INTERPOL UPOZORAVA

‘S početkom isporuke cjepiva, kriminalitet će rasti na dramatičan način! Evo što će se događati‘

Vidjet ćemo krađe, provale u skladišta i napade na prijevozna sredstva s cjepivom, a antivakseri bi mogli izvoditi operacije sabotaže
 Ilustracija/JACK GUEZ/AFP

Čelnik Interpola Jürgen Stock upozorio je u ponedjeljak da očekuje "dramatičan" rast kriminaliteta u postupku isporuka cjepiva protiv covida-19 koje je u nekim zemljama već počelo, a krajem tjedna će i u Europskoj uniji koja je usuglasila cijenu za Pfizer-Biontechovo cjepivo.

"S početkom isporuke cjepiva, kriminalitet će rasti na dramatičan način", rekao je Stock za njemački časopis Wirtschaftswoche.

"Vidjet ćemo krađe, provale u skladišta i napade na prijevozna sredstva s cjepivom", rekao je.

Europske sanitarne vlasti trebaju u ponedjeljak odobriti stavljanje prvog cjepiva na tržište, a Stock očekuje i koruptivne radnje "u pokušaju da se neki brzo domognu dragocjenog lijeka".

U Njemačkoj je savezna policija zadužena za postupak isporuke cjepiva koje će biti skladišteno na tajnim lokacijama. Istodobno, strahuje se da bi antivakseri mogli izvoditi operacije sabotaže.

Prvo cjepivo, razvijeno u njemačkom laboratoriju BioNTech u partnerstvu s američkim divom Pfizer, dobilo je odobrenje već u 16 zemalja.

Ako Europska agencija za lijekove (EMA) odobri to cjepivo, prva cijepljenja u Europskoj uniji mogla bi početi već u nedjelju. Europska unija ugovorila je cijenu od 15,5 eura po dozi tog cjepiva, pokazuje interni dokument EU-a u koji je uvid imala novinska agencija Reuters.

Cijena, koja je povjerljiva i ispregovarana za ukupno 300 milijuna doza, nešto je niža od 19,5 dolara koje su Sjedinjene Države ugovorile za prvu pošiljku od 100 milijuna doza istog cjepiva.

Dokument EU-a, datiran 18. studenoga, interno je cirkulirao nakon što je EU 11. studenoga objavila ugovor o nabavi cjepiva s Pfizerom i BioNTechom.

Belgijska državna tajnica za proračun Eva De Bleeker objavila je u četvrtak na Twitteru tablicu s iznosima koje će Belgija platiti farmaceutskim tvrtkama za njihova cjepiva protiv covida-19.

Prema toj tablici, Pfizerovo cjepivo će Belgiju koštati 12 eura po dozi pa ih sve više zaključuje da je to zapravo cijena po dozi koju je ugovorila EU. Ostala cjepiva u tablici također su prikazana s nižim cijenama od onih koje su otkrili izvori EU-a.

"Uvijek postoji ukupna cijena i cijena po isporuci", rekao je dužnosnik EU-a uključen u razgovore s proizvođačima cjepiva kad je Reuters zatražio da objasni razliku između cijena EU-a i Belgije.

Glasnogovornik De Bleeker odbio je komentirati upit Reutersa u ponedjeljak. Pozvao se na klauzulu o povjerljivosti podataka i uputio na ono što je De Bleeker rekla u belgijskom parlamentu prošli tjedan. Državna tajnica poručila je za vrijeme rasprave da ta cijena nije potpuna.

EU još nije objavio iznos predujma dogovorenog s Pfizerom. Blok je u listopadu objavio da je platio milijardu eura predujma AstraZeneci, Sanofiju i Johnson & Johnsonu za njihova cjepiva i namijenio dodatnih 1,45 milijardi eura Pfizeru/BioNTechu, Moderni i CureVacu.

EU je otad potpisala ugovore o nabavi cjepiva sa svih šest tvrtki te pregovara s Novavaxom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:25