StoryEditor
Michael Jordan
 MIKE NELSON/AFP
Nevjerojatna priča

Suprotstavio se Jordanu i dobio šaku u lice, a onda promijenio povijest! Sve je počelo tragedijom..

Kerrova životna priča koja je isplivala na vidjelo u Jordanovom dokumentarcu ljudima je malo poznata
Autor: Sportske novostiObjavljeno: 22. svibanj 2020. 13:55

Priča o Steveu Kerru, nekadašnjem igraču Chicago Bullsa, a današnjem treneru Golden State Warriorsa, istaknula se u 'Posljednjem plesu' Michaela Jordana, popularnog Netflixovog dokumentarca koji je podigao veliku prašinu.

Kerra mnogi pamte kako po pobjedničkom košu velikog NBA finala 1997., kao i uspjesima ostvarenima na klupi Warriorsa. Kerr je sudjelovao u drugom 'three-peatu' Bullsa između 1996. i 1998. godine, a onda je stvorio svoju dinastiju kao trener u Warriorsima.

A njegova životna priča koja je isplivala na vidjelo u Jordanovom dokumentarcu ljudima je malo poznata.

Za Kerra ništa u životu nije bilo lagano. Njegov otac Malcolm ubijen je u Libanonu kada je Steveu bilo samo 19 godina. Džihadisti su ga ubili 18. siječnja 1984. godine, a Steve je potresnu vijest saznao telefonskim pozivom dok je bio na Sveučilištu u Arizoni. U devetoj epizodi dokumentarca njegova majka opisuje kako se uslijed neizmjerne tuge posvetio košarci.

image
Steve Kerr
BRIAN BAHR/Allsport

Poznat je i kao osoba koja se na treningu sukobila s Jordanom. U usijanoj raspravio odgurnuo ga je u prsa, na Jordanovo iznenađenje, na što mu je 'Gospodin Zrak' uzvratio udarcem šakom u lice. Jordan se kasnije ispričao za svoj potez, ali za Kerra je to bila jedna od najboljih stvari u karijeri. Otad je zaslužio Jordanovo poštovanje i povjerenje.

A to povjerenje nikad nije više došlo do izražaja neko u šestoj utakmici velikog NBA finala 1997. protiv Karla Malonea i njegovog Utah Jazza. 

image
DENVER, COLORADO - MARCH 03: Head coach Steve Kerr of the Golden State Warriors works the sidelines against the Denver Nuggets in the fourth quarter at the Pepsi Center on March 03, 2020 in Denver, Colorado. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. ( Matthew Stockman/Getty Images/AFP
== FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==
MATTHEW STOCKMAN/Getty/AFP

Trener Bullsa Phil Jackson pozvao je minutu odmora kod rezultata 86:86 28 sekundi prije kraja. U tim trenucima svi su očekivali da će akcija biti na Jordana, ali se isto tako očekivalo da će on biti udvojen. Scottie Pippen je bio drugi najbolji 'Bik', ali tijekom minute odmora Jordan se okrenuo prema Kerru i poručio mu: 'Budi spreman, ovo je tvoj trenutak'.

"Bit ću spreman, bit ću spreman", ponavljao je Kerr.

A ono što se dogodilo obilježilo je cijelu Kerrovu igračku karijeru. Jordan je na sebe navukao Byrona Russella i Johna Stocktona, proslijedio loptu usamljenom Kerru koji je pogodio suzu i osigurao Bullsima u tom trenutku peti naslov prvaka.

Danas se Kerr može pohvaliti s nevjerojatnih osam NBA prstena, pet kao igrač (tri s Bullsima, dva sa San Antoniom), a tri kao trener za kormilom Warriorsa. A na najbolji je način primijenio sva iskustva stečena učeći od najboljih poput Phila Jacksona i Gregga Popovicha.

"Od Popovicha i Jacksona sam naučio da svoja dječačka iskustva i iz doba odrastanja mogu iskoristiti kao prednost u trenerskom poslu. Povezao sam se s igračima i pokušao zadržati zdravu perspektivu. Nastojao sam da sve ostane zabavno, da ne shvaćam sve preozbiljno", rekao je Kerr u jednom intervjuu za New York Times.

A danas Kerra uspoređuju s najboljim nogometnim trenerom današnjice i revolucionarom Pepom Guardiolom

Linker
29. svibanj 2020 15:43