CHRISTOF STACHE Afp
NOVI LIST U KARIJERI

Kako dalje nakon ispadanja Bayerna? Hansi Flick želi preuzeti Elf, traju ‘dvorske borbe‘ u Münchenu

Bayernov trener jako se zagrijao za izborničku poziciju u njemačkoj reprezentaciji
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 15. travanj 2021. 18:22

Bayern je bogatstva, prestiža i slave koštala ozljeda Roberta Lewandowskog u reprezentativnom dresu. Predali su europsku titulu, izgubili novac, vjerojatno se radi o najgorem i najskupljem izostanaku nekog igrača u povijesti minhenskog kluba. Nitko ne može jamčiti da bi s Poljakom eliminirali PSG, ali jasno se vidjelo da je upravo on nedostajao da upotpune i realiziraju igru.

U Ligi prvaka su položili oružje, no trener Hans-Dieter Flick i sportski direktor Hasan Salihamidžić su u fokusu. Vruća priča o njihovom sukobu koja trese klub danima nakon ispadanja postala je tema broj jedan, jer bez obzira što je RB Leipzig smanjio zaostatak u Bundesligi na pet bodova, malotko računa da će im izmaknuti i njemačka titula. Reklo bi se da se imaju vremena razračunavati.

Kakav će biti ishod? Hamit Altintop, nekadašnji turski reprezentativac i igrač Bayerna, a u zadnje vrijeme veleposlanik bavarskog kluba, kaže:

- Mislim da će Salihamidžić ostati sportski direktor, a Flick otići za izbornika njemačke reprezentacije nakon Eura.

Ipak manji

No, naš izvor blizak bavarskom divu, koji je želio ostati anoniman, uvjeren je da je sukob Flicka i Salihamidžića daleko manji nego što se prikazuje u javnosti. Flick, dugogodišnji pomoćnik izbornika Joachima Löwa, stigao je u Bayern početkom protekle sezone na poziv tadašnjeg trenera Nike Kovača. Nakon što su Rummenigge i kolege Kovača gurnuli niz sklizak brijeg i proveselili se kako su ga se riješili, Flick je postao prvi trener, poharao sve i osvojio Ligu prvaka.

image
FRANCK FIFE Afp

Salihamidžiću je već tada zasmetalo što sva slava pripada Flick, a on je totalno po strani, no to nije izazvalo “velike valove”. Tenzije su počele rasti tek kad je Flick osjetio šansu da postane izbornik reprezentacije, što ga jako privlači.

Bayern vode dobro poznati ljudi. Predsjednik je Herbert Heiner, počasni predsjednik i siva eminencija Uli Hoeness, koji je svojedobno doveo Salihamidžića, svojevrsni izvršni direktor je Oliver Kahn, a na odlasku, ali utjecajem itekako prisutan, je Karl-Heinz Rummenigge. Njih u Bavarskoj od milja i iz poštovanje zovu Grosskopferte, u prijevodu na hrvatski jezik ‘Velikoglavati’. To su te goleme glave koje drmaju u Münchenu, zajedno s još nekoliko suradnika. I Flicka i Salihamidžića doveli su na mala vrata i ponekad čak i vole kad se “bockaju“.

image
FRANCK FIFE Afp

Kad je Bayern birao sportskog direktora prvi je ponudu dobio Francuz Willy Sagnol. No, u tom času to u Bayernu nije bila funkcija s bitnim ovlastima, pa im je odgovorio kako traži više od života nego kopirati ugovore, te organizirati automobile i ulaznice za obitelji igrača. Tako je šansu prigrabio Salihamidžić, koji je trebao biti spona između ‘Velikoglavatih’ i svlačionice. U to doba nitko nije računao da će tako dobro raditi posao. No, od prvog časa borio se za povećanje utjecaja. Kad je tek stigao trener je bio Carlo Ancelotti. Zatekao je Talijana s cigaretom u svlačionici i kazao mu:

- Ovdje se ne puši.

Ancelotti je na to rekao pomoćniku Sagnolu:

- Molim te, zatvori vrata.

I Francuz je Salihamidžiću pred nosom zalupio vrata. No, Braco je bio uporan, grizao je, sve što mu je Hoeness zapovijedio on je odradio i tako stjecao sve veće povjerenje čelnika kluba. Opstajao je u svim nevoljama, šutio je i radio kako su nalagali. Jednako je funkcionirao i kao igrač kad je bio potrčko Olivera Kahna. I sad je opet ispod Kahna, bez obzira što je već puno toga napravio za klub, dok nekadašnji legendarni vratar stiže kao novi čovjek u upravu.

Odmjeravanje snaga

Dojam je da prvi put Braco nije zadovoljan što ga se podcjenjuje. I tako su se on i Flick našli odmjeravati snage. Njihov odnos u javnosti pogoršan je nakon što je Joachim Löw objavio odlazak, a očito je htio pokazati koliko je jak igrač i prava faca za to. Počeo je ‘udarati čvrge’ Salihamidžiću. Ako ga je zanimalo kakve transfere sprema trebao je obaviti taj razgovor u četiri oka, a ne preko Bilda. Čim trener preko medija govori sportskom direktoru što treba raditi, jasno je da tu nisu poštene namjere.

Flickov monolog nakon ispadanje od PSG-a mnogi su shvatili kao oproštajni, no je li on doista prvi izbor za reprezentaciju? Ozbiljan kandidat je i Ralf Rangnick. ‘Velikoglavati’ gledaju, vjerojatno se i smiju kako se njihovi dečki glođu. Možda ih to i zabavlja. Na kraju je vjerojatno jedino pitanje hoće li ostati Flick ili će ga doista angažirati Savez za izbornika. Braco, iako ponekad izgubi živce, toliko je odan šefovima da u njegov nastavak posla skoro nitko ne sumnja.

Linker
18. travanj 2024 21:24