NAKON 66 GODINA

Kina i Nepal napokon su se dogovorili i izmjerili: Mount Everest je visok točno 8846,86 metara

Najviša kontinentalna točka Zemlje viša je za 86 centimetara u odnosu na ono što se dosad mislilo
 Easyturn/Getty Images/istockphoto

Najviši vrh na svijetu, Mount Everest, koji se nalazi na granici Kine i Nepala, visok je točno 8848,86 metara. Zadnji put je isti mjeren prije 66 godina, no tada se njegova visina nije ni pokušavala izmjeriti u centimetrima, već samo u metrima, pa tako desetljećima učimo da je najviši svjetski vrh visok 8848 metara.
Sada znamo da je 86 centimetara viši, no zanimljivije je to da su se dvije zemlje na čijim se granicama nalazi, godinama "svađale" oko njegove visine.

image
Danielprudek/Getty Images/istockphoto


Zato su i Nepal i Kina započeli svoja istraživanja prije više od desetljeća, a dan 8. prosinca najavljivan je kao povijesni, kad će se napokon saznati prava visina. Naime, tijekom godina Kina je navodila jednu visinu, a Nepal drugu, a pitanje visine najviše planine na svijetu postala je u tim zemljama stvar nacionalnog ponosa.
U tom novom izračunu kojeg su odvojeno posljednjih 18 mjeseci provodili Nepal i Kina korišteno je niz metoda, uključujući tradicionalne i one zasnovane na najnovijoj tehnologiji, a došli su na kraju do istih rezultata.
Na kraju, planina je za manje od metra viša od onoga što se desetljećima mislilo, ali vlasti u Kini i Nepalu su zadovoljne i istovremeno su jutros objavile svoje rezultate u Pekingu i Kathmanduu.
Nama ostalima, ovo ostaje zabavan podatak eventualno upotrebljiv u nekom kvizu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 09:01