ladića, koji je time dobio dodatno samopouzdanje i sve je obilato vratio fantastičnim obranama u pohodu na francusku broncu.

No, Dalićeva je logika bila drukčija. I apsolutno pogrešna. Vratarsko je mjesto posebno osjetljivo, vratara treba nerijetko istrpjeti, posebno vratara poput Livakovića, koji je godinama iskazivao klasu. Na žalost, Livaković je "osuđen" na to da samopouzdanje vraća dobrim obranama u Dinamu, u kojem ima maksimalno povjerenje trenera Damira Krznara.

I uopće ne treba dvojiti kako će "Livi" i dalje oduševljavati svojim obranama, odlična partija s Belgijancima svakako mu je udahnula još više samopouzdanja i smanjila pritisak pod kojim je branio u posljednje vrijeme, bezuspješno i nepotrebno u sebi tražeći razloge za micanje s reprezentativnih vrata. A onda će opet Dalić biti na potezu, valjda je izbornik gledao ovu utakmicu...

Linker
19. travanj 2024 22:11