USA TODAY Sports
NOVI LEBRON

PELICANSIMA JE ZION WILLIAMSON DAR S NEBA 'Ono što svi morate shvatiti jest da je Anthony Davis još uvijek na našem rosteru'

NEW ORLEANS BIRA PRVI NA NBA DRAFTU Sa samo 6 posto šansi su Pelicansi došli do prvog picka kojim bi 20. lipnja morali izabrati čudesnog atletu sa sveučilišta Duke
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 16. svibanj 2019. 22:41

Patrick Ewing, posljednji prvi pick Knicksa još prije 34 godine, trebao je donijeti sreću jednom od tri kluba s najvećim šansama za osvajanje NBA draft lutrije. Međutim, ni New York, ni Cleveland, ni Phoenix, pa čak ni Chicago, Atlanta i Washington koji su bili sljedeći u redu, nisu imali dovoljno sreće, već je prvi pick drafta završio u New Orleansu.

Makar su Pelicansi za to imali tek šest posto šansi...

- Počeli su čitati brojeve koje sam tražio na svom papiru. I onda nađem prvi, pa drugi, i treći te pomislim: o, sra... - oduševljeno je svoje stanje tijekom lutrije prepričavao Alvin Gentry, trener Pelicansa.

- Kad su prozvali četvrti, dok sam gledao sve moguće kombinacije, rekli su: ‘Pobjednik je New Orleans’. Izletjelo mi je: ‘To, je...’, a onda sam se ispričao.

Lov na Ziona

U glavni grad Louisiane 20. lipnja dolazi Zion Williamson jer je već mjesecima jedino pitanje tko će dobiti prvi pick NBA drafta, ni u kojem slučaju tko će taj prvi pick biti. Tijekom protekle sveučilišne sezone u kojoj je Williamson zabijao 22,6 poena, uz 8,9 skokova po utakmici, “debeljko” sa sveučilišta Duke postao je neupitna buduća NBA superzvijezda pa je stoga ova lutrija održana u Chicagu prozvana “lov na Ziona”.

Ciljem je prvi prošao New Orleans, najveći pobjednik čikaške večeri u kojoj su slaviti mogli i Lakersi, koji će na draftu birati četvrti, makar su za to imali manje od tri posto šansi, te Memphis, kojem je 6,3 posto pretvoreno u drugi pick.

Ali sve to manje je bitno od činjenice da su Pelicansi u jednom danu iz “općeg rasula” došli u prilično dobru situaciju.

Elitni talenti

- Ono što svi morate shvatiti jest da je Anthony Davis još uvijek na našem rosteru. Vidjet ćemo što će biti s tim. Ja nisam zabrinut jer znam da Griff (novi prvi operativac David Griffin, ‘arhitekt’ prvaka iz Clevelanda prije tri godine) ima plan razgovarati s njim i sve će biti u redu - ističe Alvin Gentry.

Feb 14, 2019; New Orleans, LA, USA; New Orleans Pelicans forward Anthony Davis (23) collides with Oklahoma City Thunder forward Nerlens Noel (3) during the second quarter at the Smoothie King Center. Davis left the game and did not return following the collision. Mandatory Credit: Derick E. Hingle-USA TODAY Sports - 12164716
Derick E. Hingle-USA TODAY Sports / Reuters

Jedan od najboljih košarkaša svijeta, prvi pick New Orleansa 2012. je, podsjetimo, usred prošle sezone zatražio trade, u Lakerse kao poželjno odredište. Kako se taj trade nije dogodio, odnosno generalnom menadžeru Dellu Dempsu je posljednja velika odluka prije otkaza bila odbijanje svih ponuda iz Los Angelesa, Davis je s limitiranom minutažom u završnom dijelu sezone ljeto ipak dočekao u New Orleansu, gdje bi sad mogao zaigrati sa Zionom Williamsonom. U Chicagu je David Griffin bio znakovit:

- Nadam se da ćemo tu izgraditi nešto čime ćemo privući elitne igrače. Želim da ljudi žele biti dio onoga što radimo, a ovo će vjerojatno ubrzati proces jer elitni talenti vole igrati s drugim elitnim talentima.

Nisu više ‘očajnici’

Nije novi potpredsjednik za košarkaške operacije bježao i od onog najvažnijeg...

- Gledajući iz moje perspektive, želim da Anthony Davis želi biti dio ovoga. Nisam fokusiran ni na što drugo osim toga da već sutra moramo biti bolji. Ako Anthony pokaže volju za sudjelovanjem, to će biti fantastično, a ako je ne pokaže, onda ćemo djelovati sukladno situaciji.

Za razliku od dana, tjedana i mjeseci prije draft lutrije, Pelicansi su sada u daleko boljoj situaciji jer Anthony Davis više nije “jedino što vrijedi” u New Orleansu, a s obzirom na to da je još godinu dana pod ugovorom, Griffin može biti zadovoljan “podijeljenim kartama” jer s prvim pickom u džepu više ni jednim pregovorima ne mora pristupiti kao “očajnik sa samo jednim adutom”. A čak i ako Davis ne promijeni mišljenje, s čime se spekulira i nakon lutrije, Pelicansi za njega mogu dobiti jako puno mladog talenta, možda i još koji visoki pick te oko Ziona Williamsona graditi svjetliju budućnost...

Linker
20. travanj 2024 07:32