ANDREAS GEBERT Afp
KAKVE MAŠINE

Kralj strijelaca i njegov nasljednik! Jedan bi čovjek bio dostojna zamjena za Lewandowskog u Bayernu

Pred Poljakom su sigurno još najmanje dvije ili tri vrhunske sezone, ali...
Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 08. ožujak 2021. 11:40

Erling Braut Haaland igrač je koji će uz Kyliana Mbappea obilježiti sljedeće desetljeće nogometa. Dvojac mladih napadača već sada je izniman, njihova moć na terenu, te lakoća zabijanja pogodaka jednostavno oduševljava neutralne nogometne zaljubljenike. S druge strane, navijači PSG-a i Borussije D. s pravom se boje da će njihovi ljubimci u sadašnjim klubovima ostati još samo kratko. I dok Francuza povezuju s madridskim Realom, Norvežanin je na meti mnogih, a njegov menadžer Mino Raiola nedavno se osvrnuo na budućnost svoga štićenika...

- U ovom trenutku samo 10 klubova mogu si priuštiti dolazak Haalanda, četiri od njih dolaze iz Engleske - rekao je najutjecajniji zastupnik nogometaša u ovom trenutku, ne želeći imenovati tih deset klubova.

- Ne vjerujem da sportski direktori ili treneri tih klubova razmišljaju kako im ne treba Haaland, to je isto kao što bi netko u Formuli 1 rekao da nije zainteresiran za Lewisa Hamiltona - visoko je podignuo letvicu očekivanja Raiola.

Čini se s pravom, jer Haalandove brojke su zastrašujuće. Do sada je za Borussiju odigrao 46 utakmica i zabio 45 pogodaka, a prekjučer je protiv Bayerna opet pokazao sve svoje golgeterske kvalitete. Zabio je dva gola, no nije to bilo dovoljno, jer Bavarci u svojim redovima imaju Roberta Lewandowskog, trenutačno ipak najboljeg napadača na svijetu. Međutim, Poljak je u 33. godini života i sigurno da u Münchenu polako sondiraju teren, te traže njegova nasljednika, a jedan od njih mogao bi biti upravo i norveško čudo od djeteta, koje će u srpnju napuniti 21 godinu.

image
ANDREAS GEBERT Afp

Gerd Müller u opasnosti

- U životu je puno toga moguće, ništa nije isključeno. Ali u ovom trenutku to je ipak pitanje budućnost, ne mogu sada razmišljati o tome. Haaland ima dugoročni ugovor s Borussijom (do 2024. godine) i zanimljiv je mnogim vrhunskim klubovima. U nogometu se stvari brzo preokrenu, pa se zato ne zamaram tim pitanjem - odgovorio je trener Hansi Flick na pitanje vidi li Haalanda kao nasljednika Lewandowskog u dresu Bavaraca.

Ne bi bilo prvi put da Bavarci posegnu za pojačanjima u Dortmund, uostalom, poljski napadač stigao je iz Borussije prije šest i pol godina, a sezonu prije njega Bavarci su Borussiji ‘oteli’ Maria Götzea, tada najboljeg mladog igrača na svijetu. Godine 2016. u München se vratio Mats Hummels, svojedobno jedan od najboljih stopera svijeta. Međutim, potonji dvojac na koncu se vratio u Dortmund, Götze nikada nije do kraja ostvario svoj potencijal, a Hummels je nakon tri sezone jednostavno procijenio da će konkurencija u Bayernu biti presnažna. Za razliku od njih dvojice, Lewandowski ostvaruje nevjerojatne dosege, ove sezone bi mogao srušiti 49 godina stari rekord Gerda Müllera, koji je u jednoj sezoni zabio 40 prvenstvenih pogodaka. Poljak 10 kola prije kraja na svom kontu ima 31.

Sigurno da su pred njime još najmanje dvije ili tri vrhunske sezone, ali veliki klubovi razmišljaju o budućnosti, a jasno da Haaland ima sve kapacitete vrhunskog napadača i sigurno da je u Bayernu njegovo ime podcrtano debelim flomasterom.

- Stvarno je moćan, uvijek je spreman zabiti pogodak, a fascinantno je kako nakon 80 metara sprinta u kontri uvijek bude blizu odbijene lopte ako njegov suigrač promaši - nahvalio je Haalanda Flick uoči prekjučerašnjeg ogleda.

image
ESSLER KREMSER HOERMANN/SVEN SIM Dpa Picture-alliance Via Afp

Haaland je inače fasciniran Lewandowskim, nedavno je nahvalio prvog strijelca Bundeslige:

- Kada zabijem uvijek se sjetim njega i želim ga stići na ljestvici strijelaca, a onda on zabije hat-trick kao da je to najnormalnija stvar na svijetu - rekao je Haaland ni ne znajući da će upravo Poljak protiv Borussije zabiti tri pogotka.

Često se može pročitati kako oba Manchestera, Chelsea i Real Madrid traže način kako dovesti Haalanda u svoje redove. Za razliku od njih, Bayern se trenutačno drži po strani. Lothar Matthäus ima logično objašnjenje zašto je tome tako:

- Dok je Lewandowski u Bayernu ne vjerujem u njegov dolazak. Zajedno ne mogu igrati, a sigurno da se Haaland ne bi zadovoljio pozicijom drugog napadača. Svima je jasno da on može naslijediti Poljaka, ali trebat će pričekati još dvije-tri godine, a nisam siguran da je spreman na to. Bilo bi lijepo kada bi ostao u Bundesligi, ali ne mogu si to predočiti. Pogotovo što nitko ne zna koliko će Lewandowski još igrati. A Haaland stremi prema vrhu, nisam siguran da njega može dosegnuti s Borussijom.

Tamni oblaci

Što, pak, kažu u Borussiji? Aktualna sezona nije protekla prema očekivanju, a ljeto bi moglo donijeti egzodus mladih talenata, Sancha i Haalanda.

- Ne vjerujem da će se nešto veliko događati, znam kakva je trenutačna situacija u većini klubova, još uvijek su tamni oblaci nad svima, daleko je to od razvedravanja - zaključio je Hans Joachim Watzke.

Linker
17. travanj 2024 14:14