Mark Eaton kao počasni gost na All Staru 2013. godine
 
 RONALD MARTINEZ Afp
MISTERIOZNA SMRT

Tragično preminuo velikan NBA-ja! Dobri div imao je nevjerojatnu, filmsku priču, našli su ga na cesti...

Mark Eaton pronađen je kako leži na cesti u nesvjesnom stanju pored svog bicikla u Park Cityju...
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 29. svibanj 2021. 22:02

Legendarni košarkaš Utah Jazza Mark Eaton tragično je preminuo u 65. godini života pod još uvijek neutvrđenim okolnostima.

Eaton je pronađen kako leži na cesti pored svog bicikla u Park Cityju u Utahu u petak navečer, hitno je prevezen bolnicu, ali tamo je unatoč brzoj liječničkoj intervenciji preminuo.

Detalji tragedije i dalje nisu poznati, a po prvim neslužbenim informacijama, navodno nije došlo do sudara s drugim vozilom.

Eaton je ispisao cijelu jednu eru Utah Jazza, a njegova životna priča zaista je posebna. U cijeloj karijeri igrao je samo za Utah (od 1982. do 1993. godine) i ostao upamćen kao jedan od najboljih obrambenih centara svih vremena. Dvaput je proglašen najboljim obrambenim igračem NBA lige, pet puta bio član neke od najboljih defenzivnih petorki, a jednom je nastupio na All-Star spektaklu.

'Dobri div', kako su mu tepali mediji u SAD-u, bio je omiljen i zbog svoje filmske životne priče. Prije NBA karijere radio je kao automehaničar, a zbog svojih 224 centimetara visine, zamijetio ga je trener jednog koledža u Kaliforniji i uspio ga nagovoriti da se profesionalno posveti košarci.

Ostalo je povijest. Osim već navedenih priznanja i titula, i dan danas drži rekord po broju blokada u sezoni iz 1985. godine - 5,6 blokada po susretu, ukupno 456! Klub iz Utaha njemu je u čast umirovio broj 53.

Nakon košarkaške karijere bavio se ugostiteljstvom, sudjelovao kao aktivist na raznim predavanjim i pomagao umirovljenim košarkašima u prilagodbi na život poslije profesionalne karijere.

Linker
24. travanj 2024 22:15