DO KRAJA GODINE

Na domaće autoceste stiže preko 1000 novih, modernih kamera! Evo i koja će biti njihova uloga...

Projekt vrijedan više od 40 milijuna kuna ima za cilj povećati sigurnost prometa na autocestama
Kamere ilustracija
 CROPIX

Više od tisuću novih, digitalnih kamera s visokom rezolucijom trebale bi prema planu biti postavljene na hrvatskim autocestama do kraja godine! Vijest je to koja će se vrlo brzo proširiti među domaćim vozačima, a ostaje pitanje - što će sve snimati?

"Projektom se mijenjaju sve postojeće kamere koje se nalaze na cestama, kamere koje su dosta zastarjele tehnologije, većim dijelom su analogne kamere. Sam proces slanja signala prema našim centrima je zastarjela tehnologija", rekao je Hrvoje Ordulj, glavni inženjer za upravljanje prometom u HAC-u za RTL.

image
Kamere ilustracija
CROPIX

Cilj? Moderne kamere će odmah obavještavati djelatnike u dojavnom centru u slučaju izvanrednih situacija, a postavit će se, kao što je to dosad bila praksa, u blizini čvorišta, tunela i vijadukata. Ovaj projekt pritom je vrijedan više od 40 milijuna kuna.

"Oni mogu preko svojih instrumenata preko detekcije primijetiti da li vozilo usporeno vozi, da li je zaustavljeno, da li vozi u kontra smjeru, da li se pojavljuje dim ispred te kamere koji onda u suradnji s drugim senzorima, na primjer u tunelu aktivira i detektira alarme", izjavio je Ordulj.

Jasno je kako će se na ovaj način povećati sigurnost, a zbog bržeg slanja signala bit će moguće i brže reagirati, što može biti od iznimne važnosti u slučaju prometnih nesreća.

Naravno, kada se najavi ovakav projekt u kojem ima doslovno preko tisuću kamera, mnogi vozači odmah se krenu pitati hoće li iste snimati, odnosno analizirati vožnju i slati "čestitke" prebrzima?

Kako prenosi RTL, Ordulj je izjavio kako kamere nisu za mjerenje brzine, već za upravljanje prometom. Ipak, jasno je kako se propisi moraju poštivati, a za poštivanje reda tu su presretači.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:39