SN
#OSTAJEMDOMA ČITAM SPORTSKE!

BIVŠI AS HAJDUKA U ZADNJI JE TREN USPIO PRIJEĆI GRANICU I PRIDRUŽITI SE OBITELJI 'Neće mi koronavirus uništiti najbolju godinu karijere'

Napadač ljubljanske Olimpije uspio je prijeći granicu prije zatvaranja i sada je već dva tjedna s obitelji u Sinju
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 26. ožujak 2020. 22:54

Ante Vukušić, napadač ljubljanske Olimpije, uspio se domoći rodnog kraja prije zatvaranja granica. Već dva tjedna je s obitelji u Sinju.

- Prva obavijest u Ljubljani nije bila tako dramatična, prije 15 dana dobili smo tjedan slobodno. Rečeno je “vratite se sljedeći četvrtak”. Ali, kasnije se odluka o povratku stalno prolongirala, pa sam ostao kod kuće. Prošla su već dva četvrtka i pitanje je koliko će još dana proći - priča nam Vukušić iz svog sinjskog doma kako se odvija situacija u slovenskom nogometu.

Tjedan slobodnog iskoristili smo za odlazak kućama.

- Jasno, nisu svi stranci imali taj privilegij, samo mi iz Hrvatske, BiH i Srbije. Kamerunci su, primjerice, ostali u Ljubljani. Druga obavijest je govorila o dodatna četiri dana, pa još sedam, ali sada više nema definiranog dana za povratak. Prvoligaši su imali videosastanak, planira se 2. svibnja ili sedam dana kasnije krenuti s natjecanjem, ali tko to može danas precizno potvrditi.

Dok lopta miruje, igrači diljem Europe i svijeta snalaze se s individualnim treningom. Dobro je dok ima interneta, pa se momčadi još organiziraju neovisno o tome gdje se igrači nalaze.

- Imamo grupu na društvenoj mreži, pa se preko aplikacije povežemo i treniramo svi zajedno. Bez lopte, jasno. Treninge snage obavljamo kod kuće, a trčim gdje uspijem. Prethodnih dana sam trčao na jednom igralištu u Sinju, ali s obzirom na to da je to radilo više ljudi u istom trenutku, morali smo napustiti trkalište. Pokušavam stoga trčati u Glavicama, na lokalnom igralištu. Trčim gdje god mogu, spremam se kao da će se sutra nastaviti prvenstvo. Imam vremena, jedva čekam trening da potrošim dva sata svaki dan. Moram priznati i da se dobro umorim, posebno s vježbama snage.

FUERTH, GERMANY - JULY 14:  Ante Vukusic poses during the team presentation at Sportpark Ronhof Thomas Sommer on July 14, 2016 in Fuerth, Germany.  (Photo by Bernd Müller/Bongarts/Getty Images)
Bernd Müller/Bongarts/Getty Images

Ima Vukušić razloga žestoko zapeti, jer aktualna sezona po brojkama je najbolja u njegovoj, sada već, dugoj karijeri. Debitirao je još davne 2009. u bijelom dresu, iza njega je puno sezona i godina igranja.

- Najbolja po učinku je ova, trenutno prekinuta sezona. Zabio sam već 19 zgoditaka, nikada toliko u jednoj sezoni.

U prvenstvu ima 18, dijeli prvo mjesto s napadačem Celja Dariom Vizingerom, 21-godišnjim Varaždincem koji je iz Rijeke došao do slovenske lige. Jedan je zgoditak Vukušić upisao i u europskim kvalifikacijama.

Kada se Europa spomene, jasna je asocijacija i prisjećanje. “Ante, Ante, sinjski dijamante...”

- Anderlecht, Anderlecht - s osmijehom će dodati Vukušić.

Uspomena nikad dosta, posebno onih lijepih. Ove sezone vratio se Vukušić na velika vrata, u velikom stilu. I brojke će to potvrditi, jer više je zabio ove sezone u dresu Olimpije nego u svim klubovima zajedno od odlaska iz Hajduka.

Zdravlje iznad svega

Ali, u najboljoj sezoni karijere ispriječila se korona.

- Nadam se da ćemo završiti sezonu, da se neće prekinuti, da mi korona neće uništiti najbolju godinu karijere. Jasno, zdravlje je na prvom mjestu, ali svi zajedno ćemo iz ove pandemije izvući pouku. Shvatit će kompletno društvo da materijalno nije na prvom mjestu, da ima važnijih životnih segmenata od materijalnih. Što se tiče moje karijere, jedina želja je da se prvenstvo okonča na terenu. Borimo se za naslov prvaka, moj prvi u karijeri. S Hajdukom sam osvajao Kup, ali ne i prvenstvo. Volio bih zato uzeti prvenstvo, ali ponavljam, isključivo na terenu. Ne bih uživao u tome da se prekine prvenstvo i da nas proglase prvakom, jer smo trenutno na prvom mjestu. Želim titulu potvrditi na terenu. I tome dodati naslov prvog strijelca lige. To bi bio šlag na torti ove specifične sezone.

U trenutku prekida Olimpija je podizala formu, prisilnu stanku u prvenstvu dočekali su Ljubljančani na prvom mjestu s pet bodova ispred Celja i Aluminija, a čak sedam više od Maribora.

- Svi drže Maribor najvećim konkurentom, a bude li sve odigrano čeka nas 11 kola do kraja. Bitno je da smo prije stanke dobili Muru i posebno Aluminij u gostima. Prošle sezone je Olimpija izgubila 2:6 u Kidričevu. Težak teren, nezgodan travnjak za igranje, a domaćin uvijek motiviran, iznimno borben. Kada smo prošli Kidričevo, osjetio sam da smo se vratili u formu. Šteta da nas je prekinulo u dobrom trenutku...

Ali nada u povratak nogometu živi i živjet će tjednima i mjesecima.

- Vjerujem da smo početkom travnja opet u Ljubljani na treningu. Da nećemo više trenirati preko aplikacija i videopoziva.

Osim pitanja nastavka sezone, posljednjih se dana najviše priča oko smanjenja plaća igrača i osoblja u klubovima. U Olimpiji nema rezanja plaća, odnosno za sada nema takvih najava. Ali, u HNL-u je Dinamo izbio u središte pozornosti s velikim rezom, smanjenjem jedne trećine ugovora nepovratno, te još trećine dok natjecanje ne krene. Kako komentirate odluku Dinama i odbijanje igrača da to ne prihvate?

- Držim da je pretjerano smanjenje u Maksimiru. Treba sjesti i dogovoriti se, ne može drukčije. Ne treba tjerati inat, provoditi jednostrane odluke, jer igrači žive od svojih zarada. Da netko Messiju uzme 30 %, ne bi mu bilo svejedno. Nisu igrači krivi za nastalo stanje, treba i njih razumjeti. Zato treba dogovorom riješiti situaciju. Ili pričekati da se pandemija povuče, da se ustanovi ukupna šteta. Inat i jednostrane odluke zaista nemaju nikakva smisla.

VUKUŠIĆEVI KLUBOVI

Hajduk Split (Hrvatska)

Krško (Slovenija)

Olimpija Ljubljana (Slovenija)

Delfino Pescara (Italija)

Greuther Fürth (Njemačka)

Waasland-Beveren (Belgija)

Lausanne-Sport (Švicarska)

Olimpia Grudziadz (Poljska)

SEZONA ZA OLIMPIJU

SLOVENSKA LIGA

25 odigranih utakmica

18 postgnutih pogodaka

5 ostvarenih asistencija

KVALIFIKACIJE EL

4 odigranih utakmica

1 postignuti pogodak

1 ostvarena asistencija

SLOVENSKI KUP

1 odigrana utakmica

0 postignutih pogodaka

0 ostvarenih asistencija


Sve o kampanji #OSTAJEMDOMA doznaj na jutarnji.hr/ostajemdoma

Linker
20. travanj 2024 13:35