Ovo se ne propušta

Filmski hit Jasmile Žbanić ‘Quo Vadis, Aida?‘ dostupan online gledateljima u Hrvatskoj, do 10. siječnja

Nagrađivani film u kinima u Bosni i Hercegovini, iako još nije počelo prikazivanje u na teritoriju Republike Srpske, pogledalo je čak 11 tisuća gledatelja, a cijenjeni filmski kritičar Allan Hunter i direktor filmskog festivala u Glasgowu uvrstio ga je među Top 10 filmskih naslova u 2020. na portalu Screen Daily, online izdanju jednog od najcjenjenijih filmskih časopisa Screen International.

Nagrađivani igrani film redateljice Jasmile Žbanić, "Quo vadis, Aida?", gledateljima u Hrvatskoj dostupan je online na platformi Ondemand.kinomeetingpoint.ba do 10. siječnja. U međuvremenu je film u kinima u Bosni i Hercegovini, iako još nije počelo prikazivanje u kinima na teritoriju Republike Srpske, pogledalo čak 11 tisuća gledatelja, a cijenjeni filmski kritičar Allan Hunter i direktor filmskog festivala u Glasgowu uvrstio ga je među TOP 10 filmskih naslova u 2020. na portalu Screen Daily, online izdanju jednog od najcjenjenijih filmskih časopisa Screen International.

Također, film "Quo Vadis, Aida?" u prosincu je gostovao na nekoliko istaknutih filmskih festivala te je na Europskom filmskom festivalu Les Arcs osvojio dvostruko priznanje: glavnu festivalsku nagradu Kristalna Strijela i nagradu publike, a na 37. izdanju filmskog festivala u Jeruzalemu ovjenčan je Specijalnim priznanjem žirija u međunarodnoj konkurenciji.

Pogledajte video

Spomenute nagrade samo potvrđuju izvanredan festivalski put filma te nastavljaju niz priznanja započet tijekom svjetske premijere na venecijanskoj Mostri u rujnu ove godine. Film "Quo Vadis, Aida?" u Hrvatskoj i regiji prikazuje se online na platformi Ondemand.kinomeetingpoint.ba i dostupan je do 10. siječnja.

"Quo Vadis, Aida?" film je koji progovara o genocidu u Srebrenici. "Osjećala sam ogromnu odgovornost pri odabiru načina da ispričam ove događaje. Ponekad mi se činilo kao da hodam po minskom polju. Aidina drama i njezine emocije srce su ove priče. Želim da film kod publike pobudi osjećaje i pitanja koja postavlja. Da su nizozemski vojnici pokazali više empatije, bi li ova tragedija imala tako strašan ishod? Čak i kad nas institucije i vlade iznevjere, još uvijek imamo slobodu osjećati druge i pomagati drugima. No mi smo stalno vođeni osjećajima sebičnosti - jer kapitalizmu je potrebna sebičnost da preživi, ali to vodi Zemlju i sve nas prema katastrofi", kazala je Žbanić.

Režiju i scenarij potpisuje Jasmila Žbanić, a u filmu nastupaju Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Ler, Dino Bajrović, Emir Hadžihafizbegović, Boris Isaković, Raymond Thiry, Johan Heldenbergh i drugi.

image
Quo Vadis, Aida? film Jasmile Žbanić
PRESS

Brojne nagrade

Film "Quo Vadis, Aida?" svjetsku je premijeru imao na 77. venecijanskoj Mostri uz izvanredan prijem kod publike i kritike, da bi se potom predstavio na relevantnim filmskim festivalima diljem svijeta: međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, festivalima u Hamburgu (Njemačka) i Antaliji (Turska), egipatskom El Gouna festivalu, u Busanu u Južnoj Koreji, na Viennaleu u Austriji, festivalu New Horizons u Poljskoj, Festivalu europskog filma u španjolskoj Sevilli, meksičkom Los Cabos International Film Festivalu, na francuskom Arras Film festivalu te na Međunarodnom filmskom festivalu u Macau u Kini. Dosad je osvojio niz priznanja – na venecijanskom festivalu čak tri: nagradu UNIMED koja se dodjeljuje za najbolji film koji se bavi kulturnim razlikama i slobodom umjetničkog izražavanja, nagradu Brian Saveza racionalističkih ateista i agnostika te nagradu SIGNIS Svjetske katoličke organizacije za komunikacije, na festivalu u Antaliji ovjenčan je nagradom za najbolji strani film, dok je na festivalu El Gouna osvojio Zlatnu zvijezdu za najbolji film, a Jasna Đuričić priznanje za najbolju žensku ulogu. Na Arras Film festivalu osvojio je nagradu Zlatni atlas za najbolji film. Na Londonskom tjednu filma (London Film Week) početkom prosinca ovjenčan je s čak tri nagrade: za najbolji film, najboljom redateljicom proglašena je Jasmila Žbanić, a najboljom glumicom Jasna Đuričić. Također, Quo Vadis, Aida? ovogodišnji je bosanskohercegovački kandidat za nagradu Oscar.

Pored redateljice i scenaristice Jasmile Žbanić, autorsku ekipu film čine: Christine A. Maier (direktorica fotografije), Hannes Salat (dizajner produkcije), Małgorzata Karpiuk i Ellen Lens (kostimografkinje), Michaela Prayer (majstorica maske), Jarosław Kamiński (montažer), Igor Čamo (dizajner zvuka), Antoni Komasa-Lazarkiewicz (kompozitor).

Producenti filma su Damir Ibrahimović i Jasmila Žbanić (Deblokada, BiH). Film je realiziran u koprodukciji s Coop99 (Austrija), Digital Cube (Rumunjska), N279 Productions (Nizozemska), Razor Film (Njemačka), Extreme Emotions (Poljska), Indie Prod (Francuska) i Torden Film (Norveška). Partner filma je Radio-televizija Bosne i Hercegovine, u realizaciju filma su uključeni i Turska TRT, njemačko-francuska TV ARTE/ ZDF i austrijski ORF.

Linker
18. travanj 2024 20:45