IZBORI U BiH

Tragedija obilježila izbore u BiH: Od koronavirusa preminuo kandidat za načelnika Travnika

Kako su tijekom dana potvrdili iz Stranke demokratske akcije (SDA) njihov kandidat Mirsad Peco (62) umro je u travničkoj bolnici
Izbori u BiH
 Mustafa Ozturk/Anadolu Agency Via Afp

Na nedjeljnim lokalnim izborima u BiH, u Doboju i Banjoj Luci pojavile su se ozbiljne poteškoće u nadziranju tijeka glasanja, a stranka SDA je i prije zatvaranja birališta ostala bez svog kandidata za načelnika Travnika jer je on tijekom dana umro.

Kako su tijekom dana potvrdili iz Stranke demokratske akcije (SDA) njihov kandidat Mirsad Peco (62) umro je u travničkoj bolnici gdje se liječio od posljedica zaraze koronavirusom. I sam je bio liječnik.

Istodobno su brojne stranke nastavile iznositi optužbe na račun izbornih povjerenstava u Banjoj Luci i Doboju, gradovima u kojima ogorčenu borbu vode Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika i oporba predvođena Srpskom demokratskom strankom (SDS) i Partijom demokratskog progresa (PDP).

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović izjavio je kako je onemogućavanje pristupa stranačkim promatračima u potpunosti ugrozilo regularnost izbornog procesa u tim gradovima te je zatražio da se glasanje prekine i ponovo organizira pod izravnim nadzorom Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP).

To tijelo nije reagiralo no oglasili su se iz veleposlanstva SAD-a i Velike Britanije te iz Ureda visokog predstavnika (OHR) tražeći da se promatračima dopusti pristup biralištima.

"Nadležna tijela i birački odbori moraju osigurati izbornim promatračima, uključujući one iz nevladinog sektora, neometan pristup i obavljanje zadaće sukladno Izbornom zakonu. Pošteno i transparentno promatranje izbora ključno je za očuvanje integriteta izbornog procesa", stoji u reagiranju OHR-a.

Problem s promatračima navodno je nastao zbog epidemioloških mjera kojima je ograničen broj ljudi u jednoj prostoriji pa se promatračima "na smjenu" dopušta pristup glasačkim mjestima.

U općinama s hrvatskom većinom najozbiljniji je incident zabilježen u Čapljini a predsjednik jednog od biračkih odbora u tom gradu Tihomir Krešić koji je smijenjen mogao bi se suočiti i s kaznenom prijavom jer je protuzakonito pokušao registrirati glasove osam osoba koje se nisu ni pojavile na biračkom mjestu.

"Nakon što smo zaprimili prijavu sukladno zakonu razriješili smo dotadašnjeg predsjednika, te na njegovo mjesto pozvali i imenovali zamjenika. Ovo biralište je nakon toga normalno nastavilo s radom. Kasnije je sve funkcioniralo bez problema“, izjavio je predsjednik gradskog izbornog povjerenstva Čapljine Vedran Sušak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 05:52