REUTERS/Bill Waugh / REUTERS
NBA

USUSRET 74. NBA SEZONI 'Dvoglava čudovištva' novi su trend u NBA ligi

Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 21. listopad 2019. 13:51

Kad je Danny Ainge, već 16 godina prvi operativac Celticsa, 2007. napravio razmjene s Wolvesima i Sonicsima u kojima su novi stanovnici Bostona postali Kevin Garnett i Ray Allen, dugogodišnja klupska zvijezda Paul Pierce postao je član Velikog trija, koji je već u prvoj sezoni potpisao naslov NBA prvaka.

Irving čeka Duranta

Kako su u to vrijeme ligom harali Spursi koje su nosili Tim Duncan, Tony Parker i Manu Ginobili, uspostavljeno je “pravilo” po kojem za naslov moraš imati tri zvijezde pa je u tom smjeru krenuo i Miami, koji je Dwyaneu Wadeu priključio LeBrona Jamesa i Chrisa Bosha...

S druge strane, Oklahoma City (Kevin Durant, Russell Westbrook i James Harden) i Golden State (Steph Curry, Klay Thompson i Draymond Green) do svojih su velikih trija došli kroz draft.

Međutim, niti desetljeće kasnije, u vjerojatno najuzbudljivijem prijelaznom roku u povijesti lige, u NBA ligi je uspostavljen novi trend. Velika trija više nisu u modi, već su to sad “dinamična dua”, tandemi koje možemo nazvati i “dvoglavim čudovištima” jer u Los Angelesu (puta dva), Houstonu i San Franciscu smo dobili nova četiri takva...

Doduše, na Istoku se stvorio i peti veliki tandem, ali Kyrie Irving i Netsi će trebati pričekati sljedeću sezonu dok Kevin Durant ne odradi rehabilitaciju od operacije Ahilove tetive.

Nade Mavsa i Pelsa

Već prve večeri 74. NBA sezone (start je u noći s utorka na srijedu po hrvatskom vremenu) na parketu Staples Centra trebali su se sudariti LeBron James i Anthony Davis s Kawhijem Leonarom i Paulom Georgeom. Na žalost, taj okršaj Lakersa i Clippersa, uz Houston, na papiru najboljih momčadi Zapada, bit će osiromašen jer George zbog oporavka od ozljede propušta prva dva tjedna nove sezone.

To pak ne znači da Leonard i George ne konkuriraju za najbolji tandem lige. Dapače, po mnogima oni to jesu zbog svojih mogućnosti da dominiraju na oba kraja terena.

Napadački su pak najbolji James Harden i Russell Westbrook, koji su se ljetos ponovo spojili u Houstonu, dok po igračkoj klasi neslužbenu nagradu za najbolji tandem zaslužuju James i Davis u Lakersima.

Peterostruki uzastopni finalisti Warriorsi će odlazak Duranta pokušati nadoknaditi s D’Angelom Russellom, koji će do povratka Klaya Thompsona s Curryjem činiti “zamjenske” Splash Brotherse. Pritom Russell, dok se ne dokaže, može biti samo “polubrat”...

Od ostalih novih tandema valja izdvojiti Luku Dončiča i Kristapsa Porzingisa u Dallasu te Lonza Balla i Ziona Williamsona u New Orleansu jer se na njima gradi budućnost Mavericksa i Pelicansa.

Linker
20. travanj 2024 05:45