Screenshot
NOVI SHOWTIME U LOS ANGELESU

ŽIVI ISTINSKI AMERIČKI SAN Ivica Zubac u jednom od najvećih svjetskih klubova ima novog šefa, velikog Magica Johnsona

Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 24. veljača 2017. 00:24

Kad je 1979. Jerry Buss kupio Lakerse, put prema legendi (pod njim su Lakersi osvojili 10 od svojih 16 naslova) krenuo je s Magicom Johnsonom, koji je te godine draftiran. U veljači 2017, tri godine nakon smrti jednog od najvećih NBA vlasnika u povijesti, Jerryjeva kći Jeanie (55) dala je otkaz njegovu sinu, odnosno svom bratu Jimu (57) da bi na njegovo mjesto zaposlila - Magica Johnsona (57)...

- Bila je ovo jako teška odluka. Teška za mene i vjerojatno sam zato čekala ovako dugo. Zbog toga se ispričavam navijačima Lakersa. Ali sada s čistom glavom i jasnim smjerom, nakon razgovora s Earvinom sam shvatila da je promjena bila neophodna. Zato smo danas tu gdje jesmo.

Povratak na vrh

Earvin je naravno Johnson, odnosno Magic, s obzirom na to da ga, osim Jeanie Buss, prvim imenom oslovljava još vjerojatno samo mama, a samo nekoliko tjedana nakon što se vratio u Lakerse kao “savjetnik”, stigla je i “čistka”, koju su mnogi očekivali. Uz Jima Bussa, koji je do sada bio predsjednik košarkaških operacija, što je nova Magicova funkcija, otišao je i generalni menadžer Mitch Kupchak, koji je na toj poziciji potpisao pet naslova prvaka u 21. stoljeću. Kupchak je 17 od 30 godina u Lakersima bio GM, a zanimljivo da je isti dan otkaz dobio i šef odnosa s javnošću John Black, koji je u klubu proveo posljednjih 27 godina.

Magic Johnson sad ima velik zadatak vratiti Lakerse na vrh, a to u Los Angelesu znači samo borbu za naslov prvaka. Jim Buss dobio je tri godine u kojima momčad nijednom nije izborila doigravanje, a taj rok neće biti toliko dugačak za možda (tu su još Jerry West i Kobe Bryant) najveću igračku legendu Lakersa, koji je za generalnog menadžera izabrao Roba Pelinku, inače jednog od najcjenjenijih NBA agenata, koji je u svojoj “ergeli” imao Bryanta, a posljednjih godina zastupa igrače kao što su James Harden, Eric Gordon, Andre Iguodala...

Nakon što je godinama s “pristojne udaljenosti” kritizirao Bussa i Lakerse, Magic je dobio posao o kojem je vjerojatno sanjao još otkad je prije 25 godina prvi put napustio košarku i u njoj radio jako malo.

Određivanje smjera

Bio je u tom razdoblju manjinski vlasnik Lakersa (prodao je 2010. godine svojih 4,5% dionica za otprilike 28 milijuna dolara) i LA Dodgersa (baseball), ne i u operativi, što će mu sada biti primarni zadatak.

- Earvin i ja ćemo određivati smjer u kojem idemo.

Jeanie Buss djeluje odlučno nastaviti tamo gdje je stao otac Jerry, čija je i bila ideja da Jim vodi košarkašku operativu. Zato je bivša zaručnica Phila Jacksona (zajedno su bili 17 godina prije nego su raskinuli proteklog prosinca) dovela čovjeka koji bi u Lakerse prije svega trebao privući slobodne igrače najviše klase. Jima Bussa i Mitcha Kupchaka proteklih godina odbili su i LeBron James, i Carmelo Anthony, i Kevin Durant, a zanimljiv je i tajming ovih poteza s obzirom na brojne glasine da je u Los Angelesu trebao završiti DeMarcus Cousins, koji je također “pobjegao” Lakersima.

Ovo posljednje možemo, pak, gledati kao dobru vijest s obzirom na to da u Lakersima igra i naš Ivica Zubac, koji je novog šefa već upoznao prije nekoliko mjeseci...

- Upoznao sam Magica i ostavio je sjajan dojam na mene - pričao nam je nedavno momak iz Čitluka prije no što se uopće znalo za velik povratak.

Sad će, pak, novi predsjednik košarkaških operacija imati priliku napraviti ono o čemu je govorio prije nekoliko mjeseci.

- Moramo razviti naše mlade igrače jer u ovoj NBA eri nije lako doći do slobodnih igrača. Za to je potrebno strpljenje, a najvažnije je ne griješiti na draftu.

Već obavio prvi ‘trade’

Naš Zubac samo je jedan od velikih talenata Lakersa koje predvode drugi pickovi protekla dva drafta D’Angelo Russell i Brandon Ingram, s tim da je potonji bio “kamen spoticanja” u eventualnoj razmjeni s Kingisma za Cousinsa. Kako je već neko vrijeme u klubu, tu je svoje prste sigurno imao i Magic Johnson, a službeno je prvi potez njega kao predsjednika trade s Houstonom u kojem je među Rocketse otišao veteran Lou Williams, dok su Lakersi dobili “lutalicu” Coreya Brewera i - što je važnije - pick prve runde drafta.

U Los Angelesu se svi nadaju da je krenula nova era, povratak Magica Johnsona budi velike emocije kod svih navijača, koji vjeruju da će se s njim vratiti i Showtime, nadimak iz osamdesetih...

- Od 1979. sam dio Lakers-nacije i za ovaj klub me veže velika strast. Napravit ću sve da izgradim kulturu pobjeđivanja na terenu i oko njega. Imamo sjajnog trenera, jer Luke Walton to zaista jest, i dobre mlade igrače. Radit ćemo na tome da Lakersi što prije opet budu NBA prvaci - poručio je veliki Magic na početku mandata.

Linker
19. travanj 2024 14:00