TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix
KALKULACIJE

Postoji savršen scenarij za Hrvatsku, ali i mogućnost da se dogodi novi težak posrtaj naše košarke

Puno je kombinacija, a već danas dobit ćemo odgovore na neka bitna pitanja
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 30. lipanj 2022. 08:25

Ostao je za odigrati se posljednji krug prve runde kvalifikacija za odlazak na SP, onaj u kojemu će se u dvije utakmice na programu od četvrtka do ponedjeljka tražiti mjesto među tri najbolje reprezentacije koje će prenijeti sve bodove u iduću rundu i pri tome se križati sa susjednom skupinom. Prvi krug druge runde kvalifikacija igrat će se koncem kolovoza, neposredno uoči početka Eurobasketa.

U skupini C (ona se križa sa skupinom D u kojoj je Njemačka na 3-1, Izrael i Estonija na 2-2, a Poljska na 1-3) na čelu je Finska s omjerom 3-1, Švedska i Slovenija imaju po 2-2, dok je Hrvatska na 1-3.

Nama je pobjeda u Švedskoj s plus sedam, a izgubili smo u Zagrebu minus pet, otvorila šansu i sad bi idealno bilo kad bi Hrvatska svladala Sloveniju s tri ili više poena razlike, onda u nedjelju i Finsku sa sedam ili više poena razlike. Tada bismo međusobno imali bolji omjer sa svima u skupini. U najboljem scenariju, uz pobjede Švedske u Finskoj i Slovenije u Švedskoj, sve četiri reprezentacije bile bi na omjeru 3-3, a mi bismo sa svima imali pozitivan skor...

Što s dvije pobjede

Hrvatska bi u drugi krug ušla s omjerom 3-3 i imala zrele izglede za probiti se kroz drugu rundu kvalifikacija do SP. Naime, vrlo je izgledno da bi do četiri pobjede u onoj skupini C mogla doći samo Njemačka.

Što s jednom pobjedom

Ovo je realan rasplet skupine C. Naime, Slovenija je favorit u sudaru s Hrvatskom, kao što je to i Finska protiv Švedske. Nadalje, Slovenija bi bez problema trebala i srediti Švedsku u gostima, dok bi Hrvatska trebala biti bolja od Finske u nedjelju u Rijeci. Ukoliko se tako zavrte stvari, Hrvatska će proći s omjerom 2-4 u drugu rundu, a s obzirom na to da bi Nijemci mogli imati 4-2 u susjednoj skupini, kao i da bi u tom ishodu Finci i Slovenci bili na 4-2, Hrvatskoj bi za otići na SP trebalo u drugoj rundi dohvatiti dvije pobjede zaostatka u šest preostalih utakmica.

Dodajmo još da bi se već u četvrtak Hrvatska mogla plasirati u drugu rundu kvalifikacija za SP ukoliko svlada Sloveniju s tri poena viška, a pritom Finska kod kuće bude bolja od Švedske.

Također, Hrvatska može ispasti već u uvodnoj rundi i s jednom pobjedom. Recimo, možemo Sloveniju dobiti s pola koša, onda izgubiti od Finaca, dok bi Švedska (nakon poraza od Finaca) u tom raspletu dobila Sloveniju u nedjelju i Hrvatska bi bila posljednja u skupini. Ima i još jedna opcija. Ukoliko Slovenija svlada Hrvatsku, prije toga i Švedska sredi Finsku u četvrtak, Hrvatska je već ispala, bez obzira na ishod utakmice s Finskom.

Što s dva poraza

U tom slučaju Hrvatska neće igrati u drugoj rundi kvalifikacija za SP, već se u kolovozu priključiti pretkvalifikacijama za Eurobasket 2025. Što bi bio novi težak posrtaj naše košarke jer bi u tom slučaju ostali i bez mogućnosti plasmana na SP, ali i na OI 2024.

Linker
18. travanj 2024 12:58