Satoranski i Češka su nadigrali Bogdanovića i Hrvatsku

 DANIEL MIHAILESCU Afp
DOBRA PARTIJA, ALI...

Poraz nakon velike pobjede: Česi nas prizemljili tricama, HR Amerikanac opet briljirao na terenu

Hrvatska košarkaška reprezentacija poražena je u drugoj pripremnoj utakmici za Eurobasket.
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 14. kolovoz 2022. 20:10

ČEŠKA - HRVATSKA 95:83 (21:27, 18:16, 29:16, 27:24)

ČEŠKA: Auda 11p, 3s, Vyoral, Hruban 10p, 4s, Satoransky 10p, 8a, 6s, Pulpan, Peterka 18p, 3s, 3a, Bohačik 15p, Sehnal 8p, 4a, 3s, Palyza, Vesely 3p, 5s, 3a, Jelinek 11p, Križ, Karnik 2p, Kyzlink 6p

HRVATSKA: Perković 2p, Filipović, Smith 21p, 4s, Prkačin, Hezonja 15p, 7s, 5a, 4il, Šarić 5p, 7s, Gnjidić 2p, Marčinković, Matković 14p, 3s, Drežnjak 1p, Ramljak 3p, Mavra 2p, Zubac 7p, 3s, Bogdanović 11p, 6a, 4s, 3iz


Hrvatska košarkaška reprezentacija poražena je u drugoj pripremnoj utakmici koja se igrala u Češkoj. Nakon što su izabranici Damira Mulaomerovića u subotu s 30 poena razlike pobijedili Bugare, jučer su od domaćih košarkaša doživjeli uvjerljiv poraz - 95:83.

Nakon prvog poluvremena nije izgledalo da će Češka upisati uvjerljivu pobjedu. Hrvatska je dobro ušla u utakmicu, a posebno je efikasan bio naturalizirani Amerikanac Jaleen Smith koji je u prvih 20 minuta postigao 15 poena. Ako je Smith protiv Bugarske pokazao da je dobro došao našoj reprezentaciji u organizaciji napada i igri u obrani, protiv Češke je pokazao da može pomoći i u napadačkim akcijama. Pogodio je Smith četiri trice iz šest pokušaja u prvom poluvremenu i pokazao kako ga protivnici neće moći ostaviti samog na šutu.

Na krilima Smitha Hrvatska je dobro igrala u prvom poluvremenu, odnosno možda je bolje reći prvih 18 minuta. U odnosu na utakmicu protiv Bugarske, Mulaomerović je u startnoj petorci imao Tonija Perkovića umjesto Dominika Mavre jer je Perković imao dobru rolu protiv Bugara. Drugih promjena nije bilo, a uz raspoloženog Smitha i dobru, agresivnu igru u obrani, Hrvatska je u 18. minuti imala lijepih 42:31.

Posljednje dvije minute prvog poluvremena otišle su na stranu Češke i pokazale kako će izgledati nastavak utakmice. Domaćini su u tom razdoblju napravili seriju 8:1, Jelinek je pogodio dvije trice pa je Hrvatska na odmor otišla sa samo četiri poena prednosti, 43:39.

U drugom poluvremenu Češka je pokazala zašto je posljednjih godina napravila puno bolje rezultate od Hrvatske. Satoransky je razigravao suigrače, ali i zabijao pa je upravo njegovim košem nakon tri i pol minute treće četvrtine Češka došla do izjednačenja - 45:45. Povela je Hrvatska još jednom nakon toga koševima Smitha, a uslijedila je i situacija koja je naljutila Mulaomerovića. Hrvatski Amerikanac je pri rezultatu 47:47 postigao koš pod kontaktom i sve je izgledalo kao da će dobiti priliku za tri poena, ali suci su dosudili prekršaj u napadu. Bijesni Mulaomerović je dobio tehničku grešku, a nakon toga je sve krenulo nizbrdo za Hrvatsku.

image

Dario Šarić je vodio pod košem bitku protiv Jana Veselog

EMMANUEL DUNAND Afp

Bohačik je postigao tricu za 50:49, a onda je krenula dalekometna kanonada čeških košarkaša. Pogađali su Peterka, koji je do kraja utakmice ubacio 6 trica, Bohačik, Jelinek i Sehnal, prednost na njihovoj strani je rasla. a na kraju trećeg dijela utakmice bilo je 68:59 za Češku. Hrvatska nije imala rješenja u napadu osim što je Hezonja s 8 poena u ovoj dionici donekle držao priključak za domaćinima. Mulaomerović je, poput utakmice protiv Bugarske, u trećoj dionici ostavio Zupca na klupi pa je centra igrao Šarić. To nije izgledalo najbolje pa se igrač LA Clippersa kasnije, možda i nenadano, vratio na parket, ali bilo je kasno.

Češka je u posljednjoj dionici održavala svoju prednost koja je sredinom posljednje četvrtine otišla i na 16 poena razlike. Na kraju je završilo 95:83 u utakmici iz koje će Mulaomerović moći izvući dosta pouka.

Prije svega je jasno da se mora popraviti igra u obrani jer su nam i Bugari radili probleme u prvom poluvremenu te utakmice, a Češka je ogolila sve probleme koje imamo na toj strani parketa. Mulaomerović je u obje utakmice pokušavao od početka utakmice razigravati centre, odnosno Zupca, ali tako su bez pravih lopti u prvim četvrtinama ostali Bogdanović i Hezonja, igrači preko kojih Hrvatska može doći do pobjeda u važnim utakmicama. Dobro je razvijati akcije i za druge igrače, ali ipak je puno važnije da uigramo mehanizme za naše najbolje košarkaše.

Zanimljivo je bilo vidjeti i kako će se razvijati rotacijama na pozicijama ‘četiri‘ i ‘pet‘. Hezonja i Zubac su startali u obje utakmice, a Zupca je protiv Bugara prvo mijenjao Šarić, a protiv Čeha Matković. Bolji je dojam ostavio Matković koji je protiv Češke ubacio 14 poena uz šut 6/7 pa je tako u ove dvije utakmice imao ukupni šut 13/14. S druge strane, očekivali smo da će Roko Prkačin dobiti minutažu kao zamjena za Hezonju, ali on je protiv Češke ostao bez iti jedne minute. Na ‘četvorci‘ je igrao Ramljak, pokušao je Mulaomerović i s kombinacijom Šarić - Zubac, ali Prkačina nismo vidjeli. Jedino on i Marčinković nisu ulazili u igru.

Ovo su pripremne utakmice, daleko je još do Eurobasketa. Mulaomerović je sigurno dobio odgovore na neka pitanja, a Češka nam je pokazala da smo još daleko od forme kojom bi mogli tražiti neki rezultat.

Linker
25. travanj 2024 12:21