UWE ANSPACH Dpa Picture-alliance Via Afp
NOVI POZIV VELIKANIMA

Kako je Hrvat postao centar velikog nogometnog restarta? Pred njim je dvojba koju će morati brzo riješiti

Nakon nova dva pogotka uz velike utakmice koje su pred njim, mogao bi opet zasjati.
Piše: Dražen Krušelj/Jutarnji listObjavljeno: 21. siječanj 2021. 14:45

"Sve je jasnije da nogometu treba veliki zaokret. Brojni se klubovi suočavaju s financijskim problemima jer su tijekom pandemije presušili prihodi od ulaznica, a ugovori igrača više ne korespondiraju sa stvarnošću", u rijetkom javnom nastupu Dietmar Hopp je prije desetak dana najavio da jedino veliki "auzmeš" može spasiti Bundesligu.

Premda je milijarder na glasu kao filantrop, a onda i nogometni zanesenjak koji ne štedi novac na vlastitu igračku, 80-godišnji vlasnik Hoffenheima na kraju dana u prvom redu je oprezan poslovnjak. Njegov poziv na veliki "rethink", između ostalog, može značiti i da će sljedeći put biti otvoreniji za transfere kada ozbiljan ponuđač pokuca na vrata. Ovdje u priču ulazi Andrej Kramarić.

image
Kramarićeva statistika protiv Herthe
SOFASCORE Sofascore

Grafika: SofaScore za SN

Hrvatski reprezentativac je već dvije godine najatraktivniji izložak u Hoffenheimovu izlogu. Podsjetio je javnost na ovu istinu u srijedu kada je ugradio dva gola u pobjedu Hoffenheima na gostovanju kod Herthe (3-0), čime je stigao do učinka od 15 golova u sezoni (deset u prvenstvu, tri u Kupu i dva u Europskoj ligi). Tri utakmice je golgeter postio, a onda je kao "džoker zovi" stigao Olimpijski stadion, arena u kojoj se najbolje osjeća otkako se preselio u Njemačku. U pet posjeta Berlinu postigao je već sedam golova.

Kramarić je prošlu sezonu zaključio spektakularnom predstavom s četiri gola Dortmundu, a novu kampanju je počeo isporučivši "doppelpack" Bayernu. Tih dana krajem rujna našao se na pragu transfera u Bayern, kao igrač koji bi mogao čuvati leđa Lewandowskom, ali posao na kraju nije realiziran. Vlasnik kluba vjerovao je da Kramarićev transfer treba srušiti ili barem ispratiti vrijednost rekordne klupske prodaje - Firmino u Liverpool za 41 milijun eura. Bayern nije bio spreman tako duboko zagrabiti u blagajnu pa je umjesto skupog Kramarića angažirao slobodnog igrača Choupo-Motinga.

Krajem siječnja raspored Kramariću još jednom donosi Bayern, dva tjedna poslije Dortmund, a na ljeto dvojbu - tražiti iskorak u klubu koji juri za trofejima ili nastaviti podizati letvicu Hoffenheimovih rekorda. S 85 golova Kramarić je bez konkurencije najbolji strijelac u klupskoj povijesti.

Linker
18. travanj 2024 23:28