"Zeleni Filozofski"

Dobra ideja: Grupa studenata na zagrebačkom Filozofskom se bori za zeleniji fakultet i svijet

Pass The Honey, Unsplash
Grupa studenata pokrenula je Facebook stranicu "Zeleni Filozofski" , a bore se da se konkretnim koracima poveća svijest o ekotemama

Oni su grupica studenata na zagrebačkom Filozofskom fakultetu koja se bori za zeleniji svijet. Možda zvuči previše optimistično, ali svi veliki pokreti počinjali su malim koracima. Ovi studenti, koje na Facebooku prati nešto više od 1500 ljudi, nazvali su se Zeleni Filozofski. S radom su počeli u listopadu prošle godine i odmah su s upravom dogovorili da se nabavi oprema za odvojeno prikupljanje i reciklažu otpada, a s njima su razgovarali i o izradi veganskog menija za studentski restoran. Na svom Facebooku stalno su objavljivali linkove na znanstvene radove o klimatskoj krizi, a proveli su i seriju razgovora s istaknutim hrvatskim klimatskim znanstvenicima te planirali kratka predavanja gostujućih znanstvenika koja bi popularizirala pitanja političke ekologije.

image
Tomislav Krišto/Cropix

AKTIVISTI
​Entuzijastični studenti nadaju se da im pandemija i smjena vodstva fakulteta neće prekinuti naporni dosadašnji rad

No, onda je sve stalo. S jedne strane zbog pandemije, s druge jer je došlo do smjene vodstva fakulteta. Da skratimo taj dio priče, još uvijek ne znaju hoće li ih nova uprava poduprijeti. Nadaju se da hoće, jer o tome ovisi njihov rad.

OKOLIŠ

- Iako smo realne i iako nam je glavni cilj održiviji rad samoga Fakulteta, šira nakana Zelenog Filozofskog je izgradnja zajednice mladih angažiranih oko klimatske znanosti koja će opstati i nakon što mi napustimo fakultet. Nadalje, kad bismo na Filozofskom fakultetu uspjele ostvariti godišnji festival filmova o političkoj ekologiji, odvojeno prikupljanje otpada, ozelenjavanje okoliša, veganske obroke u menzi i redovita predavanja o klimatskoj krizi, to bi moglo poslužiti kao matrica za druge zagrebačke fakultete, a i šire - kažu osnivačice Hana Samaržija i Maja Osmančević, kojima se priključio i treći član, Robert Zuljani, koji se uglavnom bavi njihovom Facebook stranicom.

image
Living4media

Prije nego što su im politika i pandemija pomrsile račune, Hana i Maja su razgovarale i o ideji da se nabavi i u prostorijama fakulteta postavi ormarić razmjene, u kojem bi studenti mogli ostavljati skripte ili udžbenike koji im više ne trebaju, kako ih bi ih drugi mogli iskoristiti, da ih sami ne moraju kopirati ili printati.

Premda su fokusirane na fakultet, Hana i Maja su aktivistice Zelene akcije i zbog toga dobro znaju situaciju i van granica svog fakulteta. Kažu da je Zagreb notoran po izuzetno niskoj stopi odvojenog prikupljanja i recikliranja otpada te redovitom pogodovanju komunalnim tvrtkama bliskima gradonačelniku.

image
Markus Winkler, Unsplash

PRAVILNIK

- Bilježimo debakle i u domenama urbanog zelenila, betonizacije te poticanja pješačkog i biciklističkog prometa. Zapravo, prihvatljive stope recikliranja u Hrvatskoj imaju samo manja međimurska mjesta sa značajnim udjelom obiteljskih kuća te otok Krk, gdje su morali naučiti kako odvajati i prodavati svoj otpad jer nerazvrstani otpad više nisu mogli gomilati na otoku, tako da Zagreb u svojem neuspjehu nije jedini - kažu Hana i Maja, koje, ističu, uspješno surađuju sa Studentskim centrom Sveučilišta u Rijeci. S njima su izradile nacrte cjelovitih veganskih obroka od dostupnih i cjenovno prihvatljivih namirnica, testirale ih s kuharima i započele proceduru izmjene pravilnika o studentskoj prehrani, bez koje se u jelovnike ne mogu uvesti nova jela.

Aktivnosti grupe možete pratiti putem Facebook stranice Zeleni Filozofski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. travanj 2024 23:41