BORBA S EPIDEMIJOM

Njemačka je danas ušla u novi lockdown: Trajat će mjesec dana, evo koje su restrikcije na snazi

Novi lockdown nije tako restriktivan kao što je bio onaj u ožujku i travnju
 Odd Andersen/AFP

Njemačka je ušla u prvi dan novog lockdowna koji bi trebao trajati mjesec dana. Zatvoreni su restorani, barovi, teretane i mjesta za zabavu, no škole, trgovine i radna mjesta i dalje su otvoreni.

Nove mjere

Novi lockdown nije tako restriktivan kao što je bio onaj u ožujku i travnju, a iz pojedinih je restorana i dalje moguće preuzeti hranu i odnijeti ju kući.

Stopa zaraze koronavirusom u Njemačkoj još uvijek raste, no ne tako dramatično kao u Francuskoj ili Belgiji, koje imaju stroži lockdown. Stroža pravila planira i Italija.

Nove mjere nametnute u Njemačkoj javlja okupljanja ograničavaju na 10 osoba, maksimalno iz dva kućanstva. Privatne su zabave zabranjene. Postoje određene varijacije s obzirom na regije, jer njemačke države imaju veliki stupanj autonomije u javnom zdravstvu. Hmaburg, Donja Saska i Berlin, primjerice, iz pravila o dva kućanstva izuzimaju djecu mlađu od 12 godina.

U subotu su Austrija i Portugal također objavile nova ograničenja.

Prema posljednjim službenim podacima instituta Robert Koch, u Njemačkoj je u protekla 24 sata zabilježeno 12.097 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što ukupan broj zaraženih u Njemačkoj od početka pandemije podiže na 545.027.

Brojke u Francuskoj, Španjolskoj i Velikoj Britaniji su iznad milijun.

Pomoć Vlade

U Njemačkoj je u subotu zabilježen najveći broj zaraženih u 24 sata: 19.059 .

Njemačka vlada u ovoj situaciji pomaže malim poduzećima s 50 ili manje zaposlenih, kao i samozaposlenim osobama jer su oni najpogođeniji ovom blokadom. Mogu dobiti potporu koja pokriva 75% njihovog uobičajenog prometa. Država osigurava do 10 milijardi eura za pokrivanje poteškoća izazvanih ovim lockdownom, uključujući i nek sredstva iz Europske unije.

Ostatak Europe

U Francuskoj nakon uvođenja novih restrikcija ljudi smiju napuštati svoje domove samo kako bi obavili nužnu kupovinu, otišli liječniku, na posao ako ne mogu raditi od kuće, kao i u školu. Dozvoljeno je vježbanje na otvorenom najviše sat vremena. Trgovine u Francuskoj od sada prodaju samo najnužnije.

Za pooštravanje mjera se priprema i Italija, no zbog lošeg stanja gospodarstva, postoji veliki otpor prema mogućnosti novih, strožih mjera. Tamo su zatvorena kina, kazališta, bazeni i teretane, a restorani mogu posluživati hranu samo do 18 sati.

U Španjolskoj smrtnost od koronavirusa i dalje raste pa je u nedjelju štrajkalo osoblje pogrebnih poduzeća tražeći više zaposlenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:42