Nikola Jokić i Jamal Murray slave prolazak Denvera
 DOUGLAS P. DEFELICE
LIKOVANJE NAKON POBJEDE

Nikola Jokić poslao poruku i Lakersima ‘Nitko nam nije vjerovao, nitko nas nije želio vidjeti ovdje...‘

Denver se plasirao u finale Zapadne konferencije NBA lige na spektakularan način.
Piše: Petar Zobec/Jutarnji listObjavljeno: 16. rujan 2020. 16:45

Pomalo je smiješno vidjeti trenera LA Clippersa Doca Riversa kako trčkara pored klupe uz popratne povike “Idemo, idemo!” dok mu momčad sve više pada u rezultatsku rupu.

Clippersi, prvi favoriti turnira, ispustili su vodstvo od 3-1 i prepustili Denveru okršaj s Lakersima u finalu Zapadne konferencije.
Ako ćemo zagrepsti malo dublje u povijest, onda ćemo doći do podatka da se ona ponovila, barem za Riversa. Trener Clippersa je već treći put prosuo 3-1, posljednji put protiv Houstona 2015., a prije toga još 2003., dok je bio trener Orlanda. Ne treba, jasno, sav teret krivnje svaliti na Riversa, ali njegove amaterske pogreške bile su jasno vidljive - nije uspio pronaći obranu kojom bi zaustavio pick igru Jokića i Murrayja, a u napadu se sve svelo na izolacije Kawhija i Georgea.

Uistinu je bizarno gledati takva dva igrača da stalno igraju jedan na pet umjesto da im je trener možda i namijenio pokoju akciju. A kada se sve svede na “daj Kawhiju i raširi”, pa on zabilježi slabu šutersku večer (14 poena, šut 4/15, trica 2/7), dok na drugoj strani Jokić razigrava, a Murray trpa, dogodi se poraz. Samo, Clippersi su izgubili još znatno prije sedme utakmice, priliku su imali i u petoj i u šestoj, ali nisu znali završiti. I sada su potpisali najveće razočaranje sezone. Rivers je nakon ogleda istaknuo kako mu igrači nisu bili na potrebnoj fizičkoj razini, ali igrači su bili složni i podvukli lošu kemiju kao razlog poraza.

- Kada ne ide šut, onda dolazimo do kemije u momčadi, da moramo znati što igrati i doći na mjesta s kojih možemo zabiti ili pronaći suigrača da pogodi. Moramo znati koja su to točno mjesta na parketu. Moramo postati pametniji kao momčad, naš košarkaški IQ mora se popraviti - jasan je bio Leonard nakon poraza.

Zato je Denver bio mudar i usput oduševio sve ljubitelje košarke, slomili su ogromne favorite i ponovno u sedmoj odnijeli pobjedu, baš kao i protiv Utaha u prethodnoj rundi.

- Prije utakmice sam mislio da će ovu momčadi svi pamtiti, što god napravili večeras. Nekim igračima ovo je posljednja godina s nama i ovo je posebna grupa ljudi. Borili smo se do kraja i pobijedili. Nitko nije mislio da ćemo doći ovamo, nitko nije vjerovao da ćemo pobijediti. Nitko nas nije želio vidjeti ovdje. Dokazali smo svima tko smo i što možemo. Slijede Lakersi, još jedan težak protivnik, igrat ćemo i zabaviti se - pričao je Jokić nakon što je zabilježio triple-double sa 16 poena, 22 skoka i 13 asistencija. Uz njega, sjajnu je napadačku utakmicu odigrao i Murray, koji je Clippersima stavio 40 koševa.

Denveru, dakle, slijede Lakersi protiv kojih Jokić i društvo ponovno ulaze u statusu autsajdera. Priprema li se još jedno iznenađenje i drugoj momčadi iz LA-a, uskoro ćemo saznati.

Linker
25. travanj 2024 05:46