Borna Sosa
 INA FASSBENDER
U ŽIVOTNOJ FORMI

Mladi Vatreni opet je u momčadi kola nakon velebne predstave: ‘Još nismo svjesni toga što smo napravili‘

Prošli tjedan formu mu je prepoznao Bild, ovoga je to učinio Kicker. Bivši dinamovac igra sjajno.
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 14. prosinac 2020. 11:18

Nije ni doping-kontrola koja je ‘banula’ dan nakon velike pobjede i mučila ga dva sata mogla pokvariti raspoloženje. Stuttgart je u subotu pokorio Dortmund (1:5), ‘petarda’ je odzvonila nogometnim svijetom, trener Borussije Favre dobio je otkaz, a donedavni drugoligaš iz grada Mercedesa hit je ove sezone u Bundesligi.

- Mi još nismo svjesni što smo napravili, kakva je to pobjeda! Stuttgart je velik klub, bio je prvak pet puta, ali nikad nije pobijedio u Dortmundu ovako visoko. I onda dođemo mi, mlada momčad i tako uvjerljivo slavimo protiv takve momčadi kakva je Borussia - priča mladi hrvatski reprezentativac Borna Sosa, otkrivajući kako je to izgledalo na terenu.

- Mi smo znali da možemo pobijediti, možda ne tako visoko. Ali, kad je krenula utakmica, vidjeli smo da smo dobri, da bi to mogla biti sjajna večer. Imali smo šanse već u prvom dijelu voditi dva razlike, zato smo odličnu igru naplatili u nastavku.

image
INA FASSBENDER

Prosjek 22,8 godina

Stuttgart je u sezonu krenuo s idejom ostanka i stabilizacije u Bundesligi, sad je sedmi na ljestvici, a ni Liga prvaka, a pogotovo Europska liga ne čine se nemogućnom misijom.

- Ne razmišljamo na taj način, nismo odjednom poletjeli pa da nam je sad imperativ Europa. Igramo dobro, uživamo, ako uspijemo izboriti Europu, super, ako ne, budemo iduće godine. Prosjek godina protiv Dortmunda bio nam je 22,8 godina, daleko smo mlađi od svih, tako da su najbolje utakmice i sezone te pred nama. Ima tu puno dobrih mladih igrača, evo, taj Coulibaly, tek mu je 19 godina, a zabio je golove Bayernu i Borussiji. Mi još ni sami ne znamo koliko vrijedimo i što sve možemo.

Koja je tajna tog uzleta Stuttgarta, početkom godine tek se grčevito borio za ulazak iz druge u prvu Bundesligu.

- Baš smo odlična klapa, odlična momčad. Stvorila se jedna pozitiva, prava energija, u momčadi nema zvijezda, nitko ne odskače, svi ‘ginemo’ jedni za druge. I to daje rezultate. Kapetan je iskusni Castro, stvarno odličan kapetan, pravi je vođa. A i trener Pellegrino Matarazzo (43) također je mlad, on isto uči i ima odličan odnos s igračima, sluša ponekad i naše potrebe. Recimo, ako smo preumorni i to mu kažemo, onda taj dan ne inzistira na jakom treningu, ima sluha. Sve to skupa stvorilo je jednu jako homogenu škvadru, koja igra sve bolje.

Životna forma

Dakako, sve bolje igra i Sosa. Ne samo da se ustalio u momčadi, sad je protiv Dortmunda asistirao, prošli tjedan bio je u Bildovoj momčadi kola, a sad i u Kickerovoj.

image
KICKER

- Ovdje sam dvije i pol godine i strahovito sam napredovao, a sad stvarno mogu reći da igram u životnoj formi. Veliko je to iskustvo kad igraš u Bundesligi, pazite, u dvadesetak dana igrali smo protiv Hoffenheima, Bayerna, Werdera i Borussije, a uvijek pretrčim više od 11 kilometara. To je jaki ritam, jake utakmice, neizvjesne. Stalno govorim da je, uz Premiership, Bundesliga najjača liga svijeta. I osjećam se sjajno, zadovoljno, kažem, uz sve te velike utakmice moraš napreodvati, biti bolji i bolji. A što se momčadi tiče, otkad sam ovdje, promijenilo se 20 igrača i šest trenera, znao sam da jednom mora to donijeti pomak, da ćemo se ekipirati i igrati dobro, sad smo baš u odličnom razdoblju.

Do Božića su još tri utakmice. Već u utorak Union Berlin, zatim Wolfsburg, pa Kup protiv Freiburga, jedine momčadi osim Bayerna koja je pobijedila Stuttgart ove sezone. Posebno će zanimljiv biti dvoboj s Wolfsburgom, protiv velikog prijatelja Josipa Brekala.

- Već smo pričali da bi bilo dobro da ne igra na mojoj strani terena, neka ode na drugu, jer ćemo se ovako smijati 90 minuta, bit će nam neobično, ha-ha. Šalim se, bit će to za obojicu veliki izazov, mi ćemo, naravno, i protiv njih ići na pobjedu - zaključio je Borna Sosa.

Linker
25. travanj 2024 22:44