LEKCIJA IZ PROŠLOSTI

Biden želi izbjeći scenarij iz 2000. godine, otkrivena taktika njegovog izbornog stožera

Bidenovi savjetnici naučili su lekciju iz izbora kada se Al Gore povukao u trenutku kad je George W. Bush proglasio pobjedu
Joe Biden
 Afp

Uoči zatvaranja birališta jučer počela je kružiti glasina da se Joe Biden, ako ga novinske organizacije proglase pobjednikom, planira obratiti naciji kao novi vođa čak i ako se predsjednik Donald Trump nastaviti boriti na sudu, doznaje se od Bidenovih savjetnika.

Bidenovi savjetnici naučili su lekciju iz predsjedničkih izbora 2000. godine kada se Al Gore povukao u trenutku kad je George W. Bush proglasio pobjedu na spornim izborima. Tako su demokrati stavljeni u defenzivni položaj dok se Bush odmah ponašao kao pobjednik. Zato će Biden, ako bude proglašen pobjednikom, odmah početi formirati vladu i postavit će se kao predsjednik, a ne kao gubitnik izbora. Neće popustiti pred Trumpovim pokušajima destabilizacije koji će se uvijek pojaviti.

Voditeljica Bidenove kampanje Jen O'Malley Dillon rekla je na konferenciji za novinare u ponedjeljak da bi kampanja, čak i ako u utorak svi glasovi ne budu prebrojeni, trebala "odrediti smjer kojim ćemo krenuti". "Nismo baš zabrinuti zbog onoga što Trump kaže... Upotrijebit ćemo svoje podatke, svoje razumijevanje kamo ovo vodi i osigurati da se potpredsjednik obrati američkom narodu".

Kako bi iskoristio trenutak, Biden bi mogao brzo početi s planovima o prijelazu vlasti te odmah imenovati novo osoblje na visokim pozicijama. Tako će njegovi glavni pomoćnici odmah preuzeti novi posao i pozicije. Biden odmah planira uspostaviti novu retoriku i početi vlastiti put u borbi protiv koronavirusa. Za razliku od Trumpa koji je u nedjelju najavio da će, ako pobijedi, otpustiti glavnog američkog epidemiologa Anthonyja Faucija, očekuje se da će Biden prihvatiti savjete tima znanstvenika.

Biden ima osam godina iskustva u Bijeloj kući te je okružen pomoćnicima koji imaju desetljeće iskustva u radu vlade. Zbog toga je već pripremio planove kako bi prijelaz vlasti tekao što glađe. Planira otvoriti agencije i urede u vladi o kojima nitko dosad nije niti razmišljao. Već ima i opsežne planove za svoju novu administraciju te planira poništiti sve Trumpove akcije. Također bi uskoro mogao zatražiti ukidanje filibusterskog pravila Senata, taktiku u američkom parlamentu koja omogućava odgađanje odluke beskonačnim raspravama.

Bidenov stožer pripremao se za dugu izbornu noć i upozorio je medije da ignoriraju bilo kakvu izjavu o pobjedi predsjednika Trumpa prije nego što se prebroje svi glasački listići. Jer, očekivalo se da bi Trump mogao proglasiti pobjedu čak i ako ključne države ne završe s brojanjem, upozorila je Jen O'Malley Dillon.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 20:30