Cropix
NEMA LABAVO

Andrijašević samokritičan pred utakmicu sezone: ‘Ako mislimo nešto napraviti, moramo se dignuti‘

Nema u natjecanju Hajduka i Dinama i mislim da sve četiri momčadi razmišljaju da mogu osvojiti Kup‘
Piše: Mateo SučićObjavljeno: 28. svibanj 2020. 23:26

Nogometaši Rijeke imali su u utorak slobodan dan, trener Simon Rožman dao im je zadnju priliku za predah uoči nastavka natjecanja polufinalnom utakmicom Hrvatskog nogometnog kupa, a većina igrača iskoristila lijep dan za raštrkati se po Kvarneru. Ne svi, jer dio njih je svejedno bio na Rujevici i u klupskoj teretani pod budnim okom kondicijskog trenera Arisa Naglića odradio set vježbi za jačanje muskulature i prevenciju od ozljeda.

Lakše s treningom

I dok je za očekivati da se tu nađu mlađi igrači poput Lepinjice, Smolčića ili Čelikovića, pomalo je iznenađenje, u pozitivnom smislu, kada slobodan dan za trening iskoristi Franko Andrijašević. Igrač kojeg su navijači Rijeke nosili na ramenima nakon onog osvajanja naslova prvaka, poslije one šampionske sezone, na Kvarneru ima neograničen kredit, ali ga nimalo ne koristi, nego baš poput mladih igrača koji se probijaju u prvu momčad koristi svaku priliku da unaprijedi sebe i svoju igru.

- Nama starijima više treba takav trening nego mlađima, oni lakše podnose napore i nemaju još toliko ozljeda, ha-ha - smije se Andrijašević.

- Koliko god je dobro nekad odmoriti, volim doći napraviti neke stvari. Primijetio sam u zadnje vrijeme da mi trening nakon slobodnog dana padne teško, dok ovako, kada odradim nešto, bude puno lakše sve svladati.

Završili ste ovaj, po svemu čudan, pripremni dio, jeste li u glavama i nogama već na radnoj, natjecateljskoj, temperaturi?

- Ovaj tjedan krećemo s onom uobičajenom pripremom utakmica. Ovaj period je stvarno bio čudan, donedavno nismo praktički ni znali što će biti i svi polako postajemo svjesni da se sve nastavlja. Što se tiče nas, pripremne utakmice su rezultatski bile dobre, ali mislim da još nismo na onoj razini na kojoj bismo trebali biti. U jednu ruku to je razumljivo jer smo dva mjeseca bili bez utakmice, Inter i Istra su nam dobro došli da osjetimo travnjak i suparnika, ali do Osijeka se svaki od nas mora dignuti još 20-30 posto ako mislimo nešto napraviti. Imamo još prostora, puno stvari za napraviti, a već prva utakmica ne nudi pravo na kiks.

Na toj utakmici protiv Istre 1961 kao da vam je trebao jedan Blagojević da vas malo prodrma i da do znanja da se uskoro počinje igrati zaozbiljno?

- Znam već dugo Blagojevića, često smo igrali jedan protiv drugog... On je malo tvrđi u duelima pa se malo zaiskrilo, ali i bolje da je, da osjetimo da više nema zafrkancije i da će sada svaka utakmica biti na nož. Ako se tako išlo na prijateljskoj utakmici, onda moramo biti svjesni što nas čeka u ovoj završnici sezone.

image
Cropix

Drugo lice

Rezultatski dvije pripremne utakmice izgledaju dobro, ali zimske pripreme vam mogu biti upozorenje da ih ne treba uzimati za ozbiljno. I tada je rezultatski sve izgledalo lijepo, pa se dogodila ona Lokomotiva i kolektivni ‘blackout’.

- Na zimu je sve išlo baš glatko, a onda smo u toj prvoj utakmici podbacili taktički i trkački. Baš smo bili van utakmice, ali nakon tri dana je došao Dinamo i pokazali smo skroz drugo lice. I ne samo na toj utakmici, nego smo i sve ostale utakmice igrali dobro ako izuzmemo poraz na Maksimiru. Uspjeli smo se konsolidirati, taman smo se počeli dizati, pobjeda u derbiju protiv Hajduka je bila veliki poticaj... Ali ako misliš da si bolji, sada u deset kola to možeš i potvrditi.

Izazovan ždrijeb

U Kupu vam se nanizao izazovan ždrijeb, i Dinamo u četvrtfinalu, kao i sada Osijek, svojevrsni su finale prije finala?

- Osijek već neko vrijeme gradi taj projekt, grade stadion, puno ulažu, velika su očekivanja ne samo ove sezone, nego i u onima koje dolaze. S druge strane, nema u natjecanju Hajduka i Dinama i mislim da sve četiri momčadi razmišljaju da mogu osvojiti Kup. Tako razmišljamo i mi, utakmica protiv Osijeka je derbi, zadnjih nekoliko godina to su dobre utakmice, čvrste i jake... U ovakvim utakmicama nema favorita, kao što ga nema ni u finalu. Dovoljno se sjetiti kako je lani Rijeka pobijedila Dinamo, kako je Split jedne godine dogurao do jedanaesteraca s Modrima, pa imam i primjer iz Belgije kada je drugoligaš osvojio Kup protiv Genta. Kada se igra za trofej, svi idu sto na sat.

Kako gledate na Osijek, igrački su kvalitetni u svim linijama?

- Imaju stvarno širok kadar, na svakoj su poziciji dobro pokriveni. Uz to, nema onog vjetra u leđa po pitanju navijača, moramo i taj faktor prebroditi u glavi. Prije dva mjeseca je taj domaći teren bio nekakva prednost, sada kad se igra bez navijača onda to ne znači puno jer nemaš onaj vjetar u leđa koji te nosi kada je teško...

Što bi moglo odlučiti utakmicu i na što treba paziti da se utakmica pobijedi?

- Teško je nakon ove pauze predviđati, ova prva utakmica je svima nepoznanica... Važan će biti i taj neki mentalitet da se prilagodiš na prazne tribine, na činjenicu da ne znaš u kakvoj ste formi ti i suparnik. Ako si u glavi jači i spremniji, onda ćeš sigurno imati malu prednost i biti bliže prolasku dalje.

Pohod na obranu

Mislite li da je Rijeka zadnjih godina, a pogotovo s onom dvostrukom krunom, izgradila mentalitet koji je potreban za osvajati trofeje?

- Kada gledam gdje je bila Rijeka prije i gdje je sad, onda se apsolutno slažem s time. Te stvari nisu došle preko noći, iz godine u godinu su se stvarale pobjedničke momčadi i pobjednički mentalitet. Kada si pun samopouzdanja, kada igraš u dobroj momčadi i nižeš pobjede, onda dobivaš i taj gard pobjednika, a osvojeni trofeji daju još veću snagu. Nitko sretniji od nas da nastavimo tim tragom i obranimo prošlogodišnji Kup - zaključio je Franko Andrijašević.

Nadam se da ćemo ‘slomiti’ Gent pa ću i iduće sezone igrati za Rijeku

Aktualna priča na Rujevici je budućnost Franka Andrijaševića. S Gentom ima još dvogodišnji ugovor, ali za belgijskog doprvaka već je odigrao svoju zadnju utakmicu. I zbog toga priželjkuje da će i iduće sezone igrati u riječkom dresu. Doduše, uoči ove priče oko koronavirusa postojale su neke naznake da bi na adresu Genta mogla doći ponuda za otkup njegovog ugovora, ali sada se čini da od svega neće biti ništa pa bi ostanak u Rijeci brzo mogao postati aktualan. Da se Andrijaševića pita isti bi bio dogovoren “jučer“, ovako će ishod tih razgovora ipak morati pričekati još neko vrijeme.
- Ja bih volio kada bi se ta situacija riješila kroz mjesec dana. I za mene, i za Rijeku, a na kraju krajeva i za Gent. Mislim da nema smisla vraćati me da bih trenirao s drugom momčadi, njihov je stav da ne računaju na mene i da me se žele riješiti. Zbog ove situacije koja se dogodila s koronavirusom teško je očekivati da će doći do transfera. A gledajući realno, ostanak u Rijeci na posudbi još godinu dana svima bi išao u prilog. Gent me ne bi gledao i plaćao cijeli iznos ugovora, a ja bih bio sretan jer sam u Rijeci svoj na svome. Sada se sve tri strane moraju dogovoriti, što se tiče mene i Rijeke tu nema problema, nadam se da ćemo uspjeti slomiti i Gent - kaže Andrijašević.

Linker
20. travanj 2024 06:26