StoryEditor
Davor Šuker i Luka Modrić obilježili su hrvatski nogomet
 MATIJA DJANJESIC/CROPIX
NAJUGLEDNIJI IZBOR

Ovo je sto najboljih hrvatskih igrača! Sada će veliki treneri i naši čitatelji izabrati najboljeg ikad

Uz pet glasova naših novinarskih legendi, svoj sud iznijet će trenerski doajeni, a uključujemo i vas...
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 09. srpanj 2020. 14:08

Sportske novosti će 9. kolovoza proslaviti 75. rođendan. Ususret tom doista vrijednom i jedinstvenom jubileju na ovim prostorima u proteklih 100 dana svjedočili ste jednom našem velikom i posebnom izboru. Izboru 100 najboljih hrvatskih nogometaša svih vremena.

Ivica Šurjak bio je prvo veliko ime s kojim smo 28. ožujka otvorili taj jedinstveni izbor. Zaključili smo ga s Vedranom Ćorlukom. Punih 100 dana svi smo zajedno mogli uživati u 100 prekrasnih nogometnih priča o 100 igrača koji su se svojim igrama nametnuli kao drugačiji i bolji od ostalih. Što je fantastično ostvarenje, jer svi znamo koliko je bogata povijest hrvatskog nogometa i koliko smo sjajnih igrača imali u proteklih više od 110 godina.

STO NAJBOLJIH SVIH VREMENA U IZBORU SPORTSKIH NOVOSTI POGLEDAJTE OVDJE!

Dakle, taj iznimno težak i odgovoran zadatak odabira 100 najboljih povjerili smo u ruke prokušanih novinara, koji su veliku većinu tih igrača imali čast gledati uživo, a neki čak i igrati s njima ili protiv njih. Miroslav Rede (82), Zdravko Reić (78), Anton Samovojska (68), Orlando Rivetti (68) i Robert Matteoni (57) petorica su legendarnih sportskih novinara, koji su kroz svoje karijere pisali ili još uvijek pišu za SN. Oni su ti koji su odabrali 100 najboljih. Dakako da ćemo uvijek raspravljati je li na njihovom popisu bilo mjesta za još ponekog igrača, ali prostor za pogreške doista je minimalan. Na popisu su doista najbolji od najboljih.

Bio je to, međutim, tek prvi dio našeg izbora. Nakon što smo vam predstavili svih 100 najboljih, uslijedit će i konačni izbor - najboljeg među najboljima. Uz pet glasova naših novinarskih legendi i doajena, formirali smo i posebnu stručnu komisiju u kojoj su Miroslav Blažević (85), Ilija Lončarević (75), Sergije Krešić (74) i Ivo Šušak (72). Četiri velika hrvatska trenera koja su kroz svoje karijere uživao gledali, a onda i trenirali mnoge od igrača koji su na ovom jedinstvenom popisu.

Nije lako vući paralele

Dakako da u toj stručnoj komisiji nije mogao sjediti niti jedan trener koji se nalazi na popisu sto najvećih igrača, jer taj bi bio u doista nezahvalnoj ulozi i evidentnom sukobu interesa. Još nekoliko velikih trenerskih imena nam se zahvalilo na pozivu, jer - kako su istaknuli - ovo je za njih bio previše težak zadatak. I doista, teško je vući paralele između igrača koji igraju danas i onih koji su igrali prije 100 ili prije 50 godina, kada su okolnosti u kojima su igrali bile potpuno drugačije.

Međutim, jedan Pele je 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća igrao u potpuno drugačijim okolnostima od Messija, pa ih cijeli svijet već godinama uspoređuje. I to je čar nogometa...

Uglavnom, nakon što naši novinari zajedno s trenerima odrede konačni poredak 100 najboljih hrvatskih igrača svih vremena, u izbor ćemo uključiti i čitatelje, koji će putem našeg portala (sportske.jutarnji.hr) moći dati završni glas birajući između deset igrača koji će dobiti najveći broj glasova od našeg žirija.

I tako ćemo, kada zbrojimo sve glasove, dobiti ime najboljeg hrvatskog nogometaša svih vremena. Najboljeg od najboljih!

100 najboljih hrvatskih nogometaša u povijesti

Ivica Šurjak, August Lešnik, Leo Lemešić, Dario Šimić, Luka Peruzović, Snješko Cerin, Ivica Hlevnjak, Zlatko Kranjčar, Franjo Wölfl, Jozo Matošić, Marko Mlinarić, Ivan Gudelj, Goran Vlaović, Josip Skoblar, Franjo Glaser, Andrija Anković, Eduardo da Silva, Darijo Srna, Dražen Mužinić, Dražan Jerković, Damir Desnica, Aljoša Asanović, Blaž Slišković, Ivica Olić, Slaviša Žungul, Ivan Grnja, Josip Šimunić, Marcelo Brozović, Igor Štimac, Igor Cvitanović, Ante Žanetić, Zvonimir Soldo, Ivan Katalinić, Zlatko Čajkovski, Milan Rapaić, Slaven Zambata, Zlatko Vujović, Mario Stanić, Ivan Buljan, Ivica Horvat, Niko Kovač, Dragan Holcer, Srećko Juričić, Željko Perušić, Vilson Džoni, Ivan Lukačević, Branko Zebec, Zoran Vulić, Robert Kovač, Robert Jarni, Domagoj Vida, Ivan Rakitić, Igor Bišćan, Ivan Perišić, Marijan Brnčić, Stipe Pletikosa, Dragutin Vabec, Ivan Klasnić, Vladimir Beara, Mario Mandžukić, Davor Vugrinec, Danijel Subašić, Rudolf Belin, Jurica Jerković, Mladen Ramljak, Bernard Vukas, Šime Vrsaljko, Stjepan Lamza, Martin Novoselac, Slaven Bilić, Ivan Jazbinšek, Luka Modrić, Frane Matošić, Dejan Lovren, Vlatko Marković, Zvonimir Boban, Niko Kranjčar, Velimir Zajec, Željko Matuš, Alen Bokšić, Ivan Ico Hitrec, Mateo Kovačić, Davor Šuker, Tomislav Crnković, Robert Prosinečki, Dado Pršo, Zlatko Škorić, Dražen Ladić, Krasnodar Rora, Zvonimir Cimermančić, Nenad Gračan, Stjepan Bobek, Igor Tudor, Zlatko Dračić, Željko Čajkovski, Andrej Kramarić, Robert Špehar, Petar Radaković, Petar Nadoveza i Vedran Ćorluka.

TRENERI KOJI SUDJELUJU U NAŠEM IZBORU

Miroslav Blažević (85)
Nakon lijepe igračke karijere - bio je prvoligaški igrač u Jugoslaviji - s trenerskim je poslom krenuo u švicarskom Veveyu davne 1963. U Švicarskoj je 1975. postao i izbornik nacionalne vrste. U hrvatski se nogomet vratio 1979. kao trener Rijeke, da bi '80. otišao u Dinamo s kojim je 1982. osvojio nezaboravni naslov prvaka Jugoslavije. Vrhunac karijere bilo mu je osvajanje brončane medalje s Vatrenima na SP-u 1998. u Francuskoj. Trener svih trenera...

Ilija Lončarević (75)
Jedan od najpriznatijih hrvatskih trenera u startu je karijere slovio kao vrstan stručnjak za formiranje mladih igrača. Prvi trenerski posao imao je 1971. u niželigašu Prvomajskoj iz Zagreba. Hrvatska ga javnost posebno pameti kao trenera Inkera iz Zaprešića s kojim je 1992. senzacionalno osvojio prvi hrvatski Kup. Kasnije je bio i prvak Hrvatske s Dinamom, a uspješno je radio u brojnim hrvatskim klubovima. Bio je i izbornik Libije, a pri kraju karijere i direktor svih mladih reprezentacija u HNS-u.

Sergije Krešić (74)
Prošao je kao dječak Hajdukovu školu i za Bijele je ukupno odigrao 8 utakmica. Igračka karijera potom mu je bila duga i solidna, okončao ju je 1979. kao igrač Houstona. Na klupi Hajduka počeo je i trenersku karijeru 1983. te se na Poljudu kao trener zadržao pune četiri sezone. Potom je godinama radio u brojnim španjolskim klubovima da bi se 2007. nakratko vratio na Poljud. Trenersku je karijeru završio 2010.

Ivo Šušak (72)
Trenerskim se poslom počeo baviti 1971. kada je u nižerazrednom Kemičaru iz Zagreba trenirao sve uzraste. Potom je dugo godina radio u omladinskoj školi Dinama da bi kasnije postao vrstan trener seniorskih momčadi. S klupe je vodio desetak klubova, osvojio je dva naslova nacionalnog prvaka (Dinamo Tbilisi i Maribor), a u dva je navrata bio izbornik U21 reprezentacije Hrvatske.

Linker
28. kolovoz 2020 22:03