FIBA
KVALIFIKACIJE ZA SP

Nova drama, ali i novi poraz Hrvatske! Finska slavila u ludoj utakmici na sjeveru Europe

Pomlađena Hrvatska nije došla do pobjede, bolja je bila Finska na domaćem terenu 77:71
Piše: Tvrtko Puljić/SNObjavljeno: 28. studeni 2021. 20:13

Finska - Hrvatska 77:71 (14:15, 20:19, 25:21, 18:16)

FINSKA: Huff 14p, 9s, Salin 8p, 3s, 5ul, Koponen 8p, 5a, 4il, Jantunen 10, Valtonen 12p, 8s, 3a, Maxhuni 15p, 5a, Lindbom, Polla 2, Wilson 3, Seppala, Palmi 3, Dolenc 2.

HRVATSKA: Perković 10p, 3s, Prkačin 4p, 6s, 5a, 3ul, 4il, Gnjidić 7p, 7s, 4a, Gabrić 2, Marčinković 4p, 3s, Badžim 3p, 3il, Branković 10, Drežnjak 4, Bundović 16, Rogić 5, Marić 4p, 3a, Rudan 2.

ESPOO - Metro Arena. Gledatelja 5500. Suci: Maestre, Yilmaz i Salinš.


Hrvatska je izgubila i drugu utakmicu na startu kvalifikacija za SP, Finci su nam u Espoou pogodili 14 trica, mi nismo to uspjeli do kraja kapitalizirati igrom u reketu, čak su nam Finci skinuli deset skokova pod našim obručem i stigli do pobjede od 77:71.

Nakon dva uvodna kola u skupini C Hrvatska je jedina reprezentacija bez pobjede i dočekat će veljaču i dva sudara sa Švedskom u tmurnom raspoloženju.

Opet je u Finskoj bilo finih minuta naših, ali bilo je tu, ukupno, premalo iskustva za bilo što više osim novog tijesnog poraza. Sada nije samo upitno koliko ćemo bodova prenijeti u finalnu skupinu, mi ćemo se i te kako boriti da izbjegnemo posljednje mjesto u ovoj skupini i dokopamo se novih šest utakmica. Tako to izgleda iz ove perspektive. Iz hladne i po Hrvate negostoljubive Finske.

image
FIBA Fiba

Finci su otvorili utakmici nametnuvši se u fizici, dojam je bio da smo ispred sebe imali starijeg, jačeg protivnika. I protivnika koji je, znali smo to, jako opasan na šutu za tri poena. Marin Marić nije dao sigurnost našem napadu na centru, pa je Veljko Mršić već nakon pet minuta igre smirio uvodnu prednost Finaca s uvođenjem u igru Filipa Bundovića.

Međutim, najbolji naš čovjek u sudaru sa Slovenijom vrlo je brzo napravio dva penala, pa je šansu dobio debitant Danko Branković. U svom premijernom balu Branković je odmah izdominirao visinom i već nakon uvodnih minuta nikome nije bilo jasno zašto se ovaj Cibonin dragulj nije našao postavi i u Zagrebu. Branković je Hrvatsku, svakako, stavio u rezultatsku kontrolu.

Ono što je dramatično nedostajalo u hrvatskoj igri u prvom poluvremenu bio je šut za tri poena. Osim uvodne lopte koju je smjestio Roko Badžim, Hrvati su do odlaska na veliki odmor promašili sljedećih sedam pokušaja za tricu. Finci su nam ih stavili šest, ispalili 15 i baš zbog šuta iz daljine držali su se u egalu (34:34) nakon prvih dvadeset minuta.

image
FIBA

Kasniji ulazak u igru u prvom dijelu, Branković je tražio sam izmjenu, donio je i boljeg Marina Marića, ali Hrvatska je na poluvremenu gubila u skoku (16:17), što je svakako trebalo promijeniti u nastavku, jer tu je trebala biti naša prednost.

No, niti otvaranje nastavka nije popravio naš šut za tri poena, a Finci su pogodili za uvodnih pet minuta nastavka četiri trice i otišli na 53:43. Počeli smo gubiti glavu, srljati, gubiti lopte, šuta nije bilo nigdje, niti čistih akcija.

Ipak, ulazak u igru Bundovića i Lovre Gnjidića stabilizirao je našu igru, pogodio je napokon našu tricu Toni Perković, ali zabio nam je tricu i jaki i opasni Elias Valtonen pa su Finci sa 59:55 otišli u posljednjih deset minuta. Nakon trideset minuta domaći su košarkaši tricu šutirali 10-25, mi samo 2-13.

Filip Bundović nam je opet vratio nadu, ali na sedam minuta do sirene napravio je svoj četvrti faul. U tom trenutku Finska je vodila 64:61. Mršić je tada prvi puta poslao na parket zajedno Mateja Rudana i Roka Prkačina.

image
FIBA Fiba

Na pet i pol minuta do sirene iscurio je zicer Pavla Marčinkovića za vodstvo, pa smo primili novu tricu Shawna Huffa za 67:63. A onda je iscurio i zicer Tonija Perkovića (prije toga stavio tricu) kod 66:67. Imali smo dva napada za preuzeti kontrolu rezultata, a vrijeme je curilo.

Na dvije minute do finalne sirene Filip Bundović je ipak iskoristio treći napad Hrvatske za povratak u plus, poveli smo sa 70:69, ali onda je Edon Maxhuni s istekom napada stavio 13. finsku tricu za 72:70.

Na 66 sekundi do sirene Bundović je stavio jedno bacanje za 71:72. Maxhuni je pormašio ulaz na suprotnoj strani, ali su Finci uhvatili svoj deseti napadački skok (puno je to previše), da bi Sasu Salin pogodio novu tricu za 75:71 na 40 sekundi do kraja.

Nismo ništa odigrali nakon minute odmora, promašio je isforsiranu tricu Toni Perković, a zatim i Pavle Marčinković, pa je Sasu Salin s crte na 11 sekundi do kraja postavio rezultat na 77:71. Perković je promašio još jednu tricu i bio je to kraj za naše nade na sjeveru Europe.


KRAJ! HRVATSKA NIJE USPJELA, FINSKA JE PRVI PUT U POVIJESTI SVLADALA NAŠU REPREZENTACIJU... NOVA PRILIKA JE U VELJAČI PROTIV ŠVEDSKE.

4. ČETVRTINA (18:16)

10' - Sasu Salin nažalost pogađa tricu 40 sekundi prije kraja za 75:71. Težak udarac za naše košarkaše... Marčinković promašuje tricu i Salin 11 sekundi ima dva slobodna bacanja. Tako blizu, a tako daleko... Salin zabija oba slobodna bacanja za 77:71.

9' - Maxhuni sa zvukom sirene zabija tricu za 72:70. Bundović iz slobodnih bacanja zabija 16., ali ne i 17. koš. Sada je 72:71! Kakva drama...

8' - Pogađa Marčinković, sada je 69:68 nepune dvije minute prije kraja! Mršićev time-out. Evo gaaaa, 15. koš Filipa Bundovića na Prkačinovu asistenciju za vodstvo 69:70 minutu i 42 sekunde prije kraja!

7' - Maxhuni i Salin promašuju trice.

6' - Maxhuni zabija oba slobodna bacanja za novih plus tri Finske.

5' - Marčinković promašuje zicer, a Shawn Huff dodaje još jednu tricu. Trica Tonija Perkovića, iznimno važan šut!

4' - Prkačin za Marčinkovića i sada su se svi hrvatski košarkaši upisalu u strijelce! 64:63.

2' - Valtonen dodaje dva poena. Gnjidić zabija jedno slobodno!

1' - Deseti koš Filipa Bundovića odmah na startu posljednje četvrtine! Maxhuni zabija nevjerojatnu tricu iz daljine, ali čudesni Bundović uzvraća svojom tricom! U svojoj drugoj utakmici za reprezentaciju Bundović, kao i Branković, igra fantastično...

3. ČETVRTINA (25:21)

10' - Jantunen pogađa za dva. Perković pogađa tricu, napokon! Sada smo na minus četiri. Valtonen dodaje dva poena, ali dodaje i Bundović vrlo važna dva poena za konačnih u trećoj četvrtini!

9' - Mikael Jantunen 'kopira' Gnjidića i dobiva 2 + 1. Nije pogodio slobodno bacanje, no Finska je plus sedam. Bundović pogađa oba slobodna bacanja za 55:50!

8' - Bundović lijepo pogađa za minus osam! Bravo, Gnjidiću!!! Polaganje za dva i dodatno slobodno bacanje! Gnjidić pogađa i slobodno bacanje, evo nas na minus pet.

7' - Finska je konkretnija i napadački itekako raspoloženija u nastavku. Valtonen promašuje jedno, ali pogađa drugo slobodno bacanje za plus 10.

6' - Drežnjak promašuje tricu, a Maxhuni iz kontre zabija za dva poena i Finci se sada odvajaju na devet razlike.

5' - Huff zabija za dva i sada su Finci opet na plus šest. Ali Rogić zabija sjajan koš za 47:43! Nevjerojatno... Huff pogađa novu tricu i Finci bježe na plus sedam. Veljko Mršić zove time-out.

4' - Danko Branković zabija svoj deseti poen i on je naš prvi igrač s dvoznamenkastim učinkom! Koponen dodaje novu tricu...

3' - Prkačin zabija oba slobodna! Jantunen opet realizira dva poena.

2' - Salin dodaje tri poena i evo Finske na plus šest. Tri pogođena slobodna bacanja Roka Rogića za 40:37!

1' - Ušla je vrlo teška trica Valtonena preko Brankovića.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Nije dobro počelo za Mršićeve izabranike, no dizali su se kako je utakmica odmicala. Obrana je na razini, dok bi u ofenzivnom segmentu trebalo popraviti statistiku, pogotovo šut za tri. Jedinu tricu dao je Roko Baždim na samome otvaranju susreta...

2. ČETVRTINA (20:19)

10' - Šteta za dobru akciju Prkačina i Drežnjaka, nisu uspjeli poentirati. Vrlo izjednačena utakmica, kako uostalom pokazuje i rezultat. Ide se na odmor...

8' - Bravo za Drežnjaka, vraća nas na plus 3! Ali odmah Jamar Wilson pogađa tricu za novo izjednačenje... Time-out Hrvatske.

7' - Zakucavanje Marina Marića uz skok-šut Tonija Perkovića i evo nas na 29:31! Valtonen zabija za dva. Gnjidić jedno slobodno zabija, drugo promašuje i sada je 31:32.

6' - Sjajna asistencija Lovre Gnjidića za Marina Marića! Palmi pogađa petu tricu Finske za 29:27. Zasad samo jedna hrvatska trica.

5' - Prkačin realizira dva poena i ponovno nas vraća u vodstvo! Dva pogođena slobodna bacanja Jantonena za 26:25 Finske.

4' - Odlična napadačka akcija Lovre Gnjidića! Promašio je prvi šut, ali potom odmah popravlja i dodaje svoja dva poena... Nažalost, Maxhuni zabija tricu i Finska vodi jedan razlike.

3' - Huff pogađa tricu za novo vodstvo Finske. Branković polaže za izjednačenje 21:21!

2' - Mateo Drežnak od table za 16:19! Odmah Finci uzvraćaju s dva poena.

1' - Toni Perković dodaje dva poena za novo vodstvo Hrvatske! A Koponen odmah vraća na minus 1.

1. ČETVRTINA (14:15)

10' - Danko Branković pogađa za vodstvo Hrvatske 12:13! Ajmo, ajmo!!! Branković dodaje još dva poena za seriju 6-0 Hrvatske! Hannes Polla pogađa oba slobodna bacanja i na predah se odlazi s 14:15.

9' - Danko Branković pogađa oba slobodna i upisuje svoje prve poene!

8' - Debitant Branković promašuje iz svog prvog pokušaja, ali popravlja Gabrić i pogađa za 12:9! Finci zovu time-out.

7' - Vantonen nakon dva slobodna bacanja vraća Finsku na plus 5.

6' - Badžim za Bundovića i evo nas na minus tri!

5' - Nakon tri neuspjela napada hrvatskih košarkaša Finska zabija za 10:5. Mršić zove time-out. Loše ovo izgleda zasad...

3' - Rudanovo zakucavanje nakon Gnjidićeve asistencije! Jantunen polaže za 8:5.

2' - Huff dodaje još tri poena.

2' - Badžim pogađa tricu na samome startu! Ali Koponen nažalost odmah uzvraća tricom...

1' - Počela je utakmica u Espoo Metro Areni u finskom okrugu Tapiola.


Linker
17. travanj 2024 23:39