Kreativna zona

Bend u teatru o kojem se ne prestaje govoriti: ‘Malo smo dobri, a malo loši dečki‘

Ambiciozni, kreativni, angažirani, svestrani... - ovih dana svi pričaju o zagrebačkom bendu Porto Morto, autorima glazbe, ali i glumcima u novoj predstavi teatra &TD "Nepoznata iz Seine".

U istoj postavi sviraju već četiri godine, iza njih su dva albuma i nominacija za najboljeg novog izvođača na Porinu, a ispred - treći album za koji kažu da će biti “zraka svježine u sveopćem sivilu”.

U bendu ih je sedam - Roko Crnić (vokal, bas gitara), Hrvoje Klemenčić Klema (vokal, klavijature), Matija Brajković Brajki (gitara), Matej Perić Peris (bubnjevi), Antun Aleksa (trombon, vokal), Marin Živković (saksofon) i Marijan Uroić Norman (udaraljke), koji jedini ne sudjeluje u predstavi. Roko Crnić (28) autor je većine tekstova njihovih pjesama pa mu je uloga frontmena Porta Morta, kaže, pripala po inerciji.

image
Ekipa benda Porto Morto: saksofonist Marin Živković, frontmen Roko Crnić i gitarist Matija Brajković (u gornjem redu) te klavijaturist Hrvoje Klemenčić, bubnjar Matej Perić i trombonist Antun Aleksa (u donjem redu). Frontmen Porta Morta koji im piše pjesme te osmišljava kostime i šešire..
TOMISLAV KRISTO/CROPIX CROPIX

- Pjesme nastaju iz zajedničke vibre benda, a ispostavilo se da Klema i ja u glavi imamo sulude “antene” koje stvaraju glazbu 0 - 24 - otkriva Roko. Rajnu Racz, redateljicu “Nepoznate iz Seine”, upoznali su lani, a ideja o zajedničkoj suradnji rodila se nakon prvog kontakta.

- Čim smo krenuli u projekt, Rajna je izrazila želju za bendom na pozornici. Sviramo, glumimo i pljačkaše i policajce, malo smo dobri, a malo loši dečki i sviđa nam se ta dualnost - govori Roko, kojem ovo nije prvi kazališni angažman. Naime, radi glazbu i za plesne predstave, ali i televiziju, a u sklopu svog studija koji su nazvali “Šećer” - po jednoj od svojih pjesama - Klema i on produciraju i za druge glazbenike. Iako je odrastao uz oca kompozitora Hrvoja Crnića Boxera, a prvi instrument koji je naučio svirati bili su bubnjevi, završio je Studij animiranog filma i novih medija na Likovnoj akademiji.

- U jednom trenutku prije pet godina odlučio sam se posvetiti samo glazbi. Svaki dan sam odlazio u studio i radio, a nekoliko mjeseci kasnije objavljen je prvi album Porta Morta - nastavlja Roko, koji svira i bas gitaru u bendu Darka Rundeka.

- Rundeku sam zapeo za uho na jednom od naših prvih koncerata u KSET-u. Pozvao me da sviram na njegovoj turneji “Apokalipso”, a na njegovu posljednjem albumu sudjelovao sam i s tekstovima i s muzikom - kaže Roko.

image
U vrijeme pandemije i svakodnevne neizvjesnosti, živjeti od muzike ne čini se kao pouzdan izvor prihoda, a u Portu Mortu samo dvojica članova imaju dnevne poslove.
TOMISLAV KRISTO/CROPIX CROPIX

U vrijeme pandemije i svakodnevne neizvjesnosti, živjeti od muzike ne čini se kao pouzdan izvor prihoda, a u Portu Mortu samo dvojica članova imaju dnevne poslove.

- Ova nas je situacija natjerala da budemo spretni, konkretni i multifunkcionalni - napominje Roko. Stoga produciraju nove pjesme glazbenika Rokambola, a osmišljavaju i nove koncepte koncertnih nastupa u koje će uvesti elemente kazališta. Među njima su i narančasta odijela koja nose u predstavi u &TD-u.

- Inspiraciju sam dobio od zagrebačkog kolektiva BADco. koji je radio rekonstrukciju svojedobnog performansa legendarnog umjetnika Toma Gotovca, a imao je tada na sebi slično odijelo - govori Roko, koji narančaste kostime vidi kao uniformu benda na budućim koncertima, kad ih konačno bude.

Čitajte i:

Je li došao taj trenutak? Objavili intrigantni video: Hoće li glazbeni dvojac Nipplepeople napokon otkriti tko su!?

njegove pjesme znaju svi Teška upala pluća bila je kobna! Preminuo hitmejker koji je obilježio šezdesete

BluVinil Bend u kojem pjeva domaći ‘Sheldon Cooper‘: ‘Znanja iz psihologije mogu biti vrlo korisna u glazbi‘

Linker
13. travanj 2024 07:01