Sebastian Widmann/Bongarts/Getty Images
POVRATAK VRHUNSKOG NOGOMETA

BUNDESLIGA POČINJE VELIKIM HRVATSKIM OKRŠAJEM, AMBICIJE DVOJICE VATRENIH SU VELIKE Perišić se bori za titulu i ugovor, Kramarić sanja veliki povratak

NJEMAČKA Ligaško natjecanje započinje 16. svibnja, a trebalo bi biti završeno 27. lipnja
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 08. svibanj 2020. 16:43

Nijemci su donijeli odluku, za osam dana nastavljaju se dva najviša nogometna razreda. I u 1. i u 2. Bundesligi na rasporedu su dvoboji 26. kola, u elitnom rangu igrat će se od 16. do 18. svibnja, a u nižem razredu istog vikenda u subotu i nedjelju. Posljednje, 34. kolo prve lige trebalo bi se igrati 27. lipnja, a druge lige dan kasnije.

U akciju će sljedećeg vikenda ponovno klubovi koji u svojim redovima imaju ukupno dvanaestoricu hrvatskih nogometaša. U eliti su sedmorica, a odmah nas na startu čeka međusobni okršaj. Sljedeće subote Josip Brekalo i Marin Pongračić s Wolfsburgom gostuju u Augsburgu, gdje ih čeka Tin Jedvaj, čija momčad, u kojoj je još jedan Hrvat, 21-godišnji Jozo Stanić, nije u idealnoj situaciji uoči nastavka prvenstva.

Bavarski klub iza sebe ima tri poraza, u posljednjih pet kola osvojio je tek jedan bod i postao je jedan od kandidata za ispadanje. Nije još drama, mjesto koje vodi u kvalifikacije za ostanak udaljeno je pet bodova, ali oprez je itekako bitan. Vukovi, pak, žele u Europu. Sedmi su, šestoplasirani Schalke, koji je na posljednjoj poziciji koja vodi u Europsku ligu, bježi im tek jedan bod.

Nova opcija

Blizu je i Hoffenheim, dva boda iza Rudara iz Gelsenkirchena, ali i s jednim velikim problemom. Jedan od njihovih najboljih igrača Andrej Kramarić upitan je za nastavak sezone. Hrvatski reprezentativac je ozlijeđen, stalno je na terapijama i veliko je pitanje hoće li do kraja sezone 2019/20. uopće zaigrati za svoj klub i pomoći mu u borbi za europski plasman. Njegova momčad zaigrat će prvog dana nastavka, u subotu im u goste stiže Hertha. Berlinski klub u koronastanci je dobio i novog trenera, u travnju je trener Herthe postao 54-godišnji Bruno Labbadia.

Ivan Perišić će vrlo vjerojatno postati novi hrvatski nogometaš koji se okitio naslovom prvaka Njemačke. Njegov Bayern glavni je favorit za novu titulu, a hrvatski reprezentativac se, osim za naslov, bori i za ostanak u Münchenu. Tamo je ove sezone na posudbi, a Bayern ga ovog ljeta može otkupiti od milanskog Intera za dvadeset milijuna eura. No, pojavila se i nova opcija ostanka na posudbi, tako da se čini da je Perišić sve bliže tome da i sljedeće sezone nosi crveni dres bavarskog velikana.

Odmah derbi

Bayern će s Perišićem prvu natjecateljsku utakmicu nakon koronakrize odigrati sljedeće nedjelje, domaćin će im biti Union Berlin. Nakon 25 odigranih kola Bayern ima četiri boda više od drugoplasirane Borussije Dortmund, koja će prvenstvo nastaviti u subotu velikim derbijem sa Schalkeom. Treći na ljestvici je RB Leipzig s pet bodova manje od lidera. U Njemačkoj se proteklih dana glasno šuška da bi bivši dinamovac Dani Olmo nakon samo pola sezone provedene u Leipzigu sljedeću sezonu mogao početi kao novi igrač Milana.

Sedmi hrvatski predstavnik u 1. Bundesligi je Dominik Bilogrević, 21-godišnji veznjak rođen u Gummersbachu. Bilogrević je u Paderbornu, no još čeka službeni natjecateljski debi u dresu najlošije momčadi njemačkog prvenstva.

Borna Sosa sa svojim klubom najbolje stoji u 2. Bundesligi od svih Hrvata. U elitni rang direktno ulaze dva kluba, a treći sa 16-plasiranim klubom 1. Bundeslige igra za mjesto u najvišem razredu. Sosin Stuttgart, koji će 17. svibnja gostovati kod davljenika Wehena u Wiesbadenu čiji je član Jakov Medić, ima šest bodova manje od vodeće Arminije Bielefeld i bod više od trećeplasiranog Hamburger SV-a.

Josip Elez i njegov Hannover drže osmo mjesto na drugoligaškoj tablici i njihova je realnost ostanak u drugoligaškom društvu, Ivan Paurević i Sandhausen imaju pet bodova prednosti u odnosu na zonu ispadanja, isto kao i Osnabrück, čiji je član Adam Sušac.

Hertha želi vratiti Antu Čovića

Hertha je jučer objavila da je u klub vratila Pala Dardaija, Mađara koji je ostavio dubok trag u berlinskom klubu kao igrač i kao trener.

Dardai se vraća u nogometnu školu nakon godinu dana, preuzet će 1. srpnja Herthinu momčad U-16 i biti koordinator Akademije. Glavni klupski operativac Michael Preetz objavio je da je u kontaktu i s Antom Čovićem, koji je u studenom otišao s mjesta trenera prve momčadi.

- Razgovali smo o njegovom povratku u Akademiju i još ćemo razgovarati. Vrata Herthe otvorena su Anti, jer je pokazao koliko mu ovaj klub znači. Između ostalog i time što se odrekao dijela plaće - rekao je Preetz.

Linker
25. travanj 2024 11:02