Damir Mulaomerović

 SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix
DRUŽENJE S MEDIJIMA

Mulaomerović: Svjesni smo situacije, ali ne želim stavljati imperativ! Simon i Hezonja? Postoji problem...

‘Najveći imperativ stavljamo sami sebi. A za mene nema mladih i starijih igrača‘, kaže izbornik.
Piše: Dean BauerObjavljeno: 22. veljača 2022. 15:01

Mjesec dana nakon imenovanja, vrijeme je i za akciju. Damir Mulaomerović prije točno mjesec dana imenovan je izbornikom hrvatske košarkaške vrste. U petak ga čeka debi u toj ulozi na hrvatskoj klupi. Tada naime u Zagreb dolazi Švedska u kvalifikacijama za SP 2023., s tim da će tri dana kasnije gostovati na sjeveru Europe, protiv istog suparnika u Nörköpingu.

- Ono što bi prvo naglasio jest da mi je drago što vodim ovih 15 mladića koji su prije svega i ponašanjem, pristupom treninzima pokazali već na početku, da su stvarno prava ekipa. Da ne pričam o atmosferi i svemu ostalom - za početak će izbornik Mulaomerović.

- Čeka nas vrlo teška utakmica, u biti obje jasno, a ono što će meni za početak biti najteže je odrediti 12 momaka koji će istrčati u petak. Zato jer su stvarno svi na gornjoj granici i pristupom i intenzitetom i svime što krasi jednu momčad. Svi smo svjesni situacije u kojoj se nalazimo. Siguran sam da će dečki dati sve od sebe i da će to biti dovoljno.

Prošle dvije utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2023., protiv Slovenije i Finske nisu se pokazale dobrim, pa se nameće pitanje je li predstojeće sa Šveđanima spadaju u one koje se "moraju" dobiti, odnosno stišće li imperativ trijumfa?

- Najveći imperativ stavljamo mi sami sebi. Jasno da u svakoj utakmici idemo na pobjedu. Nažalost, one prve dvije utakmice su otišle na drugu stranu. Malo je nedostajalo i sreće, jedna-dvije lopte... Međutim, ne bih se vraćao na te dvije utakmice jer pred nama je jedna dobra momčad kakva je reprezentacija Švedske. No, mislim da smo i mi s ovim sastavom isti takvi i da ćemo imati i više opcija, pogotovo s nekim iskustvom koje imamo. Od Zubčića, Šakića itd. Bez daljnjega, vjerujem u ove momke i uvjeren sam u pobjede.

Hrvatski izbornik je naglasio i još nešto.

- Za mene nema mladih i starijih igrača, već tko u datom trenutku može najviše pružiti, dati, tko je u kakvom stanju. Uvijek je momčad, ekipa ispred svega. Ono što će biti najvažnije je koliko ćemo biti spremni žrtvovati se za krajnji rezultat. Ja ove momke dobro poznajem više-manje, neke sam i trenirao, tako da sam siguran da su svi spremni na odricanje.

image

Roko Prkačin i Damir Mulaomerović

SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix

Koji ste si vi cilj zadali?

- Ja sebi uvijek zadajem velik ili visok cilj. To je možda moj problem, ali ponavljam da će najvažnije biti da damo sve od sebe. Evo, sada nakon Kupa, izgubili smo bili (Cedevita junior), ali tim momcima nisam imao što zamjeriti jer su dali sve od sebe. Eto, to je ono što ciljam, tražim. Ne želim stavljati imperativ na dečke. Ono što sam im rekao na prvom okupljanju, uoči treninga - "Najvažnije da izađete, budete to što jeste i da budete na gornjoj energetskoj granici". Na kraju krajeva, moj je zadatak spremiti ih, i psihološki i na svaki način, kako izbjegli nervozu zbog važnosti utakmice.

Budući da će reprezentacija odraditi tek 4-5 treninga do utakmice sa Švedskom, što se u tako kratko vremena može napraviti ili na što je stavljen naglasak?

- Na pojednostavljenju u taktičkom dijelu plus onaj obrambeni dio, za neke individualne karakteristike i za Švedsku samu. Vremena je malo, zato smo sve i nastojali pojednostaviti jer jednostavno nema vremena za ulaženje u detalje. Ono što ja mogu reći je da sam zadovoljan kako to sve izgleda, kako momci reagiraju i ovi novi dečki koji su se pojavili daju dodatnu dozu energije i ozbiljnosti.

image
SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix

Izbornik Mulaomerović je pripomenuo kako je 90% sigurno da će za Švedsku birati momčad s popisa ove 15-ice igrača koji sada rade u Zagrebu. Drugim riječima, malene su šanse za priključenja Marija Hezonje i Krune Simona ili...

- Možda bi tijekom srijede mogli znati definitivno. Moram naglasiti da je HKS stvarno napravio sve sa svoje strane, sve što je moguće. Mjesec dana smo u detaljnim razgovorima i s Hezonjom i Simonom, te obojica imaju veliku želju igrati. Problem je kalendar natjecanja, preklapanja klupskih i reprezentativnih utakmica. Postoji šansa da nam se Simon možda priključi za drugu utakmicu, u Švedskoj. jednako tako Hezonja ima silnu želju doći, igrati. Mislim da čak njemu ni ne bi bio velik problem odigrati dvije utakmice u dva dana, ali zasad još ne znamo sa sigurnošću. Simon ne može odigrati utakmice u dva uzastopna dana, Hezonja može. Ali da, postoji tih 10% šanse, pa ćemo vidjeti - veli hrvatski izbornik.

Hrvatska reprezentacija, kandidati za Švedsku

Roko Badžim - Szolnok
Danko Branković - Cibona
Filip Bundović - Cedevita Junor
Mateo Drežnjak - Cibona
Goran Filipović - Cedevita Junior
Lovro Gnjidić - Cibona
Filip Krušlin - Dinamo Sassari
Pavle Marčinković - Zadar
Karlo Matković - Mega Mozzart
Ivan Ramljak - Slask Wroclaw
Roko Rogić - Twarde Pierniki Torun
Matej Rudan - Mega Mozzart
Sven Smajlagić - Nevezis
Željko Šakić - Avtodor
Tomislav Zubčić - Tofaş S.K.

Do kraja ovog mjeseca na snazi je odredba da se na tribinama sportskih borilišta u Hrvatskoj može pripustiti gledatelja samo do 40% kapaciteta. To vrijedi zasad jasno i za ogled Hrvatske i Švedske. Prema riječima Josipa Vrankovića, glavnog tajnika HKS-a trenutačno u prodaju stoga ide 1.000 ulaznica. No, budući da je zanimanje navodno znatno veće, tražit će se odobrenje nadležnih gradskih vlasti za povećanje batrem do 50% kapaciteta Cibonine dvorane.

Utakmica Hrvatska - Švedska na rasporedu je u petak, 25. veljače od 18.30 sati.

Linker
16. travanj 2024 21:37