Ivana Dojkić u akciji
 RANKO SUVAR/CROPIX Cropix
BRAVO, DJEVOJKE

Sjajne vijesti nakon šest sušnih godina: Hrvatske košarkašice izborile plasman na Europsko prvenstvo!

Hrvatska je u odlučujućoj utakmici nadigrala Njemačku i izborila plasman na završnicu
Piše: HinaObjavljeno: 04. veljača 2021. 17:32

Nakon šest sušnih godina ženska hrvatska košarkaška reprezentacija sudjelovat će na Europskom prvenstvu, nakon što je u odlučujućoj kvalifikacijskom utakmici odigranoj u četvrtak u latvijskom glavnom gradu Rigi nadigrala Njemačku s 80-66 (18-23, 23-11, 24-11, 15-21).

Sjajnu utakmicu odigrale su Iva Slonjšak, koja je postigla 23 koša uz 10 skokova, te Ivana Dojkić koja je odigrala svih 40 minuta, a završila s 23 poena, sedam skokova, šest asistencija i tri osvojene lopte. Pod košem je gospodarila iskusna Marija Režan sa 17 koševa, šest skokova i dvije blokade. Lea Miletić je ubacila 10 poena.

Kod Njemica je najbolja bila Luisa Geiselsoder s 21 košem i devet skokova.

Hrvatske košarkašice nisu dobro otvorile utakmicu u kojoj im je pobjeda donosila prvi plasman na Europsko prvenstvo nakon 2015. Njemice su povele 6-0 i takvu prednost održavale do sredine prve četvrtine, kad su s dvije pogođene trice došle do 12 koševa prednosti (21-9) u 6. minuti.

No, do kraja prvog perioda utakmice izabranice Stipe Bralića su značajno podigle obrambenu agresivnost pa su Njemicama dopustile još svega dva koša, a uz nekoliko ukradenih lopti i uspješno izvedenih kontranapada svoj zaostatak svele na pet poena (18-23).

Na isti su način hrvatske košarkašice nastavile igrati i u drugoj četvrtini te su u 13. minuti prvi put dohvatile Njemice (25-25), a u 16. minuti došle i do svoje najveće prednosti do tada (34-27). Na ulasku u posljednju minutu prvog dijela Hrvatska je došla i do +9 (41-32), ali su Njemice odmor dočekale sa sedam koševa zaostatka (41-34).

Baš kao što je bio slučaju u drugoj četvrtini, sjajno su Bralićeve izabranice odigrale i treću četvrtinu, ponovno limitiravši Njemice na samo 11 koševa. Obrana je funkcionirala besprijekorno, a napadački su prednjačile sjajno raspoložena Iva Slonjšak, Ivana Dojkić i iskusna Marija Režan na centarskoj poziciji. Tako je Hrvatska s okruglih +20 (65-45) ušla u zadnjih deset minuta utakmice.

Njemice su u zadnjoj četvrtini zaprijetile, smanjile zaostatak na samo sedam koševa (73-66) dvije i pol minute prije kraja, ali Ivana Dojkić sa zadnjih sedam poena zapečatila pobjedu Hrvatske ( i plasman na završni turnir Europskog prvenstva kojem će od 17. do 27. lipnja domaćini biti Španjolska i Francuska.

Njemicama u subotu ostaje borba s domaćinom Latvijom za drugo mjesto koje također može donijeti plasman na završni turnir, jer će pet najboljih drugoplasiranih reprezentacija iz devet skupina izboriti mjesto na EuroBasketu.

Linker
19. travanj 2024 18:36