NOVO LICE SPC

Tko je Irinej Bulović, čovjek koji bi mogao postati novi šef Srpske pravoslavne crkve

Putinov obožavatelj upravo je dao intervju bivšem promotoru Slobodana Miloševića
Hram svetog Save u Beogradu
 BETAPHOTO/Sipa Press/Profimedia

Irinej (Bulović), episkop bački, slovi kao najizgledniji nasljednik za budućeg patrijarha Srpske pravoslavne crkve, nakon što je dosadašnji patrijarh Irinej (Gavrilović) u studenome umro od koronavirusa. Razumije se, ovo "najizgledniji" mora se uzeti s puno rezerve jer o poglavaru SPC-a odlučuje kocka. Tako je i Irinej poručio da, što se tiče spekulacija o "najizglednijem kandidatu", on neće trošiti riječi na besmislene "narative". Pa dodao kako će "Duh Sveti, koji rukovodi Svetim Arhijerejskim Saborom, nepogrešivo nam dati novog Patrijarha".

Naime, ustav SPC-a predviđa da patrijarh srpski može biti svatko tko je "eparhijski episkop najmanje pet godina", a procedura nalaže da trojicu kandidata tajnim glasanjem bira Sabor, čiji su ravnopravni članovi svi mitropoliti i episkopi kako u Srbiji, tako i u svijetu. Oni tajno glasaju, a svaki od trojice kandidata - koji je potom kandidat za novog patrijarha - mora dobiti više od polovine glasova, zbog čega postoje najmanje dva kruga glasanja. Kad se saznaju imena trojice kandidata koji su dobili natpolovične većine glasova, prelazi se na biranje ždrijebom, odnosno "apostolskim načinom", koji proistječe iz novozavjetnog izbora apostola Mateja poslije Judina izdajstva.

Najutjecajniji episkop

Ipak, Irinej slovi kao najutjecajniji episkop i on je ovih dana dao novogodišnji intervju beogradskom dnevniku Večernje novosti, i to ni više ni manje nego Miloradu Vučeliću, nekoć glavnom promotoru lika i djela Slobodana Miloševića. Intervju je zanimljiv jer jasno pokazuje da SPC neće promijeniti konzervativno-nacionalističku politiku i da želi da Srbija bude bliže Rusiji nego Europskoj uniji.

"Ne zastupam, naravno, tezu da je virus korona bezazlen i bezopasan, ali ne mogu da se otmem utisku da neki centri moći, vjerovatno naddržavni, globalni, zloupotrebljavaju epidemiju i njome izazvanu opću nevolju tako što proizvode i raznose još opasniji duhovni virus - strah, nesigurnost, beznađe, depresiju", u uvodu je objasnio, a onda precizirao gdje se krije najveća opasnost. Odgovor glasi - u Bruxellesu.

A spas je, dakako, u Moskvi.

"Bruxelles je odbio ne samo da u ustav Europske unije unese molitvu Bogu, nego i da bar spomene historijsku činjenicu da suvremena europska kultura i civilizacija imaju judeokršćanske korijene, ali zato Vladimir Vladimirovič Putin, Europljanin više od svih briselskih birokrata zajedno uzetih, vraća Boga u ustav nove, prave, kršćanske i pravoslavne Rusije", kaže Irinej.

Podilaženje Putinu

Ali ni to nije bio kraj podilaženja Rusiji. I u pitanju Ukrajinske pravoslavne crkve pokazao se kao pouzdani saveznik Ruske pravoslavne crkve i punom snagom nagazio Vaseljensku (Carigradsku) patrijaršiju, a tamošnjeg patrijarha Bartolomeja optužio da sebi pokušava priskrbiti položaj pravoslavnog pape: "Problem 'novopapizma', nažalost, postoji. Imamo sljedeću evoluciju: Carigradska Patrijaršija - inače Crkva Majka Srpske Pravoslavne Crkve, što je činjenica koju niti imamo pravo da zaboravimo niti je ikada zaboravljamo - izvršila je nekanonski upad u jurisdikciju Ruske Pravoslavne Crkve i 'rehabilitirala' raskolničke zajednice u Ukrajini. Mi smo protiv postupaka koji ugrožavaju ili narušavaju jedinstvo Pravoslavne Crkve i dovode u pitanje kredibilitet Pravoslavlja pred rimokatolicima i inoslavnim kršćanima uopće".

image
Dosadašnji patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej (Gavrilović)
umro je od posljedica koronavirusa u studenome
Darko Tomas/CROPIX

U skladu s velikosrpskom filozofijom, Irinej se žestoko obrušio i na "strahotni karakter crnogorskog režima". Crnogorci ne postoje kao narod (nego su Srbi), kao ni crnogorski jezik, a kamoli da mogu imati vlastitu Crkvu. Za njega je zlo (taksativno nabrojeno): učlanjenje u NATO, priznavanje lažne države Kosovo, višekratno falsificirani izbori, izmišljanje novog jezika i pisma, afirmiranje grupe opskurnih prijestupnika kao tobožnje Crkve i mnogi drugi akti koji ne samo što su nedemokratski, protivni volji apsolutne većine naroda, nego su i činjeni da bi promijenili identitet većinskog srpskog naroda u toj republici, s krajnjim ciljem da on nestane, konačno i u potpunosti.

Kad je u pitanju Kosovo, Irinej Bulović citirao je riječi "našeg blažene uspomene patrijarha Irineja". A te glase: "Može Kosovo da bude oteto, da bude okupirano, kao što i jeste danas, ali Srbija nikad ne može da kaže: Mi to poklanjamo. Jer ono što se pokloni, zauvijek se gubi, a ono što je silom oteto, jednog dana će biti vraćeno. Uostalom, jasno je: onaj tko želi da nam oduzme dio teritorije, ne želi samo naše Kosovo, dio nas. On želi sve naše! On želi da nas ne bude! A Kosovo je tu samo početak".

A potom slijedi apokaliptično upozorenje Srbima: "Ako pristanemo da nam uzmu Kosovo, nestat ćemo s lica zemlje".

'Da ne može negativniji'

Ima pitanja o kojima - unatoč brojnim međusobnim razlikama, pa i sukobima - u SPC-u razmišljaju isto kao Katolička crkva u Hrvatskoj. A to je mišljenje o istospolnim zajednicama. Irinej je ovdje brutalno iskren (vjerojatno na zavist ovdašnjih biskupa):

"Stav Srpske pravoslavne crkve o tom pitanju isti je kakav je uvijek bio - negativan da ne može biti negativniji", rekao je pa opet opleo po EU jer je "uvjeren da je ta inicijativa stigla iz Bruxellesa. A ako je to, kao i priznanje Kosova i Metohije za posebnu državu, uvjet ili ultimatum, hvala im na svemu", glasi novogodišnja čestitka Uniji iz usta episkopa bačkog, koji će uskoro, možda, postati patrijarh SPC-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:45