Dario Šarić

 Usa Today Sports/Ddp Usa/Profimedia
VELIKA PRILIKA

Dario Šarić potpisao za prošlogodišnje prvake NBA lige, postat će drugi Hrvat u povijesti kluba

Hrvatskom reprezentativcu će to biti peti različiti NBA klub u karijeri, a u ligu je stigao 2016.
Piše: Andro PolićObjavljeno: 08. srpanj 2023. 13:45

Nakon Philadelphije, Minnesote, Phoenixa i Oklahome, Dario Šarić (29) stiže u San Francisco. Adrian Wojnarowski, uvijek upućeni NBA insajder, čije su riječi u košarkaškim kanalima "svetinja", lansirao je vijest o potpisu jednogodišnjeg ugovora između hrvatskog reprezentativca i Golden State Warriorsa, koji će postati njegov peti klub u najjačoj ligi svijeta. Dok se proteklih dana zakotrljala glasina o odlasku u Kaliforniju, Šarić sada kao slobodan igrač i službeno dolazi u redove prošlogodišnjih prvaka, odnosno, u klub koji je osvojio četiri naslova u posljednjih devet sezona.

Ujedno, u redove jedne od najuzbudljivijih momčadi u NBA, s prepoznatljivim stilom i visokim ambicijama. No, i s niskim igračima. Naime, potpisom za Warriorse Šibenčanin je sa svojih 208 centimetara visine automatski postao i najviši igrač na rosteru. Iako u zadnjoj epizodi, u dresu Oklahoma City Thundera, nije imao značajniju minutažu, bio je "jedan od najtraženijih igrača na tržištu", napisao je Wojnarowski. Kroz tu prizmu, i Steve Kerr, trener Warriorsa, vidio ga je kao idealan dodatak "splash braći", Stephenu Curryju i Klayu Thompsonu, ali i ostatku raspucane momčadi.

Osim što Šarić ima dobar šut za visokog igrača, krasi ga i dobar pregled igre, sklonost asistencijama potkovana košarkaškom inteligencijom, čime bi se mogao itekako dobro uklopiti u profil Kerrove momčadi, a američki stručnjaci predviđaju mu ulogu s klupe. Ipak, neće biti i prvi Hrvat u povijesti kluba. Dres Warriorsa prije njega nosio je Dragan Bender, koji je s klubom 2020. u dva navrata potpisivao desetodnevne ugovore i pritom skupio ukupno devet nastupa.

Iako su Warriorsi zadnju sezonu završili ispadanjem od LA Lakersa na drugoj stepenici doigravanja, momčad iz San Francisca na krilima sjajnih šutera ponovno se želi umiješati u bitku za naslov. Šariću će to biti deveta sezona u NBA, a s Warriorsima je potpisao za veteranski minimum, čime bi u idućoj sezoni trebao zaraditi nešto više od 2,7 milijuna dolara. Prije bivšeg igrača Dubrave, Zagreba i Cibone, u klub je stigao i Chris Paul, 38-godišnji razigravač, koji, kao i Šarić, čeka na prvi NBA prsten u karijeri, a taj će cilj, uz pomoć Curryja i Thompsona, sada ganjati zajedničkim snagama.

Linker
19. svibanj 2024 00:43