ANDREAS HILLERGREN Afp
OPET MEĐU VATRENIMA

Nijemac po rođenju, Hrvat u glavi i srcu: ‘Zabijam u serijama, a Dalić očito zna kako mogu pomoći‘

Napadač Malmöa zahvaljujući sjajnoj formi zaslužio povratak u reprezentaciju
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 18. kolovoz 2021. 07:39

Antonio Mirko Čolak (27), Nijemac po rođenju, a Hrvat u glavi i srcu, opet je otvorio velika vrata reprezentacije. Našao se na pozivu Zlatka Dalića za predstojeće kvalifikacijske utakmice za Svjetsko prvenstvu u Kataru. Čolak briljira u Malmöu, u 19 utakmica postigao je 13 pogodaka, osam u prvenstvu, a pet u kvalifikacijama za Ligu prvaka. Posebno je impresivan bio protiv Rangersa na Ibroxu. Malmö je imao igrača manje i gubio, a onda je Čolak s dva sjajna pogotka riješio susret. Nekadašnji najbolji strijelac HNL-a u dresu Rijeke ima dinamit u kopačkama, zabija ‘sve u šesnaest’, buši mreže... Dalić je to itekako primijetio i eto ga opet s reprezentativnom pozivnicom. Do sada je za Vatrene odigrao dvadesetak minuta u prijateljskom ogledu s Turskom (3:3), u studenom prošle godine.

- Ne mogu opisati riječima koliko sam sretan što sam se vratio u reprezentaciju Hrvatske. Prošle godine sam bio tri puta s reprezentacijom, ali sam igrao tih dvadesetak minuta protiv Turaka. Srce mi je jako zaigralo kad sam saznao da sam opet s najboljim hrvatskim nogometašima. Kad vidiš svoje ima ne popisu, onda je nešto posebno. To je najveća moguća nagrada za mene. Znate, jako je lijepo kad svoje ime vidiš na pozivu, ljepše je nego na pretpozivu, ha, ha, ha - kazao nam je u uvodu Čolak.

image
ANDERS BJURO Afp

Šlag na tortu

Priča nam kako mu u Malmöu stvarno sve ide gotovo savršeno...
- Zaista mi ide, igram dobro, zabijam, eto, statistika mi je zaista sjajna, a blizu smo Lige prvaka. I sad kao šlag na tortu stigla je i pozivnica za nacionalnu vrstu. To je stvarno fantastično, možete misliti kako se osjećam.

Malmö danas igra prvu utakmicu play-offa Lige prvaka protiv bugarskog Ludogoreca.
- Prvu igramo doma, a onda idući utorak idemo na uzvrat. Ludogorec je odlična momčad, mislim da su izgledi 50:50, sve je moguće u play-offu za ulazak u Ligu prvaka. Ipak, mislim da imamo veliku šansu da se plasiramo u Ligu prvaka. Možemo proći, držim da smo kvalitetniji od Ludogoreca, ali ponavljam, bit će iznimno zahtjevno. Uvijek na kraju vrijedi samo ono što pokažeš na terenu.

Ima jednu posebnu želju kad se radi o utakmicama s Ludogorecom...
- Za njih brani Kristijan Kahlina. Njemu dok sam igrao za Rijeku protiv Gorice nikad nisam zabio niti jedan pogodak! Sad je vrijeme da mu zabijem prvi, idealan je trenutak.

image
ANDERS BJURO Afp

Najteže utakmice

Dolazak iz PAOK-a u Malmö na sjever Europe bio mu je očito sjajan izbor, pravi pogodak koji ga je vratio u reprezentaciju.
- Da, tako ispada, kad vidite da sam u 19 utakmica zabio 13 pogodaka, da sam dobio poziv u reprezentaciju, onda stvarno mogu kazati da je dolazak u Malmö bio pun pogodak. Opet sam došao u novu sredinu, gdje sam se brzo uklopio. U PAOK-u je bilo malo nezgodno. Nakon mjesec dana nakon što sam došao, stigao je novi trener. To je tako ponekad u nogometu, mijenjaju se stvari, ali bitno jest da se nisam ja promijenio kao čovjek i nogometaš. Uvijek sam znao ako u drugom klubu dobijem šansu, da ću je iskoristiti. Tako sam u Malmöu opet pokazao svoje kvalitete, sa svojim pogocima sam opet, kako da kažem, svoj na svome. Svi koji gledaju utakmice Malmöa mogu vidjeti da sam opet onaj pravi napadač koji zabija u serijama.

Najvažnije je ipak da je to vidio izbornik Zlatko Dalić, zar ne?
- Prekrasno jest da je izbornik vidio moje igre i moje pogotke. Te da mi je sad opet ukazao povjerenje. Želim mu vratiti to povjerenje, svojim igrama i daj Bože s pogocima. Sad su pred Hrvatskom tri najteže utakmice u ovom razdoblju kad se radi o kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. S obzirom na to da sam dobio poziv baš u predvečerje tih značajnih ogleda, pouzdan je znak da izbornik računa na mene.

Očekuje li neke minute u sudarima s Rusijom, Slovačkom i Slovenijom?
- U formi sam, stalno igram, to mi je jako važno. Mislim da izbornik zna da sam spreman i da mogu pomoći. Ako dođe do minutaže, sigurno ću dati sve od sebe. Uvijek je teško kazati da se nešto očekuje, ali ako bih dobio šansu, sigurno ću je probati najbolje iskoristiti - zaključio je Čolak.

Linker
20. travanj 2024 09:54