Kako postići ravnotežu između posla i slobodnog vremena? Mi znamo!

Huawei
 Huawei

Donosimo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći u postizanju bolje ravnoteže između poslovnih obaveza i slobodnog vremena. Veće zadovoljstvo kvalitetom vlastita života vas, u konačnici, može dovesti i do ostvarivanja boljih rezultata na poslu. Oni, ipak, ne dolaze preko noći. Cijela ova priča o ravnoteži zasniva se, zapravo, u dosljednom provođenju malih koraka. Rutina, ne biste vjerovali, vaš je najveći saveznik. Promijenite li samo nekoliko sitnica u svojoj radnoj i dnevnoj rutini, rezultati na kraju tog putovanja mogli bi vas ugodno iznenaditi.

1. Dan započnite onako kako vi želite

Ova je navika poprilično je važna jer ćete se osjećati bolje već na početku novog radnog dana, znajući da sebe niste zanemarili. Ponekad se s posla vratimo premoreni i nesretni jer je prošao još jedan dan u kojem smo za sebe napravili malo ili ništa. Kako bismo odagnali taj osjećaj nezadovoljstva, krenite s pola sata ranijeg ustajanja. Pripremite si zdrav doručak, popijte omiljeni napitak, otrčite, prošećite ili pročitajte nekoliko stranica knjige koju već dugo držite kraj uzglavlja. Ma radite što god vas čini sretnim! Pustite si omiljenu glazbu, a uz nove Huawei FreeBuds Pro bežične slušalice možete trčati, kuhati kavu ili pripremati doručak bez da probudite ukućane. Huawei daruje tri mjeseca Deezer Premium glazbenog servisa, pa možete potražiti i novu super glazbu koja će vas oduševiti.

2. Pratite vrijeme koje ulažete u zadatke

Iako ovo zvuči kao još jedan “zadatak”, a toga nam najmanje treba, praćenje vremena koje ulažete u pojedinu aktivnost može biti od velike koristi. Naime, ako među kolegama imate nekoga s kime razgovor traje i po sat dva, a zbog toga kasnije ostajete dulje na poslu, možda je pravo vrijeme da taj razgovor pretvorite u e-mail. Možda zvuči banalno, ali jednom kada svoje vrijeme prihvatite kao resurs, prema njemu se počinjete odnositi i s posebnom brigom. Treba li vam za izradu Excel tablice, PowerPoint prezentacije ili nečeg trećeg jako puno vremena, pogledajte besplatan tutorial ili se uključite u neku edukaciju. Iako potonje djeluje kao dodatan trošak vremena, jednom kada ovladate tehnikama i vještinama za čiji razvoj do sada niste imali vremena, dugoročno vi zapravo – dobivate na vremenu.

image
Huawei
Huawei

3. Eat the frog

Tehnika vrlo upečatljivog imena podrazumijeva zapravo da s najtežim ili najkompliciranijim zadatcima krenete odmah na početku radnog dana. Nakon što odmah odradite zadatak koji vas najviše opterećuje, on vas u ostatku dana neće opterećivati. Dodatno, ako ne znamo koliko će nam vremena njegovo rješavanje oduzeti, bolje je započeti na vrijeme. S nekim se projektima ne želimo suočiti dok nije krajnji rok za njihovo rješavanje, a promijenimo li pristup i postavimo ih kao prioritete zapravo puno toga dobijemo. S vremenom će vam prijeći u naviku, stvari ćete rješavati kako dođu, steći ćete samopouzdanje i naučiti mnoge važne lekcije. Osim toga, i nadređenima pokazati da ste odgovorni prema svome poslu.

4. Zatražite feedback

Feedbacka se obično bojimo jer strahujemo od kritika. No kvalitetan i konstruktivan feedback može nam zapravo pomoći. Nadređene, ako postoji prostor za takvo što, pitajte da vam daju osvrt na, recimo, minulih šest mjeseci. Pohvale koje primite shvatite jako ozbiljno, jer da, sjajni ste! Ono što vam dođe kao konstruktivna kritika, prespavajte, a sutradan promislite što možete učiniti na tom planu. Imate li kakav važan zadatak, a voljeli biste čuti i druga mišljenja, jednostavno ih zatražite. Feedback je fenomenalna metoda koju često izgubimo iz vida. Uvedite novu naviku na internim sastancima – neka svatko od vaših kolega izdvoji najveći uspjeh tog tjedna. Pohvalite ih za njihove uspjehe i primite zaslužne pohvale i sami.

image
Huawei
Huawei

5. Odredite svoje off vrijeme

Jedno lijepo popodne, svaka druga večer, subotnje jutro ili čak cijeli vikend – u skladu s vašim mogućnostima, na tjednoj bazi si priuštite svoje vrijeme u kojem ćete misliti samo na sebe. Možda vam treba malo tišine da rekapitulirate tjedan, možda vam treba spa tretman u vlastitoj kupaonici ili ples uz glasnu glazbu? Penjanje na planinu? Uz nove Huawei FreeBuds Pro bežične slušalice i omiljenu glazbu imajte uvijek pri ruci. Popularni fenomen “me-time” iznimno je važan kako bismo izbjegli burn-out. Naš mozak svakodnevno upija milijun i milijune informacija, a poznato je i da gotovo svi istovremeno radimo na nekoliko projekata ili zadataka. Odmorimo se!

6. I posljednje, ali ništa manje važno – izaberite jedan dan u tjednu ili svaki dan odredite pet minuta u kojma ćete se javiti svojim najmilijima. Prijateljima, obitelji, susjedima, kolegama koje niste dugo vidjeli. Ova navika će vam pomoći ne samo da ostanete u kontaktu s voljenima, već će unijeti i malo dodatne radosti u svakodnevicu. Sigurni smo da im imate štošta za ispričati! Primjenjujući ovo pravilo, nećete imati osjećaj da ne sudjelujete u međuljudskim odnosima do kojih vam je stalno, osjećat ćete se zadovoljnije i nećete kriviti posao jer se s najboljim prijateljem niste čuli već neko vrijeme.

image
Huawei
Huawei

Posebna ponuda

Tražite li preporuku za novu super knjigu, imamo još dobrih vijesti. Korisnici koji kupe FreeBuds Pro slušalice do kraja godine ili isteka zaliha, dobit će na dar audio knjigu našeg popularnog znanstvenika Igora Rudana „Očekujući vatre“ koja donosi njegova razmišljanja o izazovima 21. stoljeća, a novim korisnicima vrhunskih bežičnih slušalica će biti dostupna u domaćoj aplikaciji Book&Zvook koju je moguće preuzeti iz AppGallery trgovine.

Kako bi preuzeli audio knjigu, korisnici trebaju preuzeti Book&Zvook iz AppGallery trgovine i registrirati se sa svojom mail adresom. Nakon toga, u postavkama je potrebno odabrati „Iskoristi promo kod“ te unijeti serijski broj svojih novih FreeBuds Pro bežičnih slušalica (nalazi se na pakiranju). Knjiga „Očekujući vatre“ potom će ih dočekati u njihovoj audioteci.

Za one koji žele više

Osim vrhunskih pametnih slušalica FreeBuds Pro, Huaweijevim su korisnicima na domaćem tržištu dostupni i brojni drugi napredni uređaji. U ponudi prodajnih partnera mogu se pronaći i vrhunski povoljni pametni telefon P Smart 2021 te pametni satovi s pregršt funkcija Watch GT 2 Pro i Watch Fit. Također, ove godine kompanija je zaokružila svoj hardverski ekosustav u Hrvatskoj predstavljanjem MateBook serije prijenosnika koje odlikuju iznimne performanse i izdržljiva baterija, a nedavno je na globalnoj razini predstavljena i nova Mate 40 serija pametnih telefona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:39