SOČNA ŽENSKA ĆAKULA

Lille protiv pandemije: ‘Zbog korone sam izgubila milijune, ali ova godina mi je ipak uspješna‘

S Lidijom Bačić razgovarali smo o novom albumu, modi, ljubavi, obitelji, majčinstvu i feminizmu, a otkrila nam je i anegdote iz spota
Lidija Bačić Lille
 Privatna arhiva

Mnogi ističu da je 2020. apsolutno grozna godina koju treba što prije zaboraviti. No, atraktivna Lille nije jedna od tih.

Ona je od ove nevjerojatno izazovne godine, kojoj se bliži kraj, uspjela izvući najbolje i pritom uživati.

Žena koju znamo po krilatici 'stas i glas', 35-godišnja Lidija Bačić ovu će godinu pamtiti zauvijek zbog, kako priznaje, najboljeg poteza u karijeri - albuma 'Revolucija', ali i zbog osobne revolucije koju je doživjela kao pjevačica.

Istina, pandemija joj je pomrsila planove i zadala joj težak financijski udarac, a zagrebački potres ju je prestrašio, no Lille kaže da zna kako ostati na nogama. Čak i u štiklama.

Uz vojsku fanova, obožavatelje koji bi je sutra oženili da ona to hoće, sjajan produkcijski tim i potporu obitelji Lille se ne može požaliti. Sretna je, otkriva. A odlučila se baciti i u modne vode, kako čujemo.

- Tako je, dobro ste čuli. Volim ženstvene haljine, a teško ih je naći po mojim mjerama u dućanu. No, tu je moja Ivana Jurić koja mi ih šije. Tako smo zajedno odlučile raditi haljine po mojim idejama, a bit će ih u svim veličinama i oblicima jer sve su žene lijepe i divne, svaka na svoj način - objašnjava mi Lille na jednoj pravoj ženskoj ćakuli uz kavicu, prošli tjedan kada se još smjela satima bezbrižno piti u kafićima. Čekaj, znači ti si dizajnerica? Sama crtaš modele, pitam je zbunjeno.

image
Privatna arhiva

- Ma, ne, ne. Ivana sjajno crta, mi to onda na kavi ili ručku, kad god smo skupa, zajedno stvaramo. Ja pričam, a ona crta. Volim njene kreacije i nosim ih godinama. Ona je moja prijateljica koja je odlučila ostvariti moje snove i ideje, a ja sam joj zahvalna na tome - govori mi Lille, dodajući kako se haljine šiju u Ivaninoj kreativnoj radionici, a svi koji vole Lidijin stil moći će kreacije kupiti online i u dućanima Ivana Jurić Design.

Nije mi do skupih krpica

Dobro, a kako bi ti opisala svoj stil?

- Pa, casual, usko. Jao, nedavno sam pročitala dobru konstataciju, naime: moje tijelo je kao Porsche, šteta bi bila da je u garaži. Volim istaknuti obline, što rade i druge žene u svijetu, od Sofije Vergare do Rihanne - odgovara Lille, pa mi kaže da najčešće nosi džins te da to spominje i u svojoj pjesmi 'Radi, radi, radi'.

A koji je najskuplji komad u njezinoj garderobi, zanima nas.

- Imam dosta omiljenih i nešto skupljih stvari, ali neprimjereno je u ovo vrijeme krize pričati o materijalnom. Inače, ne volim to isticanje skupoga kod nekih kolega jer živimo u zemlji u kojoj se ljudi bore za opstanak. Tako da, ja sam normalna cura iz Splita - skromno će Lille.

image
Privatna arhiva

Pričamo o pandemiji koronavirusa i lockdownu, pa je pitam gdje najčešće izlazi?

- Volim izaći s prijateljima i suradnicima. Najviše s mojim prijama. Split, Zagreb, London... Svejedno. U Splitu volim moja mista po Rivi i uličicama u Dioklecijanovoj palači, a u Zagrebu pustim ekipu da odluči - priznaje ova rođena Splićanka koja je često u Zagrebu. Bila je tu i u ožujku kada je Zagreb pogodio potres.

- Potres je bio šokantan. Snimala sam nešto u Zagrebu i iskreno, isti dan sam se maknula u Split od straha i brige. Padao je snijeg, svi smo bili uznemireni, žao mi je što se to dogodilo i zbog Zagreba i zbog svih ljudi, zbog djece... Toliko stresa i straha jer smo nemoćni pred prirodom - prisjetila se Lille. Predložila je da prijeđemo na veselije teme dok se nismo potpuno deprimirale.

Ispitujem je o novom albumu 'Revolucija' za koji je u jednom intervjuu rekla da joj je definitivno najbolji potez u karijeri.

- Pa dobro, jedan je od važnijih poteza u karijeri zato što je to dupli album. Znači dupli CD i dupli LP koji je kod ženskih izvođača rijetkost ili iznimka, čini mi se. Veseli me to što će ljubitelji ploča imati i raskošan omot, dok onaj tko stavi CD u auto ima pomno izabrani raspored pjesama koji sam ja osobno slagala - objašnjava.

image
Privatna arhiva

Sve mogu otpjevati

Kad kažeš da ovaj album predstavlja tvoju 'vokalnu igru', što time misliš?

- Šaroliki su tu stilovi, od suradnje i zabavnog stila s Vigorom u uspješnici 'Vino rumeno', preko SKA pjesama, trepa ili primjerice, balade 'Kad mi dođeš' s Alenom Vitasovićem, do neočekivanih pop-rock balada kao 'Trezori' ili neobične pjesme uz ukulele 'Zalazimo k'o sunce'. Ne volim dosadne albume i uvijek sam voljela različite pjesme po uzoru na Michaela Jacksona i Madonnu... Njih, recimo, ne možemo vezati za jedan stil - rekla je Lille.

Podsjetim je da je ranije s ponosom isticala da je u srcu rokerica, a bila je vjerna popu - onome što publika voli.

- Ja jesam umjetnica, volim i osjećam glazbu, ali volim i zaraditi svoj novac od svoje glazbe, biti neovisna i svoja, a od rocka nema puno love. Ipak, na albumu je pop-rock pjesma 'Trezori'. Tu je zadovoljen i taj moj segment, vokalno i aranžerski - naglašava.

Ovaj se album, na kojem je radila pune tri godine, razlikuje od dosadašnjih jer imamo priliku čuti zrelu Lidiju, kako kaže.

- Glazba i aranžmani su pogođeni, tekstovi pjesama su zbilja sjajni, Fayo to piše drugačije od drugih: 'Neka ljubav nova', 'Trezori', 'Tek je počelo'... Ove će pjesme trajati kroz godine. Vrijeme radi za njih. Volim ovaj album i znam što želim. Svatko od nas na početku karijere snima puno stilova. Ja sam pjevala balade, surađivala s klapama, pjevala trendi hitove... Volim taj svoj put, ali čovjek uči, upoznaje sjajne autore i producente, nadograđuje se, obožavam ovu svoju fazu. Jedva čekam i naredne projekte - ističe pa dodaje kako gotovo da nema žanra u kojem se već nije okušala.

image
Privatna arhiva

Pjevala je sve, kaže, od duhovne glazbe u duhovnom sastavu u crkvi Gospe od zdravlja u Splitu, do trepa, mediteranskih pjesama i pop-rocka...

- Moj vokal to može - ponosno će.

Album donosi ukupno 17 pjesama na dva CD-a, a Lille je pjesme birala po osjećaju. Neke već snimljene ostavila je, otkriva, i za buduće albume. Od njih 17, najdraže su joj 'Zalazimo k'o sunce' i 'Neka ljubav nova'.

- Volim svoj vokal u njima. Mislim, i inače volim svoj glas, kao i svatko tko ima sluha... Opasna sam - smije se.

Bome, i izgleda opasno na coveru albuma, onako odjevena samo u ljepljivu traku i malo najlona.

- To je djelo Viktora Drage i moram priznati da volim njegovu kreativnost. Nije tu samo najlon nego i ljepljive trake s dijelovima naslova iz mojih intervjua. Poruka je da prihvaćam medijsku eksponiranost i samo nastavite pisati o meni.

image
Promo

A koja je pozadina naslova albuma 'Revolucija', pitam Lille.

- Fayo je predložio to ime, a ja sam ga prihvatila. Revolucija označava osobnu revoluciju i pomak u ovoj fazi karijere. A i zvučno je, čim pitaš. Znači, dobar izbor. Željela sam da mi svaki novi album ima ime nevezano za neku pjesmu nego da bude koncept. Tako je bilo 'Tijelo kao pjesma', a sada 'Revolucija' - objašnjava.

Lille već dugo surađuje s producentom Farukom Buljubašićem Fayom, no tko je glavni, tko ima zadnju riječ, pitam je.

- Sve ovo vrijeme rada pokazuje da super funkcioniramo. Zadnju riječ ima pravi argument za nešto. Nekad je to Fayo, a nekad ja. Bitno je da je rezultat dobar i da mi nastavljamo suradnju još jači - dodaje.

Otkazani svi koncerti

Dobra suradnja i odnosi u timu bili su ključni za uspješno podnošenje ove poslovno vrlo izazovne i nepredvidljive godine, a sada, pak, svjedočimo ponovnom jeku pandemije. Kako se to odražava na posao?

- Ne zamaram se puno time u ovom trenutku. Kako je cijelom svijetu, tako je i meni. Imala sam samo par koncerata ove godine, bit će ih još, ali vjerojatno u smanjenom obliku, manje publike i akustik verzija. Otkazano mi je puno nastupa, u postocima čak 99%, od Züricha i Münchena, preko Ljubljane, do Splita i Dubrovnika. Uzimam sve ovo kao mali odmor. Jednom su moji suradnici izbrojili da sam u šest godina imala 570 koncerata, to je ludo. U ovoj globalno čudnoj situaciji radim na novim pjesmama, jer već sam krenula raditi na novom albumu. To je proces i treba vremena - racionalna je Lidija. Boji se korone, priznaje, ali ne zbog sebe. Boji se za ljude koji su ugroženiji zbog njihove već loše zdravstvene situacije, kaže.

image
Danijel Galic

Je li joj ova godina donijela velike financijske gubitke kao i nekim drugim glazbenicima, pitam je.

- Donijela je, ali imam dovoljno novca koji sam zaradila svojim koncertima i meni je dobro. Teže je ljudima koji gube posao i nemaju ništa na računu.

Radi li se tu o velikim ciframa, hoće li se moći nadoknaditi gubitak?

- Ako kažem da je otkazano 30 od 40 koncerata po toj i toj cijeni, tu se kod mene i nekih kolega radi o milijunskim iznosima. Neće se taj novac vratiti, ali bit će puno koncerata kad ovo sve prođe. Nadoknadit će se. Ja novca imam i kroz sponzorske ugovore i minuli rad i uopće ne želim stavljati težište na novac. Da mi nedostaje publika, jasno, nedostaje! Ali kada opet počnu nastupi, sve ćemo nadoknaditi - pozitivna je Lille.

Kako i ne bi bila kada joj obožavatelja ne manjka. Nedavno je prešla 300.000 pratitelja na Instagramu. No, srećom, fanovi je prate isključivo na Instagramu, ne i uživo poput slučaja stalkera koji su pratili i maltretirali Jelenu Rozgu i Ninu Badrić o kojima smo čitali u medijima. Lidija, kaže, ne može niti zamisliti stres kroz koji su njene kolegice prošle.

Jesi li ti ikada imala takvih ili sličnih problema?

- Nisam, srećom. Možda je to zato jer sam visoka 179 cm i nisam baš laka meta.

image
Privatna arhiva

Lille influencerica

Kako komuniciraš s fanovima? Šalju li ti neugodne poruke?

- S fanovima komuniciram na koncertima, slikamo se poslije nastupa ako uvjeti to dopuštaju. To je to. Imam administratore za društvene mreže koji čitaju i paze na komentare. Nemam loših i neugodnih iskustava - priznaje Lille.

Hoćeš li nam otkriti, koja je tvoja tajna influencerskog uspjeha?

- Voli svoju publiku, potrudi se da u moru informacija i profila budeš drugačiji i poseban - otkriva Lille recept za instauspjeh. Zbilja je posvećena Instagramu, provela je čak i anketu na svom profilu, ispitujući pratitelje koji im je njezin hešteg draži #istasiglas, #neverphotoshop, #welcometoplanetlille ili #dokazanouživo. Što su pokazali rezultati?

- Vole ih sve. Najviše onaj koji je i meni najdraži, #istasiglas. To je moj brend, zbog glasa i izgleda.

Što ti želiš, na koncu, poručiti tim heštegovima?

- Pa jasne su poruke. Primjerice, #nevereverphotoshop pokazuje da ja ne obrađujem slike. Instagram je lažna slika ljudi. Ja još bolje izgledam uživo, snimim često i video uz fotku da bude jasno kako ne obrađujem slike jer to mrzim i nije mi jasno kako netko sebe obradi tako pretjerano, a uživo je bezveze. Srećom, ja uživo dobijem još više pohvala nego na slikama koje nikada ne obrađujem za Instagram - ističe pjevačica.

Zbog posla je navikla stalno biti u pokretu, u društvu, putovati, sada joj pak, teško pada ovo 'novo normalno'.

- Voljela bih opet na neke egzotične destinacije, jedva čekam to vrijeme. Ali, ne možemo tu ništa, ima većih i utjecajnijih od nas. Čekamo da riješe ovaj problem, da odluče u kojem smjeru svijet ide dalje i da živimo što ljepše i normalnije. Ne volim termin 'novo normalno', ali volim termin normalno - ističe.

Trudi se ostati vesela i pozitivna. U životu je najviše usrećuje dobar nastup na koncertu, a kada toga nema onda - dobra hrana, priznaje Lille, koja je veliki gurman.

Kako onda održavaš vitku figuru? Imaš li neku fitness rutinu, čudesno rješenje, pitam ju zbunjeno.

- Ha, puno plivam ljeti jer obožavam more. Svi smo u obitelji dobro građeni i fit smo, tako da ima tu i genetike - priznaje.

U člancima uvijek stoji da je 'najseksepilnija Hrvatica', pitam je laska li joj to.

- Mislim da je svaka žena lijepa na svoj način. A najseksi Hrvatica... Naravno da mi laska, pa tko to ne bi htio biti! - smije se.

image
Privatna arhiva

Voli komplimente, kaže.

- Vjeruj mi, navikla sam na komplimente. Uvijek pohvalim kolegicu, ženu na televiziji ili bilo koga tko ostavi dojam na mene. Lijepo je dati i primiti kompliment - zaključuje.

Kada je toliko navikla na komplimente, pitam je ima li nekoga posebnog u životu.

Ludorije zbog ljubavi

- Nisam u vezi i ne tražim ljubav. Ljubav imam u ljudima oko sebe, u glazbi, moru, Splitu, Hrvatskoj, obitelji... Čim bude neki muškarac toliko važan, evo, prvi ćete znati - rezolutna je.

Jesi li ikada radila ludorije zbog ljubavi?

- O da, preselila sam u drugi grad zbog srca - priznaje Lille pa dodaje da na muškarcu prvo primijeti stav i muškost. U njenom je životu, kaže, bilo velikih ljubavi, ali nisu obilježile njezin život.

Pitam je bi li se voljela ostvariti kao majka?

- Naravno! Želim brak i puno djece. I sama sam iz velike obitelji, imam dvije sestre, Doru i Luciju, i brata Franka. Tako da i sama želim veliku obitelj i puno djece i tako će i biti - sigurna je Lille koja je od majke Anđelke 'pokupila' upornost i vjeru u sebe, a od oca Frane opuštenost i dalmatinski 'lako ćemo' stil života.

Dok pričamo o obitelji i ulozi žene, pitam je smatra li se feministicom.

- Mislim da je teško biti žena zbog predrasuda, povijesti, mjesečnica, zbog toga što su vrlo često baš žene te koje su najgore prema drugim ženama... Želim da svijet bude bolje mjesto za nas i da se sve ostvarimo na način na koji želimo s punom slobodom - rekla je Lidija. Ona se, priznaje, najslobodnije osjeća kada bezbrižno pjeva po kući.

image
Danijel Galic

- Volim senzibilitet Alicie Keys, Lauryn Hill... Po cijele dane ih pjevam doma. To mi je i dobra vježba za dobar glas - dodaje.

Hoćemo li te možda vidjeti na Dori?

- Ako je i bude zbog ove situacije... Zar nije prošli Eurosong otpao? Možda, ako imam dobru pjesmu, nemam ništa protiv Dore, a nadam se ni da Dora nema ništa protiv mene - smije se Lille.

Komentiramo kako je prava šteta što pjesmu 'Trezori' nije sačuvala za Doru. Čini se posebnom.

- Baš mi je lijepa ta pop-rock balada. Reakcije su odlične i drago mi je jer ekipa koja je stvarala pjesmu to i zaslužuje - dodaje.

Emotivno na setu

Nedavno je objavljen i spot za tu pjesmu u kojem se uz zanosnu Lille pojavljuje i Ognjen Golubić, 46-godišnji novinar, urednik i voditelj HTV-ove emisije 'Dobro jutro, Hrvatska'.

- Do suradnje je došlo sasvim slučajno. Snimali smo nešto za HTV i moj producent Fayo uočio je Ognjena i rekao kako je teško naći muškarca koji je dovoljno visok uz mojih 179 cm, odnosno 189 cm u štiklama. Predložio mu je gostovanje i snimili smo sjajan spot - rekla je Lidija. Golubić nam je, pak, prije nekoliko dana priznao da mu je trebalo sedam sekundi da pristane na ponudu. Uopće nije dvojio, a za ulogu je prva suglasnost dala njegova supruga Bojana.

Na snimanju su se dobro zabavili, priznaje Lille, a bilo je i vrlo emotivno.

- Sa mnom na spotovima već dugo surađuju pravi profesionalci, a i naš gost s HTV-a Ognjen bio je jednako profesionalan. Zabavila sam se snimajući dio scena za spot i u bazenu hotela, no one na kraju nisu završile u spotu, a pamtim i kako sam zaplakala od emocija u scenama na krevetu. Baš mi je drag taj ljubavni tekst. 'Nismo ni znali kakvu smo ljubav imali...' Onda mi se pokvarila šminka i svi su potrčali pitati me jesam li dobro. Zbilja je to romantična i tužna pjesma - istaknula je Lille.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 00:37