StoryEditor
Bit će to posljednja sjednica na kojoj će Domagoj Čavlović, direktor Cibone, vršiti dužnost predsjednika
 DAVOR PONGRACIC/CROPIX
PIŠE TVRTKO PULJIĆ

Novi zaplet! Kako će glasati hrvatski predstavnici i hoće li spasiti Zvezdin klub od izbacivanja iz lige?

Zadnja sjednica trajala je sedam sati. Tada je poništena sezona i proširen je broj klubova u ligi
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 29. lipanj 2020. 08:00

U ponedjeljak nas čeka nova online sjednica Skupštine ABA lige, na kojoj će, već sada se zna, opet biti burno. Kad se na protekloj sjednici Skupštine ABA liga poništavala sezona i proširivao broj klubova za novu, trajalo je sve preko sedam sati. Kao posljedica te sjednice, već sada, s obzirom na sve što se dogodilo u međuvremenu, možemo očekivati novo višesatno zasjedanje.

Bit će to posljednja sjednica na kojoj će Domagoj Čavlović, direktor Cibone vršiti dužnost predsjednika. Podsjetimo, zasjeo je u fotelju nakon teškog cirkusa u finalu ABA lige, na ogledima Zvezde i Budućnosti. Imali smo tu situaciju s neodlaskom Zvezde na utakmicu u Podgoricu, odluku disciplinskog suca koju je dijelom poništilo neko žalbeno vijeće sastavljeno od tri pravnika za koje nitko nije nikada čuo, a na sve se nalijepila pandemija pa je sezona zaključena bez kraja.

I nakon toga dogovoreno je da se sezona ne nastavi. Euroligu će opet igrati Zvezda, a iako se ABA liga nadala kako će imati četiri mjesta za Eurokup, Eurokup je izabrao samo Partizan, Budućnost i Cedevitu Olimpiju, a preskočio Mornar, koji sada prijeti tužbama i ABA ligi i ECA-i.

Problemi oduvijek

ABA liga se i proširila na Borac i Split, imat će 14 članova, a možda tu uđe i MZT, jer Primorska nema licencu za slovensko prvenstvo, a samim time joj je upitna budućnost u regiji.

I premda se očekivao najveći frontalni napad na današnjoj sjednici od Đoke Pavićevića, čelnika Mornara vezano za smisao ABA lige s obzirom na rezultate - a netko mu je trebao objasniti da u ligi postoje jednaki i jednakiji, pa Jordija Bertomeua jednako zanima Mornar u Eurokupu, kao što ga je svojedobno zanimala Igokea u Euroligi - stigao je novi zaplet.

Ova liga ima problem od samog uspostavljanja, kad su je iz ruku fizičkih osoba preuzeli klubovi. Osim što se od tada ABA liga nije uspjela registrirati, a ima tome pet godina, na Trgovačkom sudu u Zagrebu, od samog tog novog starta za bilo kakvo regularno natjecanje sporna su bila dva kluba koji su unutra. FMP kao Zvezdina druga momčad i Mega kao menadžerski klub. Na jednoj od ranijih sjednica Skupštine Ostoja Mijalović iz Partizana je Zvezdinom čelniku Nebojši Čoviću kazao kako ABA liga više nema ugovor s ECA-om i zbog toga jer su u ABA ligi FMP i Mega, a tome se Bertomeu protivi.

Naknadna pamet

Partizan je, dakle, ostao bez Eurolige, ostat će, kako sada stvari stoje i bez onolikog proračuna koji je imao lani, pa je moguće da Beograd napusti i Andrea Trinchieri. Međutim, u Partizanu su prema ABA ligi poslali dopis kako očekuju da se na sjednici u ponedjeljak raspravlja o izbacivanju FMP-a u ABA 2 ligu, jer postoje nedvosmisleni dokazi kako je Nebojša Čović na čelu oba ta dva kluba. Iako to tako nije na papiru.

Uostalom, uzmite to ovako. Ilija Đoković je košarkaš FMP-a na kojega je oko bacio Split, pa on za jedan naš portal te glasine potvrđuje, ali odlazi i korak dalje: - Interes postoji, ali imam još godinu dana ugovora s FMP-om, pa je sve u rukama Nebojše Čovića.

Koji je predsjednik Zvezde. Da stvar bude zanimljivija umjesto Domagoja Čavlovića na mjesto predsjednika ABA lige u rotirajućem predsjedništvu od srpnja stiže Zoran Tošković iz FMP-a, odvjetnik koji je bio i pravni zastupnik Zvezde. Ili, podatak - kako je to Partizan objasnio u dopisu - da je Zvezda od posljednjih 26 utakmica protiv FMP-a slavila u njih 26. Pa se slobodno može reći, osim što se Čović često hvali da je FMP razvojni Zvezdin klub, i kako ta ista Zvezda u svaku sezonu ulazi s upisane dvije pobjede nad FMP-om.

I Partizan, s naknadnom pameću od najmanje pet godina, doduše, sada traži da klubovi ABA lige, vlasnici te lige, izbace FMP iz lige, jer tu je naprosto jasan sukob interesa, a on po Statutu ABA ligi nije dopušten. Kao i u Srbiji, od čijeg se Saveza traži isto. Hoće li hrvatski klubovi glasati i spašavati Nebojšu Čovića i FMP? Baš me zanima...

Linker
18. kolovoz 2020 03:31