NIZOZEMSKA - PORTUGAL

Nizozemcima potrebna uvjerljiva pobjeda, Portugalci ne smiju izgubiti

Piše: dvoznak.comObjavljeno: 17. lipanj 2012. 12:22

U Harkivu će danas Portugalci i Nizozemci najvjerojatnije odlučiti jednog od sudionika četvrtfinala. Kažemo najvjerojatnije, jer postoji scenarij u kojem bi obje ove ekipe mogle ispasti iz daljnjeg natjecanja, ali pozabavimo se ponajprije njihovim šansama za prolazak.

Eventualna pobjeda Portugala gotovo bi ga sigurno odvela u četvrtfinale. Problem bi tek bio u slučaju pobjede Danske nad Njemačkom, jer bi se u tom slučaju stvorio krug s tri ekipe koje bi imale po šest bodova. Pobjedi li Njemačka Dansku, onda je Portugalu danas i jedan bod dovoljan za prolazak.

Što se tiče šansi Nizozemaca, računica je jasna. Njima je potrebna pobjeda od dva gola razlike i poraz Danske. Scenarij prema dosadašnjim prezentacijama Nizozemaca nije najizgledniji, ali nije niti nemoguć.

- Protiv Nizozemske trebamo ponajprije kontrolirati utakmicu u obrambenom dijelu. Uz to vrlo će važan biti i posjed lopte koji bi nam omogućio prilike za zgoditak. Naš je cilj prolazak u sljedeću fazu natjecanja, a to želimo ostvariti pobjedom. Znamo koja će biti Nizozemska strategija od prve minute, vidjeli smo mnogo takvih nizozemskih momčadi. Oni vole držati loptu, igrati i kontrolirati igru. Oduvijek su bili poznati po izvrsnoj tehničkoj kvaliteti, ali sigurno je da se mi nećemo orijentirati samo na kontranapade - izjavio je na posljednjoj konferenciji za novinare portugalski strateg Paulo Bento.

Bento danas nema nikakvih problema s izostancima i vrlo je moguće da na teren pošalje gotovo identični sastav koji je nastupio protiv Danske.

Svjetski doprvak, Nizozemska, uoči turnira figurirao je kao jedan od glavnih kandidata za naslov prvaka, a već nakon dvije utakmice smješi im se povratak kućama. Protiv Nijemaca, Oranje je tražilo iskupljenje za danski poraz, ali pobjedi praktički niti u jednom trenutku nisu bili blizu. Čini se da su danak počele uzimati trzavice u svlačionici i nezdravi ljudski odnosi među igračima o kojima smo pisali uoči utakmice s Danskom.

- Nerviraju me pitanja vjerujem li u mogućnost prolaska, da ne vjerujem ne bih ni bio ovdje. Ovu utakmicu ne možemo niti odigrati drukčije, nego vjerovati u mogućnost prolaska. Od prve ćemo minute tražiti gol, a hoćemo li u naumu i uspjeti zavisi samo od naših mogućnosti, organizacije i talenta. Na mene kao izbornika, kao i na moje igrače pritisak je uvijek velik, pa ne bih rekao da je danas neka posebna situacija. Mi moramo ostvariti pobjedu od dva razlike i nadati se njemačkom slavlju. Kada igrate u ligi s 10-20 utakmica to je puno drukčija situacije od ove gdje je jedna utakmica do kraja, a vama treba 2-0. Naravno da će utjecaja na izbor taktike imati i ova činjenica. Želimo odigrati našu prepoznatljivu igru i mislim da njome možemo ostvariti cilj. Tek tada razmišljat ćemo što će napraviti Nijemci - optimističan je u najavi Bert van Marwijk.

Nizozemski izbornik na raspolaganju ima sve igrače, a očekuje se da bi u napadu uz Van Persieja (Arsenal) mogao zaigrati Huntelaar (Schalke). U tom slučaju na klupu će preseliti Afellay (Barcelona). Drugi igrač koji bi se mogao naći u početnom sastavu jest Dirk Kuyt (Liverpool) koji bi mogao dobiti priliku umjesto Robbena (Bayern) koji je nesportski reagirao nakon zamjene u prošlom susretu.

Linker
20. travanj 2024 04:57