SPORNI JAVNI RADOVI

Peruanski kongres zbog optužbi za korupciju počinje proces opoziva predsjednika Vizcarre

Nema nikakvih dokaza za te optužbe. Postupak opoziva destabilizira zemlju, komentirao je u ponedjeljak Vizcarra
Martin Vizcarra 
 Andres VALLE/Peruvian Presidency/AFP

Peruanski kongres pokrenuo je proces opoziva predsjednika Martina Vizcarre zbog optužbi za korupciju, mjesec i pol nakon što je prvi zahtjev za opozivom odbijen.

Pokretanje postupka opoziva izglasano je sa 60 glasova za, 40 protiv i 18 suzdržanih, a Vizcarra će svoju obranu pred kongresom iznijeti 9. studenoga, nakon čega će uslijediti glasovanje.

Opoziv Vizcarre pokreće se nakon što su mediji izvijestili da je predsjednik navodno primio oko 530 tisuća dolara mita od dviju kompanija koje su pobijedile na natječajima za javne radove dok je Vizcarrra bio guverner pokrajine Moquegua na jugu zemlje. Vizcarra je te navode opovrgnuo.

Nekoliko zastupnika u kongresu u raspravi je reklo da su optužbe dovoljno ozbiljne te da zahtijevaju pokretanje postupka opoziva.

"To je najmanje što možemo učiniti", rekao je Diethell Columbus, zastupnik desne stranke Narodna snaga iz koje je i bivši Vizcarrin suparnik na izborima Keiko Fujimori.

Peruanski predsjednik, koji je na tu dužnost stupio 2018., rekao je da neki zastupnici pokušavaju izazvati "kaos i nered" tražeći opoziv samo nekoliko mjeseci prije predsjedničkih izbora, koji bi se trebali održati do 11. travnja.

"Nema nikakvih dokaza za te optužbe. Postupak opoziva destabilizira zemlju", rekao je Vizcarra novinarima u ponedjeljak.

Protiv Vizcarre, čiji mandat završava u srpnju, postupak opoziva već je bio pokrenut 18. rujna, u trenutku gospodarske recesije izazvane pandemijom koronavirusa. Tad su samo 32 zastupnika od 130 glasovali za njegovu smjenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:54