Dani Olmo i trener Bjelica iz vremena dok su nosili isti dres
 RONALD GORSIC/CROPIX
Dani Olmo za SN

‘Dinamo je morao igrati LP, ispao je od lošije momčadi! Žao mi je što s jednim igračem nisam igrao više!‘

U intervjuu za Sportske novosti Dani Olmo između ostaloga progovorio o Dinamu, transferu Gavrdiola...
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 27. rujan 2020. 08:03

Bivši dinamovac, španjolski reprezentativac Dani Olmo (22), sjajan je u Leipzigu na startu Bundeslige. U prošlotjednoj pobjedi protiv Mainza (3:1) bio je prva figura utakmice. Prvo je na njemu skrivljen jedanaesterac, onda je centrirao za drugi pogodak Leipziga, a imao je i još mnogo fantastičnih poteza dostojnih najvećih majstora.

- Dobro smo startali. Prvo smo pobijedili Nürnberg u Kupu s 3:0, sad Mainz u premijernoj utakmici Bundeslige. Baš je sve super na početku sezone - kazao nam je Olmo.

Veliki ciljevi

On se pak nametnuo treneru Julianu Nagelsmannu kao standardni dio udarne postave, bez njega prvih jedanaest Leipziga ne mogu se zamisliti.

- Stvarno se dobro osjećam. Ovdje sam tek šest mjeseci, ali zapravo sam u drugoj sezoni. Naš klub ima jako velike ciljeve, ogromne ambicije. Ali ja također imam velike planove i ciljeve. Hoću stalno igrati i otići na Europsko prvenstvo s reprezentacijom Španjolske. Zato je ova sezona za klub, kao i za mene jako, jako bitna. Sretan sam što sam postao član udarne jedanaestorice, a vjerujem, zapravo, siguran sam, da ću igrati sve bolje i bolje.

Što kaže trener Julian Nagelsmann?
- Sretan je i on načinom kako smo počeli sezonu. Puno igrača je u dobroj formi, sve je pogođeno. Naravno, sad trebamo pokazati da je naša snaga za sam vrh Bundeslige, već u sljedećoj utakmici protiv velike momčadi kakav je Bayer moramo biti pravi, najbolji. Te jake, velike utakmice, najbolje će iskazati našu pravu moć.

Pitali smo Olma može li ove sezone Leipzig barem malo ozbiljnije priprijetiti europskom prvaku Bayernu koji djeluje zastrašujuće. Bavarci su na startu Bundeslige uništili Schalke s 8:0.

- Bit će teško. Svi smo vidjelo kako je Bayern jak, moćan, uostalom, osvojili su Ligu prvaka, što tu treba dodati. Mi, međutim, znamo što trebamo napraviti da sljedeće sezone budemo u Ligi prvaka, gdje smo prošle uhvatili polufinale i dokazali da možemo igrati s najvećim europskim momčadima. Prošle sezone smo bili treći, ove sezone želimo biti još bolji, svake godine želimo biti bolji. Jasna nam je snaga Bayerna, ali moćna je i Borussia iz Dortmunda, i još mnogi drugi u Bundesligi. No, isto tako smo svjesni svoje kvalitete. Leipzig može napraviti velike stvari.

Starter u Furiji

Velimo mu da bi ako ovako nastavi uskoro mogao postati i dio udarnih jedanaest Furije?
- Ha-ha... Hvala na komplimentima. Nadam se. Međutim, posve mi je jasno da će to biti jako teška misija. Konkurencija u našoj reprezentaciji je golema, ali ako budem dobro igrao u Leipzigu, siguran sam da ću imati velike šanse da zaista budem u udarnom sastavu Španjolske. Naravno, prvo se nadam da ću biti na Europskom prvenstvu.

Onda smo se prebacili na temu - Dinamo. Olmo uvijek voli govoriti o Dinamu za koji ga vežu sjajne uspomene.
- Gledao sam utakmicu Ferencvarosa i Dinama u Budimpešti. Šteta, loše... Jako mi je žao. Još mi je više žao što je Dinamo ispao od slabije momčadi. Da se igra deset utakmica, moj bivši klub bi vjerojatno dobio devet, a tu važnu je izgubio. Primili su pogodak rano, odmah na početku, ali su se podignuli, preuzeli kontrolu utakmice, imali su posjed lopte. Dinamo je imao sve. Ali kad ne zabiješ pogodak, onda ga obično primiš. I onda se dogodi bijeg Uzunija i sve se rasprši. Držim da je Dinamo trebao igrati Ligu prvaka. Međutim, sad to treba zaboraviti, kao da se nije dogodilo. Sutra je novi dan, sad se sve treba poduzeti da se plasira u Europsku ligu. Flora nije od onih momčadi koje bi trebale ozbiljnije priprijetiti, ali u nogometu uvijek moraš biti oprezan. Protiv svakog suparnika.

image
ANDREAS GEBERT

Onda je kazao još nešto:
- Mi smo na posljednjoj stepenici ispali od Young Boysa, pa smo ušli u Europsku ligu i tamo napravili sjajan, kako ste ga svi nazivali, povijesni rezultat. Bilo je odlično u Europskoj ligi, tako da sad ne treba plakati za Ligom prvaka, već se koncentrirati na to natjecanje i opet pokušati napraviti velike stvari.

Kažemo mu da strašno nedostaje Dinamu, da ova momčad bez njega ima okus juhe bez soli.
- Ima Dinamo igrača koji mogu biti prevaga. Tu primarno mislim na Lovru Majera, koji igra odlično. Jako mi je drago zbog njega, sad igra stalno, a isto tako stalno je jedan od najboljih na terenu. Svoje nogometno znanje pokazuje u onom najvažnijem, pogocima i asistencijama, ali i kompletnom svojom izvedbom. Majer ima kvalitetu postati veliki igrač. Njemu je samo trebala minutaža, igra. Presretan sam što je sad ima i što je pokazao kakav je nogometni majstor. Zaslužio je to, tu minutažu, udarnu postavu. Znate što mi je žao? Htio sam s njim igrati u momčadi Dinama mnogo više nego što sam igrao. Da smo igrali skupa, možda bi Dinamo napravio još veće stvari nego što je napravio.

Gvardiolov izbor

Nije igrao s Majerom, ali će u budućnosti igrati s Joškom Gvardiolom koji dolazi u Leipzig. Doduše, ne odmah, jer ostaje u Dinamu šest mjeseci ili do kraja sezone, ali - dolazi!

- Gvardiol je sjajan mladi stoper koji ima samo 18 godina i pred kojim je fascinantna karijera. Čitam da je transfer pred realizacijom, jako sam sretan što dolazi u Leipzig. Upoznao sam ga u Dinamu, super je dečko. Mislim da nije pogriješio, izabrao je pravi klub, najbolji za njega, najbolji za mlade igrače. Leipzig je super klub za ‘next step’, idealan za razvoj mladih igrača. Pa vidite koliko mi imamo mladih igrača, ovdje se njima posvećuje posebna pozornost. Na treninzima se sjajno radi, ovdje može iznimno napredovati.

Sretan sam ovdje

Olmo to, naravno, ne zna, ali s obzirom na potražnju Dayot Upamecano bi mogao biti transferiran već ove zime, a najkasnije sljedećeg ljeta, a onda se otvara velika prilika za Gvardiola. Jer, Upamecano je već trebao biti prodan ovog ljeta, ali nije otišao zbog Lige prvaka.

- Ne znam ništa o tome, ali ponavljam, Gvardiol je napravio sjajan potez. Pa i ja sam, to se sjećate, imao još dosta ponuda, ali sam zimus odabrao Leipzig upravo zbog toga jer mi je bilo jasno da ću ovdje jako napredovati i da je projekt kluba koji mi je bio prezentiran idealan za mene. I vidite kako sam pogodio. Sad igram stalno, sretan sam ovdje, vjerujem da će tako sretan biti i Gvardiol. Jasno je da trebaš gledati i interese kluba iz kojeg se transferiraš, ali isto tako trebaš donijeti i najbolju odluku za sebe. Ja sam je donio i pokazala se kao pun pogodak, siguran sam da će tako pričati i Gvardiol kad dođe u Leipzig.
Onda se za kraj našalio:

- Uostalom, Joško će igrati sa mnom, što bi htio više, ha-ha...

Gledatelji za jedan skroz drugi osjećaj

Olmo je zadovoljan što se Bundesliga igra s gledateljima.
- Super je to, posve je drugi osjećaj. Sad na utakmici protiv Mainza bilo je 8500 gledatelja, daleko je to od punog stadiona, ali je opet prekrasno u usporedbi s onim kad nema žive duše.

DANI OLMO DOSAD ZA DINAMO
(od srpnja 2014. do siječnja 2020.)
124 odigrane utakmice
34 postignuta pogotka
28 upisanih asistencija


DANI OLMO DOSAD ZA LEIPZIG (od siječnja 2020.)
18 odigranih utakmica
5 postignutih pogodaka
3 upisane asistencije

22 godine prethodnog je svibnja proslavio mladi Španjolac
31,5 milijuna eura vrijednost mu je danas prema portalu TM
21 milijun eura iznosila je odšteta koju je Leipzig platio za njega

Linker
16. travanj 2024 17:05