Julian Nagelsmann

 CHRISTOF STACHE Afp
UZDRMANI IMPERIJ

Nezapamćena kriza u Bayernu: Igrači pokrenuli pobunu protiv trenera, a zaostatak je sve veći!

Nakon četvrte uzastopne utakmice bez pobjede, Julian Nagelsmann pobjesnio je na momčad
Piše: Andro PolićObjavljeno: 23. rujan 2022. 16:42

Listopad je u Münchenu od 1810. rezerviran za Oktoberfest, veliku feštu u kojoj je glavni protagonist - pivo. Redovan gost na tom pučkom veselju je i Bayern, čiji se igrači svake godine tamo pojavljuju odjeveni u tradicionalne nošnje, više nalik na kulturno-umjetničko društvo, negoli na profesionalne nogometaše s milijunima na bankovnim računima. Ipak, ove godine atmosfera je bila puno mirnija.

Fotografije trenera Juliana Nagelsmanna i izvršnog direktora Olivera Kahna, uz krigle pune "soka od hmelja" i stol prepun bavarskih delicija, obilježile su i njihove "kisele face". Neupućeni promatrač možda bi pomislio kako je posrijedi neko "malo jače" pivo, koje je izazvalo takve izraze lica, međutim, za mamurluk i gorak okus u ustima čelnih ljudi bavarskog velikana zaslužan je loš ulazak u sezonu.

image

Julian Nagelsmann

CHRISTOF STACHE Afp

Četvorica nezadovoljnih

Subotnji poraz u Augsburgu (0-1) četvrta je utakmica Bundeslige u nizu u kojoj Bayern ne zna za pobjedu. Najduži je to njihov post bez trijumfa u prvenstvu još od sezone 2001./02., kada su pod trenerom Ottmarom Hitzfeldom bez pobjede bili čak sedam utakmica u nizu.

Tihi alarmi pale se već kod jednog remija Bayerna u prvenstvu, a kada se nanižu četiri susreta bez slavlja, onda je to znak za uzbunu u svim slojevima kluba. Dok u Ligi prvaka imaju dvije uvodne pobjede od po 2-0 protiv Intera u Milanu, odnosno, kod kuće protiv Barcelone, izazovi za vikend postaju nepremostiva prepreka.

Dobro, slavlja protiv Katalonaca za Bayern su samo "običan dan u uredu". Suša pobjeda počela je remijem u Mönchengladbachu, a zatim se nastavila i protiv Stuttgarta i Union Berlina, protiv kojih je Bayern također remizirao.

Upravo je klub iz Berlina najugodnije iznenađenje prvenstva. Nakon sedam kola, drže vrh sa 17 bodova, a Bayern im ljubomorno gleda u leđa s petog mjesta i pet bodova deficita.

Ništa bolja situacija nije ni u svlačionici. Trener je bijesan na igrače i navodno im nije ostao dužan "lijepih riječi" nakon posljednje utakmice. S druge strane, prema pisanju njemačkih medija, pobunu protiv njega vode Sadio Mané, Joshua Kimmich, Leon Goretzka i Ryan Gravenberch.

Mnogi će razlog za krizu pronaći u odlasku prve perjanice kluba. Robert Lewandowski bio je uvijek pouzdana opcija, a u trenucima kada bi se klub našao u kojekakvoj krizi poput ove, uslijedio je prokušani recept - "daj loptu Poljaku u napadu i idi slaviti gol". U osam godina, koliko ih je proveo na Allianz Areni, zabio je 344 pogotka.

Manéovo gašenje

Ne može se opovrgnuti teza kako je Bayern preko ljeta kupovao pametno. Dovedena su četiri, još uvijek, mlada igrača: Noussair Mazraoui (24), Matthijs de Ligt (23), Ryan Gravenberch (20) i Mathys Tel (17). Iako neki već imaju pristojno iskustvo, ipak su to i dobrim dijelom ulaganja za budućnost. Najveću pozornost privukao je dolazak Sadija Manéa (30).

Ipak, on nije "devetka", bolje se snalazi na krilu, a samom tom činjenicom jasno je i kako neće isporučivati golove kako je to radio Lewandowski. Senegalac je mrežu zatresao triput u uvodna tri kola, i onda se "ugasio", a navodno je svoje nezadovoljstvo prenio i u svlačionicu. Nije to neka dramatična statistika, međutim, u Bayernu su ipak drugačija očekivanja od napadača.

Na kritikama, Mané i ostali klupski topnici, mogu zahvaliti bivšem napadaču koji je visoko postavio letvicu.

Klub je još uvijek iza trenera, iako se posljednjih dana u eteru pojavilo i ime Thomasa Tuchela kao njegovog potencijalnog nasljednika. Idući izazov Bayernu je češka Viktorija (4. listopada), a onda će 8. listopada pokušati okončati krizu u Bundesligi preko najtežeg izazova. Borussia Dortmund te će subote na svom terenu dati sve da dodatno zagorča život svom suparniku.

Teško je uopće pojmiti razmjere krize ako Bayern neće pobijediti niti u toj utakmici, tada će se Nagelsmannova stolica, gotovo sigurno, zatresti.

U prilog mu ne ide ni činjenica kako će tada već biti zatvoren Oktoberfest, pa će eventualnu tugu morati utopiti na nekom drugom mjestu.

Linker
20. travanj 2024 14:14