StoryEditor
Šampionska generacija Chicago Bullsa sezone 1997/98
 NBAE VIA GETTY IMAGES
‘On je pobijedio, Michael izgubio‘

To nije viđeno u filmu: Insajder nakon svega otkrio najveću tajnu Jordanovog odlaska!

‘Bio je to Jacksonov Posljednji ples, nije morao biti i Michaelov. To je bilo pogrešno‘
Autor: Sportske novostiObjavljeno: 22. svibanj 2020. 15:00

'Posljednji ples' Michaela Jordana nije zapravo donio pravi odgovor zašto sjajna generacija Chicago Bullsa nije nastavila igrati i ostala na okupu i nakon 1998. godine, kada su kompletirali svoj drugi 'Three peet'.

"Izluđivao me je jer smo mogli osvojiti i sedmi. Iskreno u to vjerujem. Možda ne bismo, ali ne mogu prihvatiti da nismo ni pokušali", Jordanove su riječi iz dokumentarnog filma. Najveći svih vremena tvrdio je da bi svi igrači i trener Phil Jackson potpisali makar i jednogodišnje ugovore da im je uprava to ponudila.

Sam Jackson je pak rekao da je bilo vrijeme za rastanak. Navodno je uoči same sezone Jackson dao do znanja upravi da odlazi, a Jordan je ranije rekao da neće igrati za drugog trenera.

Tako je ostavio košarku po drugi put u dobi od 35 godina iako je i dalje bio najbolji igrač svijeta. Kada se opet vratio na parket u dobi od 38 u redovima Washington Wwizardsa, to više nije bila ta dominantna razina.

Skip Bayless, danas televizijski kritičar, u to je doba radio kao kolumnist Chicago Tribunea i iz prvih je redova pratio događaje u redovima čikaških bikova.

Njegovo je mišljenje da su ego i taština kako Jacksona, tako i generalnog menadžera Jerryja Krausea skratili karijeru najvećeg svih vremena.

"U ožujku te godine sjeo sam s generalnim generalnim menadžerom Jerryjem Krauseom, a u svibnju, tijekom serije doigravanja protiv Charlottea, imao sam veliki intervju s Philom Jacksonom. Obojica podjednako snose veliku odgovornost za skraćivanje najboljih dana Jordanove karijere", priča Bayless.

"Krauseov i Jacksonov odnos se raspao i prije početka sezone se znalo da će Jackson otići čak i ako ostvari omjer 82-0. A znalo se da Jordan odlazi ako ode Jackson", kaže Bayless, autor knjige o NFL momčadi Dallas Cowboysa.

Bayless otkriva i kako je Krause živio u zabludi jer je mislio da će s Jordanom ili bez njega i s novim trenerom moći izgraditi novu šampionsku momčad. Jacksona je naslijedio Tim Floyd, a Bullsi su u tim sezonama imali omjere 13-37, 17-65 i 15-67.

Bayless je Krausea slikovito usporedio s likom Pingvina iz Batmana, a zbog toga je, kako kaže napadnut od strane samog Krausea.

"Priznao sam mu zasluge, dovođenje Jacksona, ali nisam mogao prihvatiti da šalje Jordana u mirovinu dvije godine prerano."

Je li uistinu odlazak Jacksona iz Bullsa morao toliko utjecati na Jordana i njegovo umirovljenje? Bayless tvrdi da je 'Zen Master' imao neki poseban utjecaj na Air Jordana.

"Bio je to Philov Posljednji ples, nije morao biti i Michaelov. To je bilo pogrešno...Godinu dana kasnije Jackson s 54 godine preuzima Lakerse sa Shaqom i Kobeom. Te su sezone osvojili prvi od tri uzastopna naslova. Dakle, Jackson pobjeđuje, a Jordan gubi. Ne razumijem zašto je Jordan žrtvovao dvije godine karijere zbog Jacksona. Jackson je prvo izmanupulirao Krausea da ga angažira, a zatim ga prevario i okrenuo Jordana protiv njega", kaže Bayless koji Jacksona naziva manipulativnim nadimkom 'Spin Master'.

Novi detalj slagalice o prijevremenom odlasku s košarkaške scene neponovljivog Jordana...

Linker
17. lipanj 2020 05:44