JAN WOITAS Dpa Picture-alliance Via Afp
NAJVEĆI KOMPLIMENTI

‘On je ispred Jakića, Krame i Sose! Predodređen je da bude nositelj Vatrenih i igrač je za najveće klubove‘

‘Posjeduje ekstra predispozicije, od znanja, rutine, duela, skoka, moderan je obrambeni igrač‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 22. prosinac 2021. 21:31

Šestorica izabranika Zlatka Dalića zaključili su bundesligašku jesen različitih raspoloženja i ambicija. Neki su s klubovima napravili rezultate iznad očekivanja kao Andrej Kramarić s Hoffenheimom, ali je on sam imao neobično etapu jer zabijao je manje, a pratili su ga razni problemi. Josip Stanišić s Bayernom čvrsto korača prema još jednom titulu prvaka, Marin Pongračić i njegov Dortmund jedini im koliko-toliko prijete. Hrvati su na ljestvici prvi, drugi te na diobi četvrtog i petog mjesta. Antipod je Borna Sosa sa Stuttgartom koji je srozao gotovo do dna Bundeslige, iako on kao novi Vatreni može biti jako zadovoljan s razvojem karijere…

Kramarić, Sosa, Marin Pongračić i samo dijelom Josip Stanišić, koji je za prvu momčad Bavaraca debitirao protekle sezone iako je na pravi način zaigrao ove, starosjeditelji su u elitnom rangu njemačkom nogometa, a Joško Gvardiol i Kristijan Jakić novaci pristigli iz Dinama.

Učinak Dalićevih uzdanica prokomentirao je trener Nikola Jurčević, nekad i sam bundesligaški igrač i pedantan pratitelj zbivanja u Njemačkoj. Tko su bili najbolji Hrvati, pitali smo ga.

- Broj jedan je Joško Gvardiol, dva Kristijan Jakić, a na treće mjesto ću staviti Andreja Kramarića. Iako je u konkurenciji bio i Borna Sosa, ali Kramarić je sudjelovao kod devet golova, a njegov je Hoffenheim jedno od ugodnih iznenađenja - ocijenio je Jurčević učinak i kvalitetu igre od ljeta do prosinca.

Andrej Kramarić skupio je 16 nastupa za momčad koja ima 28 bodova kao i Bayer Leverkusen koji je četvrti te se ima šanse boriti za Ligu prvaka. Pratile su ga neke ozljede, pa i stanka zbog udarca u glavu na Poljudu na utakmici Vatrenih s Rusima na kojoj je nekoliko sekundi bio u nesvijesti. Zabio je dva gola, ali ima sedam asistencija. Ovaj je put više dodavao nego tresao mreže, a u proteklom prvenstvu je dao 20 pogodaka u 28 utakmica.

- Navikli smo na njegove drugačije brojke. Godinama je najefikasniji u ekipi, ovo je za njegove kriterije premalo golova, ali to je nadoknadio s asistencijama. Nije mu bilo lako zbog bolesti i ozljeda, nije imao kontinuitet. Nije to bio stari Kramarić, ali učinak je solidan. Pogotovo zato što je Hoffenehaim ugodno iznenađenje prvenstva. Možemo očekivati da će se vratiti većem broju pogodaka, dat će ih barem 10 do kraja sezone.

Borna Sosa ima jedan gol i tri asistencije u 14 nastupa. Prošle sezone je u 26 utakmica podijelio devet dodavanja za pogodak.

- Sosu ne možemo gledati kroz golove jer je branič. Lani je bio "bog centaršuta", imao je beckhamovske ubačaje, tada je i Stuttgart bio jako dobar. Sada ekipa pliva oko zone ispadanja, a njegov je problem izostanak velikog broja igrača prve ekipe. I sam je imao neke smetnje u leđima. Treba mu više zdravlja i bit će pravi. Za njega je sjajno što je u reprezentaciji i profilirao se kao prva opcija na lijevom beku. Lakše mu je bilo s Kalajdžićem i drugim centarforima koji su zabijali, sada nema igrače koji bi tako dobro koristili njegove ubačaje… Sosa je već etabliran igrač Bundeslige, a dovoljno je perspektivan da i dalje napreduje.

Marin Pongračić je igrao više i postao važniji faktor u Borussiji Dortmund nego što je i sam očekivao, nakon što je u Wolfsburgu otpisan. Uzeli su ga na posudbu. U prvenstvu njemačke ima devet nastupa.

- Imao je dosta problema u medijima vezano za izjave koje su u Njemačkoj odjeknule. On je otvorn dečko koji kaže neke stvari koje mu ne odgovaraju ili anegdote iz kluba. U Wolfsburgu je osjetio da nije poželjan, u Dortmundu kod Rosea, njegovog trenera iz RB-a je dobro reagirao. Taj klub je TOP adresa. I on je imao ozljedu, a u ekipi su prvi stoperski par Hummels i Akanji. Na njemu je da se nastavi boriti za mjesto u klubu i reprezentaciji. Posjeduje potencijal…

Josip Stanišić bi sigurno igrao više da ga na kraju godine nisu zaustavile korona i ozljeda bedra, zbog čega je preskočio više od mjesec dana. Tako je ostao na osam utakmica…

- Meteorski je bljesnuo kad se Bayern tek okupljao pa nisu svi igrači bili na broju. Trener Julian Nagelsmann u njemu je vidio potencijal, iz trećeg plana je stigao do prve ekipe i reprezentacije. Kasnije je došlo do pada jer se Bayern kompletirao, a on je imao peh, povezali su se korona i ozljeda. Za njega je ovo odlična godina jer etablirao se i pokazao da može igrati za Vatrene. Preostaje mu boriti se, nije se lako održati u Bayernu niti u reprezentaciji. Sada je pred njim najteži dio da se dokaže u kontinuitetu. Znamo da su visoki kriteriji u Bayernu, nemaju previše strpljenja. Velika će biti stvar ako ostane u momčadi jer to će doći kao potvrda da u njemu imamo odličnog braniča.

I tako smo došli do najboljih po Jurčeviću. Joško Gvardiol je na velika vrata ušao u prvu ekipu RB Leipziga, iako je najavljeno da će mu trebao period za prilagodbu, vrlo brzo ustalio se u početnoj postavi. Zato je imao čak 16 nastupa, u njima jedan pogodak i dvije asistencije.

- Pokazalo se da su sve pohvale koje smo mu upućivali proglašavajući ga igračem velike kvalitete i perspektive bile opravdane. Etablirao se odmah, igra kao rutiner, iako je momčad daleko ispod očekivanja. Po procjeni kluba i medija ima klasu i predodređen je da bude i bolji, nositelj Vatrenih, a i igrač za najveće klubove. Posjeduje ekstra predispozicije, od znanja, rutine, duela, skoka, moderan je obrambeni igrač. Iza njega je odlična polusezona, premda za klub nije bila dovoljno dobra. No, Joško će tek ponuditi najbolje od sebe. Ide brzim koracima, ali ipak pametno, korak po korak…

Kristijan Jakić je stigao kad je prvenstvo već bilo u tijeku, ali ustalio se u Eintrachtu. Igrao je u 12 utakmica, dao je jedan gol.

- Za njega se mogu kazati samo pohvale, u roku od dva dana postao je standardan igrač Eintrachta. Nema komplekse, ima fizikalije i znanje. Ako nastavi ovako može biti itekako bitan i za Vatrene i za Bundesligu. Veliki plus. Usporedba s Ivanom Gudeljom je dobra, za one koji pamte kako je Gudelj kao zadni vezni prije četrdesetak godina dominirao terenom. Momčadski igrač koji ima karakter.

image
SN

Linker
24. travanj 2024 12:53