STANJE U BOLNICAMA

U 4 tjedna utrostručen broj hospitaliziranih, Hrvatska će dobiti novi covid-centar, poznato je i gdje

Najgore je u Zaraznoj gdje je popunjeno 86% kreveta, na respiratorima je u mjesec dana 56 pacijenata više
Ilustracija, KB Dubrava
 Goran Mehkek/Cropix

Dnevno povećanje novozaraženih uzročno-posljedično donosi i povećan broj hospitaliziranih, ali i onih najteže bolesnih koji se nalaze na respiratorima. Brojke nam nikako ne idu u prilog, a ako gledamo mjesečni porast, u nedjelju 4. listopada imali smo 296 bolničkih pacijenata, od čega je 25 osoba bilo na respiratoru.

Jučer je situacija bila bitno dramatičnija, jer je hospitaliziranih više za 801, a u odnosu na četiri tjedna ranije na respiratorima je 56 pacijenata više. Kada se gleda po tjednima, u ovom slučaju, uzeli smo nedjelje, 11. listopada bilo je 384 hospitalizirana i 26 respiratora, 18. listopada brojevi rastu na 548 i 32, da bi 25. listopada naglo skočilo na 825 i 58, dok je jučer bilo čak 1097 hospitaliziranih, od čega 81 osoba na respiratoru. Stoga se postavlja logično pitanje, koliko zdravstveni sustav još može izdržati i do koje mjere su popunjeni bolnički kapaciteti za covid pozitivne osobe? Zaključno sa subotom, 31. listopada, situacija je bila relativno dobra.

Povećanje broja kreveta

Prema podacima kojima raspolaže Jutarnji list, a u kojima su brojčani podaci za pet bolnica, najgore stanje, barem kada je riječ o popunjenosti kreveta, je u Klinici za zarazne bolesti "Dr. Fran Mihaljević". Tamo je, u subotu, od ukupno 95 covid-kreveta popunjeno bilo njih 86 posto. KBC Split je popunio 45 posto kreveta, a na raspolaganju im je 148. U KBC-u Rijeka bilo je slobodno 57 posto kreveta, od 69 covid-ležajeva. U Osijeku je popunjeno 62 posto, od 181 kreveta. Što se tiče nacionalne covid-bolnice KB Dubrava, s povećanjem kreveta na 465, popunjenost je pala na 46 posto. Iz ove statistike vidljivo je da u ovom trenu kapaciteta ima dovoljno, no očekuje se da će se tijekom sljedećih tjedana bolnice još brže puniti. Primjerice, u petak je u bolnicama bilo 1027 pacijenata, u subotu 22 više, 1049, dok je u nedjelju ta brojka narasla na 1097, dakle 48 više hospitaliziranih nego dan ranije.

image
Stanje po bolnicama u subotu

Od petka do subote (period od 24 sata) u KBC-u Split novo hospitaliziranih bilo je devet, a otpušteno 12. U riječkom KBC-u broj hospitaliziranih porastao je za šest jer je osam bilo novih, a dva pacijenta su otpuštena. U Osijeku je također bilo šest više hospitaliziranih, u Zaraznoj je bolnica rasterećena za dva pacijenta, dok je u KB-u Dubrava brojka ostala jednaka, jer je 20 pacijenata dobilo otpusno pismo, a isto toliko ih je u tom period hospitalizirano. Tablica kojom raspolaže Jutarnji list, zaključno sa subotom, daje u uvid i stanje s respiratorima.

Ono je pak bitno bolje od hospitalizacija. Naime, u splitskom KBC-u iskorišteno je deset posto respiratora (79 ih je ukupno), u Rijeci samo četiri posto, od 74 respiratora. U Osijeku je ta brojka ipak viša, tako da je od 67 respiratora, 24 posto bilo zauzeto, u Dubravi su kapaciteti s respiratorima u subotu bili na 27 posto iskorištenosti, dok je u Zaraznoj od 39 respiratora njih 33 posto bilo zauzeto. Iz Ministarstva zdravstva napominju da se situacija prati na dnevnoj razini te da se i ljudstvo, ali i respiratori, kao i drugi potrošni materijali mogu, bude li potrebe, raspoređivati unutar sustava.

Za situaciju koju pokušavamo izbjeći pripremljena je Arena, ali i šatori ispred covid-bolnice KB Dubrava.

- Postoje planovi za popunjavanje i drugih kapaciteta u Zagrebu, ali i u drugim bolnicama u Hrvatskoj gdje će se određenim kapacitetom puniti kako za teške, tako i za srednje te lakše pacijente - kaže Beroš.

Tome u prilog govori i vikend posjet Stubičkim Toplicama, gdje je ministar s ravnateljem Specijalne bolnice Stubičke Toplice razgovarao o mogućnosti da ta bolnica postane sekundarni centar za covid-pozitivne pacijente, kao zaključci sastanaka s ravnateljima da uz postojeće planove sve bolnice moraju izraditi I nove za laki, srednji i najteži scenarij.

Okolnosti

- Bolnica bi bila na raspolaganju za pacijente iz Krapinsko-zagorske županije, ali isto tako, bude li potrebno, i za područje grada Zagreba. Ova bolnica, zbog vrlo specifičnih okolnosti, već je jednom bila u prilici biti covid-19 bolnica. Sad je to iza nas, kao što se nadamo da će u skoro vrijeme i ova globalna epidemija biti iza nas, međutim brojevi novozaraženih na dnevnoj razini u Hrvatskoj nam rastu, sad su već više od 2700 nekoliko dana, što zasigurno ukazuje na to da će broj hospitaliziranih osoba rasti - rekao je Beroš za medije.

Računa se da je to 162 kreveta u glavnom objektu SB-a Stubičke Toplice.

- Po potrebi ćemo iskoristiti ove kapacitete kao i sve druge na raspolaganju u sustavu - kaže Beroš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:05