JAKOV PRKIĆ / CROPIX
ABA LIGA

LUDI VIKEND U REGIONALNOJ LIGI ZAVRŠIO S DVA IZNENAĐENJA, HRVATSKI TRENER NASTAVIO ODUŠEVLJAVATI 'Tek je početak, mi smo na zemlji'

Primorska je nakon tri kola najveće iznenađenje, a hrvatski trener je nakon Partizana uzeo skalp i Budućnosti, i to u Podgorici
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 22. listopad 2019. 12:31

Bio je ovo ludi vikend u ABA ligi, jer kako drugačije protumačiti činjenicu da je Primorska, novak u ligi koju vodi Jurica Golemac, nakon što je u proteklom kolu sredila do tada neporaženi (ne samo u ABA ligi) Partizan, sada skinula skalp i Budućnosti, lanjskom finalistu, i to usred Podgorice.

Odnosno, kako nadalje protumačiti činjenicu da je aktualni prvak Zvezda, koja je lani u sezoni izgubila samo jednom (od Cedevite u Zagrebu), sada u tri kola upisala već drugi poraz. Nakon što je protiv nje slavila Budućnost u Beogradu, sada je pun plijen odnijela i Krka u Novom Mestu.
Zvezda je stigla bez Barona, Gista i D. Browna u Novo Mesto, a Krka je, nošena pobjedom nad Zadrom u drugom kolu, odigrala ozbiljnu utakmicu i sada ima dvije pobjede u tri kola. Zvezda je, pak, u problemima, njihov trener Milan Tomić je nakon utakmice navijestio da će podnijeti ostavku, a tijekom utakmice je na minuti odmora u završnici okupljenim igračima ovako zborio:

Igrajte što hoćete

- Igrajte što hoćete, baš me briga.

Budućnost je prva promijenila trenera, a nakon što je Petar Mijović, koji je bio privremeno rješenje nakon odlaska Slobodana Subotića, izgubio od Primorske, očito je da će se tu tražiti neko novo ime. I da, na klupi Zadra više nije Ante Nazor.

Usput, Zadar i Cibona u petak igraju utakmicu koja je više od same utakmice, iako je tek četvrto kolo. Naime, s obzirom na to da je Krka, najveća nada naših klubova u borbi za ostanak, u tri kola slavila dva puta (čak i u Zadru), uz očekivanja da će Mega bitno pojačati svoju momčad pa ona neće biti nada za naše klubove, a da su Igokea, Mornar, da ne idemo toliko daleko pa govorimo o Primorskoj ili FMP-u kud i kamo kvalitetniji od Cibone i Zadra, već nakon tri kola Zadar ili Cibona su ziceri za ispadanje. Tko izgubi u petak, bit će korak bliže ispadanju u ABA 2 ligu.

Danijel Jusup je najvjerojatnija opcija za novog trenera Zadra nakon što su se ponudama zahvalili Damir Mulaomerović i Josip Sesar.

Trinchieriju pozlilo

No, vratimo se na početak priče i sjajna izdanja Primorske. Jurica Golemac je u ponedjeljak dobio nagradu i za najboljeg trenera u Sloveniji, a o vezanim pobjedama nad Partizanom i Budućnosti kaže:

- Znali smo da na startu sezone imamo težak raspored, da podsjetim, imali smo Zvezdu u Beogradu, Partizan kući i sada Budućnost u Podgorici. No, rekli smo si odmah da na neke stvari, kao što je raspored, ne možemo utjecati, pa da odigramo ove utakmice bez rezultatskog opterećenja, ali s pravim fokusom na igru i protivnika. I da pokušamo u tome biti najbolji što možemo. Mogu reći da su i ove utakmice pokazale da se u našoj momčadi vidi kontinuitet, i što se tiče rostera, i što se tiče rada, pa je to na koncu, evo, bilo dovoljno za te dvije vezane pobjede. Međutim, mi smo s dvije noge na zemlji. Ovo je tek početak sezone i kako smo sada ove dvije utakmice dobili, tako možemo vrlo skoro i neke utakmice gubiti. Ovo je, ponavljam početak, treba ostati miran.

Iako, ima tu svega. Otkazi pršte na sve strane, a pritisak je toliki da, recimo, Andrea Trinchieri nije vodio utakmicu u Baru, jer mu je pozlilo, teško je reći da stres nije u pitanju, pa je Partizan do pobjede u Baru vodio s klupe Vlado Šćepanović. Zvezda je izgubila dvije utakmice...

- Pa, događa se da momčadi koje igraju europska natjecanja u ovom trenutku pate. I mislim da je to normalna stvar, nije to ništa čudno u ovoj godini. Momčad koja nema 15 igrača na rosteru, 15 ozbiljnih igrača, teško može pratiti taj ritam. Evo, Zvezdi se dogodilo da je stigla u Novo Mesto bez tri igrača iz petorke i osjetilo se da oni nedostaju... - kaže Golemac.

​Pa do petka, kad počinje četvrto kolo s hrvatskim obračunom, nakon kojega će netko ostati na nuli.

Linker
20. travanj 2024 15:58