TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix
BOJAN BOGDANOVIĆ ZA SN

‘Hrvatska godinama ne igra u najboljem sastavu! Pa nas dvojica 3 godine nismo odigrali utakmicu zajedno‘

Najbolji hrvatski košarkaš večeras će odigrati prvu utakmicu u svojoj osmoj NBA sezoni
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 20. listopad 2021. 14:44

Nije odigrao prve dvije utakmice predsezone, onda je odigrao posljednje dvije za Utah Jazz. Vratio se tamo gdje je ostavio lanjsku sezonu, u petorku, s ovlastima koje je i imao. Jazz je opet odličan, Jazz će opet svirati u “prime timeu” na Zapadu, iako tu danas stanuje impresivni roster LA Lakersa, premda su Sunsi lani briljirali, iako su tu još uvijek Denver, Portland, Clippresi, ali i kompetitivniji Warriorsi nego su to bili oni lanjski.


Iako malo tko vjeruje da Jazz može do kraja, nitko ih se ne usudi izostaviti iz nekog kruga kandidata za naslov. Uostalom, kad zadržite sve glavne poluge od lani, a momčadi dodate iskustvo jednog Rudyja Gaya, kad je tu Hassan Whiteside, pa se sad Rudy Gobert može više odmarati, kad je tu Eric Paschall, najbolji prijatelj Donovana Mitchella, ali i čovjek koji može odigrati više pozicija, onda je jasno da Quin Snyder ima moćnu družinu.

image
CHRIS GARDNER Afp

Puno šira rotacija

Bojan Bogdanović odigrat će prvu utakmicu svoje osme NBA sezone u noći sa srijedu na četvrtak, kad u Salt Lake City dolazi Oklahoma. Najbolji hrvatski košarkaš je uoči prvog podbacivanja podijelio za SN svoja razmišljanja o novoj sezoni, njegovoj ulozi u Jazzu, pričama o tradeu, reprezentaciji...
- Stigao sam u SAD s laganom ozljedom ramena koju sam zaradio dok sam se spremao u Hrvatskoj i iz tog razloga nisam odigrao dva uvodna pokusa. Igrao sam posljednja dva, međutim, to su ionako pripreme, nitko ovdje tome ne pridaje neku veliku pažnju, važno je što kreće sada.


I kakav je Jazz, tvrde svi puno širi nego je to bio lani?
- Najveći plus za nas su dolasci novih igrača, koji su se poklopili s ostankom svih glavnih igrača. Mi koji smo ostali još jednu godinu više smo zajedno, znamo sustav Quina Snydera, znamo što on želi, a sada smo jako popravili našu klupu. Gay, Paschall i Whiteside će nam omogućiti puno veću rotaciju, a samim time ćemo doći i u poziciju da se toliko ne trošimo kako bi mogli zdravi dočekati kraj sezone.

Nije papir najvažniji

Upravo je to najveći problem Jazza u prošloj sezoni. Imali su sjajni osnovni dio sezone, ali onda, pred sam kraj, pa i na početku doigravanju dogodile su im se ozljede, a onda i ispadanje od Clippersa...
- U uskoj rotaciji igrači su previše trošili, morali su igrati puno više minuta. Prvo nam je otpao na dvadesetak utakmica Donovan Mitchell, onda je i Mike Conley imao problema sa zadnjom ložom. U ovoj rotaciji, s ova tri igrača, ako i dođe ne daj Bože neka ozljeda, puno ćemo bezbolnije moći igrati taj period.

image
ALEX GOODLETT Afp


Koliko je zahtjevan sustav Quina Snydera za nekog tko u njega prvi puta mora ući. Kako je bilo Bogdanoviću kad je dolazio?
- Kad god stigneš u neku novu sredinu treba ti nešto vremena da se privikneš na novi sustav, na nove suigrače, da osjetiš na terenu što tko voli, u kojim se pozicijama osjeća komotno. Naravno, ima i do toga što trener od tebe želi, jer svaki trener ima neke svoje, posebne zahtjeve. Novi igrači sve to skupa ne mijenjaju previše, ali jasno, s obzirom na njih moraju se napraviti neke korekcije.


Sudeći prema dva pokusa, Bojan će opet igrati na četvorci, barem će čuvati četvorke.
- Otprilike je to uvijek bilo tako da smo se O’Neale, Ingles i ja prilagođavali protivničkim opcijama na toj poziciji. Što se tiče same situacije u sustavu, čini mi se da se neće puno toga mijenjati, ali, kažem, u našoj igri i nije previše važno čuvam li ja nekoga na poziciji tri ili četiri. Ono što je važno, i to ponavljam, mi smo sada širi, imamo u rotaciji deset igrača koji su u stanju negdje drugdje biti starteri i kao takvi mi bi trebali ući u play-off zdravi, a kako vidimo posljednjih sezona, biti zdrav u doigravanju je ključna stvar...


Kako iz Bojanovog kuta izgledaju ti strašni Lakersi ili Netsi, jesu li oni nepobjedivi, znamo li već unaprijed imena velikih finalista?
- Mislim da ja svatko pobjediv. Kažem, zadnje dvije, tri godine ozljede su krojile ime novog prvaka, mnoge su ozljede izbacile iz utrke za naslov i svi će truditi da im momčadi ostanu zdrave do tih ključnih utakmica sezone. Analitičari u NBA ligi daju prednost momčadi koje na papiru imaju najveće zvijezde, takve su momčadi uvijek u prognozama na višem mjestu nego one momčadi koje igraju timski, poput, recimo, nas. Svatko je pobjediv.


Dobro, ali ostavimo sad sa strane Lakerse, gdje je LeBron doveo hrpu veterana, ali Netsi djeluju zastrašujuće, koliko je tamo samo ljudi koji su igrali All Star utakmice...
- Na papiru oni imaju najviše zvijezda, a to je uvijek važno u prognozama. No, evo, i mi smo lani imali tri All Star igrača, pa niti mi tu ne zaostajemo puno. OK, tamo su veća imena, naš najbolji igrač, Donovan Mitchell relativno je mlad, ali imat ćemo što za reći...

Visoki košarkaški IQ

Uoči svake sezone Bojan Bogdanović sam sebi zada neki cilj u čemu želi biti bolji. Što je to za ovu godinu cilj čovjeka koji će na proljeće napuniti 33 godine?
- Volio bih igrati bolju obranu, kao što bih volio da imam što je moguće više situacija na post-upu. Mislim da sam u prvoj godini imao više takvih pokušaja nego u drugoj. Međutim, kad igrač uđe u neke godine, a ja sam tu negdje, onda je prvi cilj da momčad igra što bolje, da budemo najbolji mogući kad krene play-off.


To ispadanje iz doigravanja lani bilo je veliko razočaranje?
- Jest, očekivali smo više. Međutim, bili smo bez Mitchella, pa je onda Conley ispao u doigravanju. A to su nam dva glavna igrača na lopti. Teško je to bilo nadoknaditi, priviknuti se.


OK, rekao je Bojan što su klupski, što su njegovi ciljevi, ali možemo li očekivati brojke kakve je imao i lani, ili ne?
- Svatko igra za poene, a ako poboljšavaš sebe, onda je u isto vrijeme bolja i momčad. Nadam se da ću imati dobru sezonu, da ću igrati još bolju obranu, da ću imati na post- upu dosta lopti, a naravno tu će ostati i sva moja oružja s kojima sam i do sada prijetio.


Neki dan sam ubrao neki NBA Action s odbrojavanjem deset najboljih akcija u protekloj sezoni. Među tih deset, doduše, baš na desetom mjestu, nalazi i jedna akcija Jazza u kojoj se dijeli lopta, u kojoj svih pet igrača sudjeluje, a na završetku Bogdanović asistira Gobertu. Kad je odlazio u NBA, vjerojatno se niti sam Bogdanović nije mogao nadati da će neki njegov asist završiti u NBA Actionu...
- Ali, to je ta ljepota naše igre, Jazz to krasi. Cijeli niz naših igrača posjeduje visoki košarkaški IQ i kad je tako doista je to lijepo za gledati, ali i igrati u tom sustavu.

Svi žele samo zaradu

A koliko je teško slušati priče, a bilo ih je ovo ljeto, o mogućem tradeu? To je život NBA profesionalca, to je normalna stvar, ali...
- Uvijek postoje priče i to je tako. A igrač je tu nemoćan, on ne utječe puno na odluku. Nekada možeš igrati najbolju košarku svoje karijere pa te klub odluči trejdati ukoliko procjeni da može bolje proći. Nema tu pravila, na to ne možeš utjecati, a kad se i ako se dogodi moraš biti spreman u glavi odmah se prebaciti u neki novi film. To je tako.


U NBA je priča pala na Bogdanovića i Zupca, Šamanić će biti između NBA i G League, Šarić je ozlijeđen...
- Imamo igrače u dobrim klubovima, to je isto kod sve četvorice. Jedino što se ja nadam jest da ćemo biti zdravi sljedeće ljeto kad bude vrijeme za reprezentaciju. Pazite, mi nekoliko godina nismo zaigrali u najboljem sastavu. Kad se sljedeće ljeto okupimo, bit će to četiri godine kako Šarić i ja nismo odigrali niti jednu utakmicu zajedno. I tada, te 2018. godine bile su tu dvije utakmice, što je to, ništa. Mi, zapravo, nismo normalno bili zajedno od 2017. godine i Eurobasketa. Kažem, samo da ostanemo zdravi, iako je ritam utakmica zahtjevan, ozljede su tu normalna stvar.


To je danas moderan sport. Nekada smo se pitali kako to u NBA netko igra svaka dva-tri dana, a danas se tako igra svaka liga, svaki sport. Uostalom, i FIFA bi SP svake dvije godine...
- Primjećujem gdje to sve vodi, sport ide u tom smjeru da se što više toga igra, jer ukoliko se igra za sve je veća zarada. To, naravno ostavlja traga. I zato je dobro da smo mi u Jazzu proširili roster, dijelit ćemo napore tijekom sezone i nadam se da ćemo biti kompletni i zdravi kad to bude najvažnije.

Kod nas u klubu nema problema s cijepljenjem, kao kod Kyrieja Irvinga

Kako iz Bogdanovićeve perspektive izgleda slučaj Irving?
- Iskreno ne znam uopće što bih o tome rekao. Svatko ima pravo na izbor hoće li se ili se neće cijepiti. E sad, šteti li takva odluka njegovoj momčadi, to je već druga priča, kao i to hoće li se on kraju ipak cijepiti. Kod nas nema tih problema, iako, sjećate se, taj Covid je za NBA počeo na onoj našoj utakmici, kad je bio pozitivan Rudy Gobert. Počelo je kod nas, ali bi se dogodilo na ovaj ili na onaj način. Mi smo se cijepili, ali treba reći i da su u New Yorku ili San Franciscu drugačija pravila, bez Covid potvrde ne možeš ništa.
Priča li se što o docjepljivanju, o trećoj dozi?
- Naravno, priča se, iako ne znam koliko će ta ideja biti prihvaćena. Velika većina NBA igrača je cijepljena, ili s dvije doze, ili s jednom, ako je riječ o Johnsonu.

Reprezentacija se vrti u začaranom krugu iz kojega nikako ne uspijevamo izaći

Koliko je trebalo Bojanu Bogdanoviću da preboli Split, da preboli one kvalifikacije za OI koje nismo prošli?
- Ne znam. Dosta mi je trebalo i ne mogu reći da sam, na kraju, to još uvijek prebolio. Posebno mi je krivo je su to bile kvalifikacije za Igre. I ono što mi je krivo jest da nas je dosta nedostajalo, a prilika je bila tu. Ne znam, sve se nekako oko te reprezentacije cijelo vrijeme vrti u začaranom krugu iz kojega nikako ne uspijevamo izaći. Čekamo drugo ljeto...

Linker
23. travanj 2024 07:30