StoryEditor
Bojan Bogdanović
 INSTAGRAM
PRIM. DR. MIRAN MARTINAC

Sjajne vijesti: ‘Ligamenti su delikatni i sporo zarastaju, ali s Bojanovim šutom neće biti problema‘

‘Trebamo znati da je riječ o sportašu koji ima izuzetno toleranciju na bol‘
Autor: Tvrtko PuljićObjavljeno: 21. svibanj 2020. 07:58

Prim. dr. Miran Martinac liječnik je hrvatske košarkaške reprezentacije, ali i jedan od onih ljudi koji su hrvatskoj košarci najbliži Bojanu Bogdanoviću. Stoga je logično da je ovaj iskusni kirurg iz zagrebačkog Merkura posve upoznat sa svim činjenicama vezanim uz ozljede zgloba desne ruke Bojana Bogdanovića, zbog koje je naš najbolji košarkaš u utorak ujutro po američkom vremenu operiran u New Yorku.
- Naravno, cijelo smo vrijeme u kontaktu, čak sam bio u SAD kad je krenula pandemija i zbog toga se nismo vidjeli, iako je postojao plan. Znate već sve, ta ozljeda datira s kraja studenog, s utakmice u Indianapolisu kada je pao na ruku. Odmah nakon toga obavio je pregled, no na snimci se nije vidjelo ništa. Nastavio je igrati, iako ga je ruka sve vrijeme boljela. Bilo je tako i za vrijeme karantene, nakon što se zaustavila sezona. Kad su krenuli treninzi posljednjih dana, liječnička služba Utah Jazza poslala je ga ponovno na snimanje i tu se ustanovilo da se problem sa šakom može riješiti samo operacijom. U toj odluci konzultirano je više stručnjaka, i američkih i naših.

image
Dr. Miran Martinac (desno) ne brine za Bojanovu budućnost
MARIN SUŠIĆ/HKS

Miran Martinac je pojasnio.
- Nisam vidio nalaz, ali je evidentno kako je otišao jedan od ligamenta unutar zgloba koji povezuje šaku. Po mišljenju svih stručnjaka, taj se problem rješava operacijom s oporavkom u dužini od pet, šest mjeseci.
Zbog čega oporavak toliko dugo traje?
- Zato što je to delikatna priča, ligamenti srastavaju sporo, ozljeda je nastala na mjestu koje se svakoga dana troši.
Prema onome što se može doznati, Bogdanović je imao većih problema kada je tom desnom rukom morao umiriti brzu loptu koja mu je dolazila nego što mu je taj bol predstavljao problem pri šutu.
- Pri tome trebamo znati da je riječ o sportašu koji ima izuzetno toleranciju na bol. On je doista u stanju igrati preko praga boli.
Bogdanović je već od ponedjeljka navečer bio u New Yorku, a operirala ga je u utorak liječnica na ekskluzivnoj klinci na Manhattanu. Postoji li šansa za bržim oporavkom?
- U NBA postoji pravilo, ako su rekli da će oporavak trajati šest mjeseci, on će toliko trajati.
Postoji li opasnost da Bogdanović nakon oporavka ima problema sa šutom, jer se operirala desna, šuterska ruku?
- Ma, prilagodit će se on, neće tu biti problema - zaključio je prim. dr. Miran Martinac. (tp)

Linker
04. lipanj 2020 08:45