CHRIS GRAYTHEN/Getty Images
Problem za Mršića

Sve je manje izgleda da Bojan Bogdanović sljedećeg ljeta zaigra za Hrvatsku, evo i zašto

Babo bi trebao biti spreman za početak nove sezone, a koja bi trebala startati 18. siječnja
Piše: Petar Zobec, Hrvoje Slišković/JLObjavljeno: 16. listopad 2020. 21:50

Kalendar nove NBA sezone s nestrpljenjem se čeka na svim stranama svijeta. Ne samo zbog opće popularnosti najbolje košarkaške lige na svijetu, nego zato što o tom rasporedu ovisi raspoloživost igrača za olimpijske kvalifikacijske turnire te za same Igre koji bi se trebale održati u Tokiju.

Prvi planovi za početak nove NBA sezone govorili su kako bi se moglo startati čak u ranom prosincu. Nakon toga se taj datum gurao oko Božića, a najnovije informacije govore kako će se zastor dignuti tek sredinom siječnja.

Što sa Splitom?

A kako se pomicalo konkretiziranje NBA kalendara, tako je sve više kopnio optimizam oko mogućnosti hrvatske reprezentacije...

Utah Jazz je u netom završenoj sezoni natjerao finaliste Zapadne konferencije Denver Nuggetse da odigraju sedam utakmica prije nego su časno ispali iz doigravanja. I to bez svog drugog najboljeg strijelca - Bojana Bogdanovića. Kada je stigao prekid sezone, Bojan je u dogovoru s klubom odlučio otići na operaciju desne, šuterske ruke s kojom je duže vremena imao problema. Trenutno se još oporavlja i prema svim prognozama Babo bi trebao biti spreman za početak nove sezone, a koja prema posljednjim najavama treba startati 18. siječnja. Barem su takve informacije Johna Hollingera, bivšeg potpredsjednika Memphis Grizzliesa, a danas visokopozicioniranog novinara Athletica.

Ponovi li Utah igru i rezultate iz ove sezone, onda se navijači hrvatske košarkaške reprezentacije nemaju čemu previše veseliti. Naime, osnovni dio NBA sezone trebao bi se igrati do 20. lipnja, a za pretpostaviti je da će Utah biti u doigravanju, onda Bogdanović neće biti na raspolaganju izborniku Veljku Mršiću niti za Tokio, a niti za olimpijski kvalifikacijski turnir koji starta 29. lipnja. Najbolji hrvatski košarkaš se uvijek rado odazivao reprezentaciji, ali ovog puta bi datumi mogli biti neumoljivi, a prostor za hvatanje reprezentativnih ciklusa nikakav. Ista stvar vrijedila bi i za Ivicu Zupca, čiji Clippersi ponovno gledaju duboko prema playoffu. Zupčev izostanak bi se mogao kompenzirati dolaskom Ante-Tonija Žižića, jer obojica igraju na poziciji centra, ali za Bogdanovića u Hrvatskoj (a i šire) nema zamjene.

Žižić je od ove sezone centar Maccabija pa tako nema pravnih niti ikakvih drugih izgovora da se ne odazove Mršićevom pozivu za turnir koji bi se trebao održati u Splitu od 29. lipnja do 4. srpnja 2021. godine. Fiba još uvijek računa na HKS kao domaćina bez obzira na moguća premišljanja da je u ovoj situaciji, možda, bolje odustati od domaćinstva i Hrvatskoj sačuvati cca tri milijuna eura koliko bi se potrošilo na ovaj turnir. Ili, barem, izboriti kod Fibe smanjenje cijene organizacije.

Šarić traži klub

Od ostalih u NBA-u, treba vidjeti kako će im se razviti klupska sudbina. No, zapravo su sva trojica blizu toga da se upute u doigravanje. Dario Šarić će za kojih mjesec dana potpisati novi ugovor jer je ograničeni slobodni igrač. Ostane li u Phoenixu, a Sunsi pokažu igre kao krajem ove sezone, onda bi i Šibenčanin mogao u doigravanje. No, igre ove momčadi iz prvog dijela sezone omogućile bi Šariću da zaigra za reprezentaciju. San Antonio Luke Šamanića su uvijek u pričama oko doigravanja, a tek treba vidjeti što će odlučiti Mario Hezonja. Odluči li se za ostanak u Portlandu, onda je on prvi pick od nabrojanog trojca za ulazak u doigravanje iduće godine...

Linker
19. travanj 2024 08:30