THEARON W. HENDERSON Afp
​Jubilarna 75. godišnjica

Konačno počinje NBA ludilo! Netsi prvi favoriti ispred Lakersa i Bucksa, Bojan i Utah traže novi iskorak

Sezona Brooklyna uvelike će ovisiti o Kyrieju Irvingu, ističe naš proslavljeni trener Neven Spahija
Piše: Petar Zobec/JLObjavljeno: 18. listopad 2021. 14:30

Jubilarnu, 75. godišnjicu, ove sezone slavi najjača košarkaška liga na svijetu, a u noći s utorka na srijedu, utakmicama Milwaukeeja i Brooklyna, te Lakersa i Golden Statea, i službeno će otpočeti nova NBA kampanja. U njoj, međutim, neće biti toliko hrvatskih predstavnika kao prijašnjih sezona. Zapaženije role, kao i lanjske sezone, imat će Bojan Bogdanović u Utahu te Ivica Zubac u LA Clippersima, Dario Šarić oporavljat će se, pak, od ozljede križnih ligamenata, dok tek treba vidjeti kako će se rasplesti situacija s Lukom Šamanićem, kojeg su otpustili u San Antoniju te su mu Knicksi ponudili dvosmjerni ugovor.

Započeli smo razgovor o našim igračima s našim proslavljenim trenerom Nevenom Spahijom, koji budno prati sva zbivanja u NBA, a posebno kada je riječ o našim košarkašima. Upitali smo Spahiju može li Bojanov Utah Jazz ponoviti prošlu sezonu te koliko bi priče o potencijalnom tradeu mogle utjecati na našeg košarkaša.

- Priče o tradeu nisu nove, one su se javile duboko u protekloj sezoni. Nema se što previše oko toga razmišljati; ponašate se kao profesionalac i kada saznate da idete na drugu destinaciju, počnete se pakirati. Nema emocija u NBA, to je surovi biznis, a financijski i igrački status igrača neće se promijeniti nakon tradea, jedina je razlika hoćete li završiti u pretendentu za naslov ili momčadi koja je u procesu "izgradnje". Bojan je igrač koji klasom apsolutno pripada svakoj momčadi koja se bori za naslov, jedino je pitanje salary capa tima koji će ga potencijalno uzeti. Za njega nema straha u NBA, čak i ako napusti "džeziste". E sad, pitanje je koliko Utah može ove sezone, prema mojem mišljenju, bit će im teže ponoviti rezultate od prošle sezone, ali sigurno je da su u krugu klubova koji pretendiraju prema visokom rezultatu, pojašnjava hrvatski trener.

Ništa bez Leonarda

Utah će zasigurno ponovno imati pune ruke posla u Zapadnoj konferenciji, koja će ove sezone biti još jača, a to će na svojoj koži osjetiti i LA Clippersi Ivice Zupca. Označeni kao prvi favoriti Zapada u protekle dvije sezone, Clippersi će ove ipak skliznuti na toj ljestvici, s obzirom na to da najbolji igrač Kawhi Leonard sanira ozljedu koljena, i ne zna se točno u kojem će se trenutku, i hoće li se uopće, vratiti na parket ove sezone. Bez Kawhija, to će biti Paul George avantura, uz sekundiranje igrača poput Jacksona, Ibake, Bledsoea i Zupca.

- Da, oni bez Leonarda definitivno ne mogu do kraja. Mogu pobjeđivati, ali za mene bi bilo iznenađenje da Clippersi bez svog najboljeg igrača odu daleko. Od Zupca, pak, očekujem korak prema naprijed u odnosu na proteklu sezonu. On je kao mlad igrač došao u NBA i možda bi mu bilo bolje da je stigao u tim koji je bio u rebuildingu, pa da igra punim plućima i s pravom na grešku. No, svoju je rolu jako dobro prihvatio i odradio, tako da očekujem da i ove sezone pokaže napredak u svojoj igri, ističe Spahija.

U redovima Phoenix Sunsa ove sezone vjerojatno nećemo gledati Darija Šarića, koji će sezonu iskoristiti kako bi zaliječio ozljedu koljena. Njegova momčad jedan je od konkurenata za naslov, s otprilike sličnom vizurom kao i prošle sezone. Ionako se tu nije trebalo previše intervenirati, jer Sunsi su relativno mlada momčad koja je igrala finale, i sada je samo stvar zajedničkog rasta. Booker, Ayton i Paul jamče novu pobjedničku godinu.

Nema kockanja

- Moje je mišljenje da se Dario neće vratiti na parket ove sezone, u NBA se ne žuri s povratkom na parket. U Europi, kada se igrač ozlijedi, radi se sve kako bi se on što prije osposobio i vratio u trenažni proces. U NBA nema kockanja, tamo se zbog takvih ozljeda propušta sezona, a i ozljeda križnih ligamenata jedna je od najtežih u našem sportu, i to se nikako ne smije odraditi polovično, komentira Spahiju Šarićevu situaciju.

Greggu Popovichu nedostaje još 26 pobjeda kako bi postao trener s najviše pobjeda u NBA, ali malo će mu to značiti kada njegovi Spursi ni ove sezone nisu pretendenti za naslov. Ne samo to, San Antonio je otpustio našeg Luku Šamanića, koji je trenutačno na dvosmjernom ugovoru s New Yorkom. Njegova situacija iznenađuje Spahiju.

- Luka je jedan od plejade igrače na koje hrvatska košarka računa. Preskočio je olimpijske kvalifikacije u Splitu zbog ozljede, a sada napušta jedan od najboljih programa u cijeloj NBA ligi. Kada te pušta jedna od najvećih franšiza, to onda nije ugodna vijest. Vidjet ćemo gdje će nastaviti karijeru, a u oskudici igrača, on je onaj koji fizikalijama i talentom puno obećava, i moram priznati kako je za mene mali šok što više nije u Spursima. Razlog mora biti jak i velik, ne otpuštaju se mladi igrači tek tako, i to je za mene jedna nepoznanica, kaže Spahija.

Kada su u pitanju pretendenti za naslov, osim već spomenutih Utah Jazza i Phoenix Sunsa, na Zapadu su prvi favoriti LA Lakersi. LeBron James ovog je ljeta opet uskočio u cipele generalnog menadžera pa okupio svoje prijatelje, Russella Westbrooka i Carmela Anthonyja, kako bi ugrabili naslov. Kada znamo da je tu i Anthony Davis, onda je jasno zašto većina GM-ova prognozira Lakersima ulazak u veliki finale.

- Ove godine imamo kompletno novi ofenzivni sustav, na kojem smo radili tijekom predsezone i tijekom trening kampova. Moramo se prilagoditi ofenzivno, sada će se igrači nalaziti u malo drugačijim ulogama i mjestima na parketu. Uigravanje će stoga zasigurno potrajati neko vrijeme, ali mislim da će nam se to isplatiti na duge staze. Želimo što brži protok lopte u napadu, i na tome radimo, otkrio je James. No, više od novog game plana, Lakerse će brinuti zdravstveno stanje - prežive li regularnu sezonu bez nekih težih ozljeda, teško je zamisliti da neće stići do finala. Jednostavno je previše talenta i iskustva u sastavu Franka Vogela.

- Ako budu zdravi, onda idu u finale Zapada, pojašnjava Spahija, pa dodaje:

Naporna sezona

- Dogodi li im se ozljeda nekog superstara, teško će nadoknaditi taj gubitak. To je momčad koja je složena da bude prvak ove sezone. Došao je Westbrook umjesto Schrödera, koji se nije snašao, a sa svojim ogromnim iskustvom i činjenicom da pored sebe ima LeBrona i Davisa, to je trokut koji jamči veliki rezultat. No, ponavljam, NBA je zahtjevna liga, prvo 82 utakmice u osnovnom dijelu, onda još i doigravanje, i treba vidjeti kako će to Lakersi podnijeti.

Neće niti u Istočnoj konferenciji biti ništa manje zanimljivo. Doduše, zanimljivo je kako aktualni prvaci Bucksi ne kotiraju kao prvi favoriti lige kod NBA GM-ova. Prvo mjesto rezervirano je za najveće favorite - Brooklyn Netse. Družina iz Brooklyna ima priliku postati novim prvakom ili najvećim razočaranjem u novijoj povijesti lige. I to će sa sobom nositi kroz sezonu. A nosit će i breme Kyrieja Irvinga, koji se zasad odbija cijepiti te tako diže tlak svima u organizaciji, pa će glavnina posla pasti na leđa Kevina Duranta i Jamesa Hardena. Ovako je tu situaciju komentirao Durant.

Thompsonov povratak

- Što imam od toga da se ljutim? Nećemo promijeniti njegovo mišljenje. On će sam zaključiti što mora napraviti, a momčad što joj je činiti. Mi, igrači, surađivat ćemo kad smo u svlačionici i na parketu. Dakle, život je prekrasan. Ne mogu se previše ljutiti na nekog jer donosi odluke za sebe, rekao je Durant i dodao:

- Na koga da se ljutim? Usredotočimo se na ono što imamo u svlačionici. Kada Kyrie bude spreman, sigurno će razgovarati s vlasnikom kluba i generalnim menadžerom te odlučiti što će biti, a potom ćemo i mi to saznati. Ne ulazimo idealno u sezonu, ali neke su stvari pod našom kontrolom. Možemo se usredotočiti i odrađivati svoj posao iz dana u dan, izjavio je KD.

Spahija smatra kako Netsi s Irvingom i bez njega, nisu ista momčad te kako će se njegov izostanak poprilično osjetiti.

- Znatno mijenja stvari situacija s Irvingom, ali oni su i prošle sezone s njima imali problema, kada je također izostajao iz svojih razloga. Bez obzira na moć Duranta i Hardena, oni su bez Irvinga druga momčad, i ako se nađu u finalu Istoka sa zdravim Milwaukeejem, ne mogu reći da će biti ispred Bucksa. Ako će tu biti Irving, to je onda druga stvar, i onda su Netsi za mene favoriti, pojašnjava naš sugovornik.

Ima tu još nekoliko zanimljivih momčadi. Primjerice, mnogima se svidjelo što je Miami Heat složio ovog ljeta - u momčad je stigao iskusni razigravač Kyle Lowry. Bam Adebayo dat će potrebnu energiju, Duncan Robinson pucačku moć, a lider Jimmy Butler morat će potegnuti i ove sezone.

- Nikako ne bih izostavio Miami, koji ima dosta dobru momčad, a vidjet ćemo kakav će biti Boston s novim trenerom Imeom Udokom, i kako će on to posložiti. Atlanta je prošle sezone, recimo, iznenadila svojim igrama, ali čini mi se da će teško to ponoviti i u ovoj sezoni.

Momčad koju nikako ne treba previdjeti je Golden State. Klay Thompson vraća se na parkete, i to je najbolja moguća vijest za sve navijače Warriorsa, koji su već dvije sezone bez usluga jednog od najboljih šutera lige. Sada treba vidjeti može li se Thompson vratiti na prijašnju razinu i obnoviti partnerstvo sa Stephom Curryjem, kako bi se njihova momčad ponovno borila za vrh Zapada. Za to će im, osim Thompsona, trebati i iskorak nekog mladog igrača, poput Jamesa Wisemana.

- Ne znam kada će se točno vratiti Thompson, ali ako će Warriorsi biti zdravi, oni će sigurno svakome biti problem na Zapadu, zaključio je Spahija.

Linker
20. travanj 2024 00:50